Dobré noviny
Ešte nedávno by to bolo nemožné: Vedci po prvý raz ukázali fotografiu čiernej diery
TASR
TASR

Ešte nedávno by to bolo nemožné: Vedci po prvý raz ukázali fotografiu čiernej diery

Prvá fotografia čiernej diery, ktorú predstavili vedci z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope v stredu 10. apríla 2019. Nachádza sa v jadre masívnej eliptickej galaxie Messier 87 v súhvezdí Panny.
Prvá fotografia čiernej diery, ktorú predstavili vedci z medzinárodného projektu Event Horizon Telescope v stredu 10. apríla 2019. Nachádza sa v jadre masívnej eliptickej galaxie Messier 87 v súhvezdí Panny. — Foto: TASR/AP

Koniec všetkým dohadom a fantáziám. Takto vyzerá čierna diera.

Washington 10. apríla (TASR) - Astronómom sa podarilo prvýkrát urobiť snímku čiernej diery, ktorá sa nachádza vo vzdialenej galaxii. Zverejnili ju v stredu vo Washingtone, informovala agentúra AFP.

Čierna diera je vzdialená okolo 50 miliónov svetelných rokov a nachádza sa v galaxii M87. Snímka vznikla na základe dát zo siete ôsmich teleskopov z celého sveta, uviedla agentúra BBC.

Podrobnosti zverejnil časopis Astrophysical Journal Letters. Profesor Heino Falcke z Radboud University v Holandsku, ktorý navrhol tento experiment, povedal, že táto čierna diera je väčšia ako celá naša slnečná sústava.

"Váži 6,5 miliardykrát viac ako Slnko. A je jednou z najťažších čiernych dier, o ktorých si myslíme, že existujú. Je to absolútne monštrum, majster v ťažkej váhe z čiernych dier vo vesmíre," dodal profesor Falcke.

 

Už ste čítali?