Správy Regióny Zo Slovenska

Pozemky pod U.S. Steel patria podľa krajského súdu do katastra Košíc

V dlhoročnom spore o pozemky, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel, rozhodol v utorok košický krajský súd opätovne v prospech mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Pozemky pod U.S. Steel patria podľa krajského súdu do katastra Košíc
7
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa rozhodnutia sporné územie nepatrí do katastra obce Sokoľany, ale Košíc.

Súdny spor je medzi mestom Košice a Okresným úradom Košice – okolie, katastrálnym odborom. Z jeho výsledku vyplynie, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností.

Rozsudok ešte nie je právoplatný

Krajský súd utorkovým rozsudkom zrušil rozhodnutie katastrálneho odboru z 25. októbra 2013 o priebehu hranice medzi obcou Sokoľany a mestom Košice, ktoré bolo v prospech Sokolian, a vec odporcovi v spore vrátil na ďalšie konanie. K rovnakému záveru dospel krajský súd aj 1. decembra 2015. Najvyšší súd (NS) SR však v júni 2016 rozsudok zmenil, pričom potvrdil zmenu katastrálneho územia v prospech obce Sokoľany. V kauze potom v septembri 2017 rozhodoval Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý dal za pravdu mestu Košice. Najnovší rozsudok krajského súdu zatiaľ nie je právoplatný a je možné opätovné odvolanie sa na Najvyšší súd SR.

Sporné územie s veľkosťou zhruba 700 hektárov patrí v súčasnosti pod mesto Košice. Sokoľany, ktoré sú v spore vedľajším účastníkom, si celkovo môžu prilepšiť o približne 700.000 eur ročne, naopak, Košiciam s vyššími daňovými sadzbami ide o približne 1,5 milióna eur.

„S rozhodnutím krajského súdu sme spokojní, lebo v spore zobral do úvahy argumenty mesta Košice, na ktoré už dlhodobo poukazujeme,“ reagoval košický magistrát.

O pričlenení časti katastrálneho územia niekdajšieho okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí.

Samospráva obce sa pozemkov domáha od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už viac ako 20 rokov.

Podľa krajského súdu obec Hutníky v roku 1979 súhlasila s územnými zmenami. „Aj po doplnenom dokazovaní je súd toho názoru, že plénum miestneho národného výboru rozhodovalo o dvoch návrhoch ONV Košice-vidiek — o zmene hraníc katastrov Bočiar a Sokoľany, a o administratívnom začlenení celej obce Hutníky do okresu Košice-mesto. S prvým návrhom vyslovilo súhlas, s druhým návrhom nesúhlasilo,“ uviedla sudkyňa krajského súdu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM