Ukážkový projekt priemyselné budovy úplne z dreva: budova univerzity IFA Tulln

Vlani bola slávnostne udelená v Dolnom Rakúsku Cena za drevostavby pre rok 2018; DELTA a SWAP (združenie architektov) získali prvé miesto v kategórii “verejné stavby” za kancelársku a laboratórnu budovu IFA Tulln realizovanú v maximálnej možnej miere z dreva. Pre spoločnosť DELTA a architektonické štúdio SWAP to nebol prvý úspech, ktorý spoločne oslavujú. Nedávno tiež vyhrali obdobné ocenenie v oblasti drevostavieb za projekciu a realizáciu budovy Univerzity humanitných vied a prírodných zdrojov BOKU vo Viedni.

Erik Štefanovič, konateľ DELTA Slovensko, na úvod o projekte tejto administratívnej budovy s laboratórnym zázemím povedal: „Porota hodnotila projekty podľa rôznych kategórií: “kvalita architektonickej tvorby s materiálom drevo”, “kvalita prevedenia a správne nasadenie dreva” a “inžinierske práce v oblasti stavby z dreva. Náš koncept architektúry podľa princípu DELTA green line v kooperácii so SWAP bol jedinečný a veľmi si cením toho, že porotu oslovil a dokázal ju svojim premysleným konceptom aj presvedčiť. ”

 

Dispozícia budovy: súhra architektúry a funkčnosti

“Jasný objem dvojpodlažného stavebného telesa okúzľuje svojím jemným pragmatizmom a zmysluplným použitím CLT-konštrukcia (krížom vrstvené drevo). Fasáda (vopred vytvorená stavba s dreveným rámom) s prísne rytmizovanými okennými otvormi a integrovaná slnečná ochrana odráža jasné pracovné postupy tohto zariadenia. Lineárne zónovaný pôdorys poskytuje dobre osvetlené kancelárie smerom na juh a dômyselne eliminuje severne oslňujúce svetlo v laboratóriách. Celkovo v priemyselnej kvalite prevedenej stavbe je realizovaná dokonca aj výťahová šachta s CLT-konštrukciou, čo je prejavom istého nadštandardného prevedenia. Pomocou jednoznačných zón, v rámci ktorých sú hranice miestností variabilné, je veľmi intuitívne vyriešená ako orientácia v budove, tak aj súhra architektúry a funkčnosti. ”

 

Priekopník v princípe trvalo udržateľných stavieb

Na kancelárskej budove IFA Tulln je jedinečná predovšetkým prelínajúca sa dôsledná stavba rýdzo z dreva, ktorá vyvoláva príjemnú atmosféru a nezameniteľnú estetickosť. Ako jedna z prvých kancelárskych a laboratórnych budov z dreva je projekt IFA Tulln priekopníkom v princípe trvalo udržateľných stavieb. Erik Štefanovič, konateľ spoločnosti DELTA, k celému procesu hovorí: “Je to inšpirácia a ukazuje to, že je možné stavať budovy s najrôznejšími funkčnými požiadavkami z dreva. Trvalo udržateľný spôsob stavby a dlhá životnosť budovy počas používania majú dlhodobý význam pre spoločnosť “.

 

Lokalita verzus design

Budova IFA Tulln sa nenachádza v centre diania žiadneho veľkého mesta v Rakúsku. Naopak, Tulln an der Donau, je jedno z najstarších miest v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko v okrese Tulln. Rozkladá sa nad riekou Dunaj, žije tu približne šestnásť tisíc obyvateľov a tento aspekt DELTA premietla do vonkajšej architektúry budovy. O to viac možno oceniť tento vzorový prístup investora k plánovaniu a realizácii priemyselnej budovy rýdzo z dreva, ktorá sa nachádza mimo lokality hlavných miest, ktoré skôr nachádzajú prostriedky na investície do týchto smart budov.

Investor, spoločnosť BIG, hovorí o tom, že realizáciou tejto jednej z prvých drevených laboratórií a vzdelávacích budov v Rakúsku, začíname písať novodobú históriu v oblasti priemyselných nehnuteľností. “Sme hrdí na to, že sme mohli tento projekt tak výrazne ovplyvniť”, hovorí Ing. Wolfgang Kradischnig, konateľ holdingu skupiny spoločností DELTA. Podľa architektonického konceptu DELTA a SWAP sa budova ideálne hodí do krajiny s ohľadom na použité prírodné materiály a tiež s ohľadom na vizuálny dojem z tohto objektu. Verím, že aj užívateľom sa bude lepšie pracovať v tejto architektonicky veľmi príjemnej a premyslenej budove “.

Na webových stránkach spoločnosti DELTA, môžete zhliadnuť aj video o tomto projekte (DE verzia, ENG titulky).

Zdroj: DELTA  Foto: Christian Brandstätter

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login