Osem najočakávanejších filmových noviniek online

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Edisoneonline resizeJúl prinesie ďalšiu dávku nových filmov Edisonline. Medzi týmito 30 novinkami ponúkne 8 revolučných filmov v každom slova zmysle. Filmy, ktoré riešia aktuálne, ale aj nadčasové problémy spoločnosti a jedincov. Témy, ktoré hýbu svetom a najmä ho menia. V júli na Edisonline používateľov čaká: výročie prvého teroristického útoku v dejinách modernej Európy, stále aktuálny #blacklivesmatter, LGBTQ+ revolúcia, sociálne apelujúca revolta, zmena životných istôt, kríza národnej identity, formálna renesancia krimipríbehu či nenapraviteľné rodinné vzťahy.

Budú to filmy Utøya, 22. júla, ktorý je inšpirovaný  skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v roku 2011 na nórskom ostrove, keď pravicový politický aktivista Andreas Breivik zabil 77 ľudí - účastníkov letného pobytu mládežníckej organizácie Nórskej strany práce. Táto masová vražda šokovala celý svet. Film je nakrútený na základe reálnych svedectiev. Film Black Power zaznamemáva rozhovor s Angelou Davis – v tom čase vo väzení - v ktorom Edisonline resizečernošská aktivistka vysvetľuje svoj postoj voči násilnému odporu. Odhaľuje totiž rozdiel medzi „čiernym“ rasizmom a rasizmom belochov: príslušníci bielej väčšiny vychádzajú pri svojom rasizme zo xenofóbneho strachu, vybudovaného na spoločenských predsudkoch, podvedomom pocite viny a obavách zo situácií, keby sa sami ocitli v pozícii diskriminovanej minority. Naproti tomu „rasizmus", vyčítaný radikálnym Čiernym panterom a hnutiu Black Power, vychádza z ich reálnej skúsenosti ohrozenia vlastného života i života ich blízkych a nemožnosti dovolať sa práva.

 

Snímka 120 tepov za minútu sa odohráva začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. AIDS si už desať rokov vyberá kruté obete na životoch, napriek tomu aktivisti z parížskej pobočky hnutia ACT UP bojujú s nezáujmom verejnosti, otupenosti vlád a machináciami farmaceutických firiem. Nováčik Nathan sa zoznamuje s radikálom hnutia Seanom, ktorého politický boj je zároveň bojom o život. Sean je HIV pozitívny a jeho čas sa kráti... Film Ja, Daniel Blake je sociálne apelatívny a v súčasnosti až nepríjemne aktuálny film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela z Newcastlu, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Neúplná rodina má jedinú šancu, ako uniknúť jednoizbovému bytu v ubytovni pre bezdomovcov – prijať byt v neznámom meste vzdialenom 300 míľ. Daniel a Katie sa každý po svojom snažia vysporiadať s príkoriami systému a pritom nestratiť zvyšky dôstojnosti.

 

Muž menom Ove hovorí o tvrdohlavom a večne sa sťažujúcom mrzutom mužovi, ktorý pohŕda všetkými okolo neho a dáva im to aj zreteľne najavo. Bývalý predseda družstva vlastníkov, ktorému nedávno zomrela milovaná manželka Sonja, teraz terorizuje susedov ako samozvaný strážca poriadku. Zvrat v jeho životnej rutine nastáva s príchodom jeho nových susedov, mladej pakistanskej rodiny, ktorých životný štýl sa mu najskôr prieči. Keď omylom nabúrajú autom do Oveho poštovej schránky, spustia tým reťaz nečakaných udalostí. Film je nakrútený podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna, z ktorého sa len vo Švédsku predalo viac ako 700 000 výtlačkov. Snímka Tvár je  o Jackovi, ktorý miluje heavy metal, svoje dievča a svojho psa. Jeho rodina i rodné malomesto ho vnímajú ako zábavného čudáka. Jacek pracuje na stavenisku, na ktorom má vyrásť najvyššia socha Ježiša na svete. Keď ho nečakane zmrzačí tragická nehoda, obráti sa na neho pozornosť celej krajiny  – Jacek sa totiž stane prvým občanom Poľska, ktorý podstúpi transplantáciu tváre. Začnú ho oslavovať ako národného hrdinu a mučeníka, ale v zrkadle sa nespoznáva. A Ježišova socha rastie vyššie a vyššie…

 

Len Boh odpúšťa sa zaoberá príbehom Juliana, ktorý pred desiatimi rokmi zabil policajta, ale nechytili ho. Dnes je z neho jeden z najväčších drogových dealerov v Bangkoku. Keď Julianov brat zabije prostitútku, polícia si na pomoc pri jeho hľadaní pozve Anjela pomsty - Changa. Ten otcovi zavraždenej dovolí, aby Julianovho brata osobne zabil. Tým ale rozpúta peklo, pretože do situácie sa vloží Julianova matka, šéfka jednej z najsilnejších zločineckých organizácií. Vysiela Juliana, aby svojho brata pomstil. Snímka Úplná láska je príbehom Eugenie, ktorá  sa vracia z Paríža na rodinný ranč blízko Buenos Aires. Po rokoch sa tak stretáva so svojou matkou a sestrou Miou, ku ktorej mala kedysi veľmi blízko. Všetky tri ženy sú nútené čeliť tvárou v tvár emocionálnym traumám a temnej rodinnej histórii, ktorá sa odohrávala na pozadí argentínskej vojenskej diktatúry. Zo skrine postupne vyliezajú ďalší a ďalší kostlivci a rovnako sa opäť objavuje dlho pochovaná žiarlivosť a rivalita oboch sestier, umocnená ich znepokojujúcou fyzickou podobnosťou. Rovnako ako Traperov oceňovaný film Klan je aj Úplná láska naplnená tragickým pozadím hrôz vojenskej politickej tyranie, ktorá v krajine vládla celé desaťročia.

 

Edisonline poskytuje záujemcom o festivalový film bezprecedentne rozsiahlu a pravidelne aktualizovanú SVoD knižnicu streamovanú kdekoľvek a kedykoľvek, na webovom prehliadači či Apple alebo Android zariadeniach. Každý mesiac sa ponuka rozširuje o 30 nových filmov. Za cenu jedného lístka do kina – 6 eur – používateľ získa mesačný prístup ku službe ponúkajúcej filmy prevažne európskej produkcie, ocenených na festivaloch v Cannes, Benátkach či v Berlíne, plus 12 filmov pre deti a prístup k online vysielaniu filmových kanálov Film Europe, Film Europe+ so stovkami festivalových a archívnych česko-slovenských snímok.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.