Človek a technika zlúčení na koncerte Author & Punisher, Nadja a Lingua Ignota

Človek a technika zlúčení na koncerte Author & Punisher, Nadja a Lingua Ignota

Priaznivci tvrdej, agresívnej a nekompromisnej hudby sa môžu tešiť posledný aprílový víkend na jedinečný koncert amerických experimentálnych projektov Author & Punisher (Relapse) a Lingua Ignota. Ich účinkovanie v Trnave doplní drone doomové duo Nadja, pôvodom z Kanady, dnes usadené v Berlíne.

Tristan Shone, stojaci za projektom Author & Punisher, zanechal kariéru strojného inžiniera, aby sa mohol naplno venovať umeniu. Svoje technické vzdelanie a umelecké založenie spojil do „zvláštnej odnože doom metalu“ (Wired Magazine) na vlastnoručne vyrobených nástrojoch („Drone Machines“).

V jeho vystúpeniach sa človek skutočne zlučuje s technikou. Pitchfork ho označil za „bezprostredného, no záhadného“ a Stereogum píše o jeho „mrazivej, nerozoznateľnej forme“. V r. 2018 Author & Punisher vydal šiesty album Beastland, debut na slávnej značke Relapse Records. Robotické experimentovanie v industrial metale, noise, doom a drone pripomína Nine Inch Nails skrížených s Godflesh.

Video: AUTHOR & PUNISHER - Nihil Strength

Mnohostranná umelkyňa Kristin Hayter účinkuje pod menom Lingua Ignota. Jej hudba na svojskom pomedzí žánrov zahŕňa prvky power electronics, death industrialu a black metalu popri barokovej klasike, minimalizme a folku. Zažila násilný vzťah aj anorexiu, preto používa svoj hlas a hudbu spôsobom prirovnávaným k Diamande Galas ako formu na vyjadrenie hnevu, pomsty a odvahy.

Nadja je duo multiinštrumen­talistu Aidana Bakera a basáčky Leah Buckareff, aktívne od r. 2005. Považujú sa za jedných z pôvodcov žánru drone doom alebo metalgaze – tvrdej atmosférickej hudby, ktorá kombinuje temnotu a hlasitosť doom metalu a industrialu so štruktúrami a melodikou shoegaze a ambientu. Nadja vydala množstvo albumov na rôznych undergroundových labeloch a na turné pochodila Európu, Japonsko, Rusko, Austráliu/Nový Zéland a obe Ameriky.

Malý Berlín v Trnave je jednou z dvoch slovenských zastávok európskej časti Beastland Tour 2019. Koncert Author & Punisher, Nadja a Lingua Ignota sa uskutoční v piatok 26. apríla o 20.00. Lístky v cene 9 eur sú dostupné v predpredaji na stránke Maxiticket.sk, na mieste sa budú predávať od 19.30 za 12 eur.

Podujatie podporil z verejných zdrojov hlavný partner Fond na podporu umenia v rámci projektu Malý Berlín 2019. Mediálnymi partnermi sú Trnava-live.sk, TrnavskyHlas.sk, Mesto Trnava, My Trnavské noviny, Trnavské rádio, Trnavsko.

¨Predpredaj: https://vstupenky.maxiticket.sk/…-2019-trnava
Koncert na stránke Malého Berlína: https://www.malyberlin.sk/…ngua-ignota/
FB udalosť: https://www.facebook.com/…75414894447/

Značky: Koncerty