Brečtan popínavý pestovanie

Ako pestovať brečtan popínavý?

Redakcia - 9. apríla 2019 - 12072. zobrazení

Brečtan popínavý je stále zelenou rastlinou rozšírenou vo všetkých kútoch Európy, ale napr. aj v Západnej Ázii. V týchto častiach sveta je brečtan popínavý vnímaný ako pôvodná rastlina, ktorá sa vyskytuje prevažne v listnatých lesoch a v zalesnených oblastiach. Liečivé účinky brečtanu popínavého poznali už v antickom svete, ba dokonca, jeho priaznivé účinky „ospevuje“ aj slávny Hippokrates.

Brečtan popínavý

Brečtan popínavý a jeho liečivé účinky

Z usušených listov brečtanu popínavého sa varí čaj, ktorého by ste však nemali vypiť viac ako dve šálky denne. Čajom z brečtanu popínavého dokážete vyliečiť mierny, ale aj dusivý kašeľ. Ak trpíte kožnými problémami v oblasti nôh, odporúčame vám brečtanový kúpeľ, ktorý vás dokáže účinne zbaviť rôznych kožných problémov. Takýto kúpeľ by mal trvať približne 10 až 15 minút.

Aj keď má brečtan popínavý blahodárne a liečivé účinky nezabúdajte, že sa jedná o mierne jedovatú rastlinu! Práve preto by ste to s čajom z brečtanu popínavého, prípadne brečtanovým kúpeľom alebo brečtanovým olejom, ktorý sa používa na masírovanie bolestivých miest nemali preháňať. Nebezpečnými látkami sú saponíny, ktoré sa vyskutujú v listoch brečtanu popínavého a ich užitie v nadmerných dávkach je životu škodlivé až nebezpečné. Rovnako nebezpečnými a jedovatými sú aj bobule brečtanu popínavého, ktoré majú fialovú farbu.

Brečtan popínavý plody

Náš TIP na obľúbené liečivé produkty z brečtanu popínavého

Brečtanová vnať

Brečtanový olej

Brečtanový sirup

Brečtanová vnať - brečtan popínavý
Hodnotenie

Cena: od 1.30 €

Brečtanový olej - brečtan popínavý
Hodnotenie

Cena: od 5.90 €

Brečtanový sirup - brečtan popínavý
Hodnotenie

Cena: od 5.95 €

Estetické využitie brečtanu popínavého

Záhradní architekti častokrát využívajú brečtan popínavý na dotvorenie vzhľadu starších, prípadne historických budov. Rôzne druhy brečtanu sú v niektorých krajinách Európy, predovšetkým však vo Veľkej Británií, považované za jeden zo základných „komponentov“ záhradných architektov, ktorí sa orientujú na rekonštrukciu a navrhovanie dizajnu starších a historických budov.

Socha obrastená brečtanom popínavým

Keďže skoro všetky druhy brečtanu sú považované za invanzívne typy rastlín, v USA, v niektorých častiach Austrálie a na Novom Zélande sú rôzne druhy brečtanu považované za nežiadúce rastliny, a to napriek tomu, že brečtan je prešľachtený do mnohých druhov s rôznym tvarom, kresbou i sfarbením listov a má liečivé účinky!

Brečtan popínavý a jeho pestovanie

Pestovanie brečtanu popínavého nie je nijak náročné, avšak, ak sa rozhodnete pestovať brečtan popínavý vo vašej domácnosti mali by ste dbať na určité pravidlá. Tým najdôležitejším pravidlom je, aby ste brečtan popínavý umiestnili na správne a vhodné miesto vo vašej domácnosti. Brečtany vo všeobecnosti preferujú nižšiu teplotu, približne od 12 až do 22 °C. Dôležité však je, aby ste brečtany neumiestňovali v blízkosti radiátorov. Vysoká teplota a „suchý vzduch“ by mohol mať negatívny vplyv na samotný rast, ale aj na listy brečtanu, ktoré by v dôsledku vyššej teploty mohli shnednúť.

List brečtanu popínavého

Brečtany k svojmu prežitiu nepotrebujú nadmerné množstvo vody, ale čo však potrebujú je pravidelné polievanie. Tak ako u väčšiny izbových rastlín,aj u brečtanov platí zásada, že v lete vyžadujú vody viac a naopak v zime menej.

Čo sa týka pôdy skoro všetky druhy brečtanov nepotrebujú špeciálny a kvalitný substrát. Dôležité však je, aby vami zvolený substrát bol dobre priepustný. Aj keď sú brečtany považované za invazívne typy rastlín, nezabúdajte na ich pravidelné hnojenie, ktoré sa odporúča približne raz za dva týždne, a to najmä počas letných mesiacov.

Brečtan popínavý: jeho výhody a nevýhody

Živý plot z brečtanu popínavého

Výhody brečtanu popínavého

  • je stále zelenou rastlinou
  • je jeden z najlepších "prírodných čističov vzduchu"
  • rodinný dom obrastený brečtanom dokáže v zime ušetriť až 20% spotreby tepla
  • brečtan svojimi koreňmi odčerpáva vlhkosť zo základov rodinného domu
  • liečivé účinky

Nevýhody brečtanu popínavého

  • v poraste brečtanu sa častokrát ukrývajú drobné živočíchy a hmyz
  • brečtan má jedovaté bobule, ktorých užitie môže človeka ohroziť na živote
  • pri kontakte s brečtanom sa u citlivých jedincov môžu vyskytnúť nepríjemné kožné reakcie

Text: Patrik Gregor

  • Kategórie

Podobné články