Dobré noviny
Ako prvý Slovák prešiel jednu z najťažších pútí sveta 4200 km z Mexika do Kanady
Marián Balázs
Marián Balázs

Ako prvý Slovák prešiel jednu z najťažších pútí sveta 4200 km z Mexika do Kanady

Peši prešiel viac ako 4-tisíc kilometrov. Trasa z mexicko-americkej hranice na územie Kanady patrí k najkrajším a najnáročnejším trekkingovým trasám vôbec.

BRATISLAVA 8. apríla - Viete si predstaviť, že by ste pešo prešli 4200 kilometrov? Toľko meria jedna z najdlhších trekkingových trás na svete. Hosťom v relácii KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bol Miloslav Daníšek, ktorý ako prvý Slovák prešiel jednu z najdlhších trekkingových trás, z Mexika do Kanady.

Dvojica na cestách

Miloslav Daníšek v spoločnosti svojho kamaráta, rovnakého nadšenca trekkingu, z českého Frýdku-Místku Pavla Sabelu prešiel náročnú trekkingovú trasu z mexicko-americkej hranice až na územie Kanady. Na chrbtoch si niesli stany, plecniaky, „spacáky“, šaty do tepla i do zimy a veci na varenie. „Celá táto základná výbava vážila približne sedem kilogramov,“ uviedol pre Dobré noviny Daníšek. Ak by k tomu mal pripočítať váhu jedla a vody, dostal by sa na úroveň 17-tich kilogramov. Cesta im zabrala tri mesiace a počas nej, samozrejme, zažili množstvo fascinujúcich chvíľ.

Sierra Nevada, perla pacifickej hrebeňovky

Začali v južnej Kalifornii, ktorá svojím povrchom pripomína akúsi polopúšť, na jej náprotivnej strane na severe je zasa najväčšie pohorie Spojených štátov Sierra Nevada, neskôr prechádzali aj štátom Oregon, ktorý je rovinatý, kde-tu pokrytý vulkanickými pohoriami. Daníšek s nadšením spomína hlavne na Sierra Nevadu: „Všetko je to neuveriteľne monumentálne. Nádherné hory sú síce o celom svete, ale Sierra Nevada je naozaj veľkolepá. Údolia medzi horami sú rozsiahle a štíty siahajú až do neba.“

Na ceste boli zaskočení hneď viacerými udalosťami. Na internete je dokonale zmapovaná celá trasa tejto cesty, existujú rôzne boxy, do ktorých trekkeri nezištne odkladajú veci, ktoré už viac nepotrebujú a majú pocit, že môžu pomôcť ostatným, ktorí idú v ich stopách. Daníšek spomína, ako s Pavlom raz zavítali do supermarketu. „Pri pokladni stála pred nami pani, ktorú sme videli iba tri minúty v živote. Videla, že sme turisti, neboli sme úplne čistí, boli sme zarastení a mali sme dotrhané veci, zodraté od ruksakov. Prihovorila sa nám, zistila, odkiaľ sme a pokladníčke povedala, aby naúčtovala aj náš nákup a zaplatila kartou.“

Administratívna stránka veci

Je samozrejmé, že na takúto trasu sa človek nemôže vydať „len tak“. Musí byť riadne registrovaný a musí získať tri dôležité povolenia: PCT Permit, hlavný dokument, ktorým asociácia umožňuje človeku podujať sa na ceste prechádzajúcej cez viaceré národné parky; povolenie na zakladanie ohňa a povolenie na prechod hraníc Spojených štátov amerických a Kanady mimo ich oficiálne hraničné prechody. Všetky povolenia sú bezplatné a vydáva ich Pacific Crest Trail Association (PCTA). Okrem týchto dokumentov musí mať aj americké víza, keďže cesta zaberie viac ako tri mesiace.

Viac sa môžete dozvedieť vo video rozhovore Mariána Balázsa s Miloslavom Daníškom.

Už ste čítali?