V závere uplynulého týždňa ceny ropy klesli a ropa Brent sa zosunula do blízkosti 69-dolárovej hranice. Vplyv na to mala aj správa, že Spojené štáty a Čína by mohli do niekoľkých týždňov uzatvoriť obchodnú dohodu.

Mnohé prekážky však pretrvávajú. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že rokujúce strany „by už čoskoro mohli dosiahnuť dohodu“ a následne dodal, že by sa tak mohlo stať do štyroch týždňov. USA však naďalej nemajú veľký záujem zrušiť dovozné clá na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov, čo Peking požaduje.

Cena ropy stúpa

Na začiatku tohto týždňa výrazne podporili cenu ropy informácie o vývoji amerického trhu práce v marci. V americkej ekonomike vytvorili 196-tisíc nových pracovných miest, čo bolo viac, ako očakávali ekonómovia. Miera nezamestnanosti sa udržala na 3,8-percentnej úrovni, najnižšej za takmer 50 rokov.

Ďalším faktorom pre rast ceny sú sankcie voči Iránu a Venezuele. Ako uviedla banka J. P. Morgan, sankcie by mohli zredukovať export ropy z Venezuely o 500-tisíc barelov. Stále však existujú aj faktory, ktoré môžu ceny ropy v neskoršom období stiahnuť nadol.

Produkcia v USA vzrástla ku koncu marca na rekordných 12,2 milióna barelov denne. Zvýšil sa aj vývoz z USA, pričom v tomto roku prvýkrát prekročil tri milióny barelov/deň.

Rusko hádže spiatočku

Okrem toho Rusko nemá veľký záujem o

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa