MojWindows

Pripravovaná verzia prehliadača Microsoft Edge, ktorá stavia na základoch z projektu Chromium, je na vyskúšanie konečne dostupná pre širokú verejnosť prostredníctvom oficiálnej webovej stránky. Pred časom sa síce jedna z testovacích verzií dostala do obehu, no k tomu došlo „poza chrbát“ Microsoftu.

Oficiálne ponúkané testovacie verzie sú pravidelne aktualizované, pričom si môžete vybrať, ako často chcete dostávať novinky. S tým súvisí aj otázka celkovej stability a možných problémov pri používaní. Inak povedané, ak si zvolíte verziu vyvíjanú vo vetve „Canary Channel“, aktualizácie síce budete dostávať denne, no pridávané novinky nemusia vždy fungovať úplne na sto percent.

Strednou cestou je vetva „Dev Channel“, kde je prehliadač aktualizovaný na týždennej báze. Momentálne sú dostupné len tieto dve možnosti, no časom bude otvorená aj vetva „Beta Channel“ pre tých, ktorí chcú riskovať najmenej. Tu budú novinky pridávané približne raz za 6 týždňov. Verzie z jednotlivých vetiev je pritom možné používať bok po boku, takže sa nemusíte limitovať len na jednu z nich.

Aktuálna podoba prehliadača sa sústreďuje skôr na základy (prehliadanie, stabilita a rozšírenia), takže zatiaľ neobsahuje všetky pripravované funkcie. Tie budú samozrejme postupne pridávané.

Microsoft chce v prvej fáze zozbierať čo najviac pripomienok zo strany vývojárov a používateľov, aby získal lepšiu predstavu, na čomu ešte treba popracovať. Už teraz dostupná verzia sa ale používa veľmi príjemne, a pokiaľ ste doteraz používali prehliadač Chrome, používateľský zážitok pre vás bude takmer identický.

Spustené verejné testovanie je celkom používateľsky priateľské. Nikde sa nemusíte registrovať a rovno si môžete stiahnuť Microsoft Edge z testovacej vetvy, ktorá vám vyhovuje najviac.

„Ochutnávka“ novej generácie prehliadača je zatiaľ dostupná len pre používateľov 64-bitovej verzie Windows 10, no časom bude rozšírená aj na Windows 7, 8 a 8.1, ako aj na macOS. Informuje o tom priamo oficiálna stránka.

09.04.2019

+