Dobré noviny
Poobedný krátky „šlofík“ by mal byť povinný! Vedci odhalili, že dokáže kontrolovať výšku krvného tlaku
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Poobedný krátky „šlofík“ by mal byť povinný! Vedci odhalili, že dokáže kontrolovať výšku krvného tlaku

— Foto: PxHere

Ak ste to doteraz nepraktizovali, je najvyšší čas začať. Znížite tým svoj tlak.

BRATISLAVA 9. apríla - Pospať si popoludní je vždy vynikajúci nápad. Bolo to tak aj pred týmito zisteniami. No teraz naberá dôležitosť obľúbeného šlofíka“ nové, doposiaľ nepoznané rozmery. Nedávne výskumy odhalili, že aj 20-minútové odpočinutie si pomáha nabudiť vaše telo.

Odteraz musíte spať i poobede

Výskumníci z Asklepieionovej všeobecnej nemocnice vo Voule v Grécku tvrdia, že zdriemnutie si po obede vás dokáže efektne nabudiť a zníži váš krvný tlak. „Popoludňajší spánok znižuje hladinu krvného tlaku ako iné zmeny v životospráve. Napríklad obmedzenie soli a alkoholu dokáže znížiť váš tlak od 3 do 5 mm Hg,“ hlási dr. Manolis Kallistratos, jeden z hlavných autorov štúdie.

Počas štúdie pracoval s 212-timi participantmi, ktorých krvný tlak bol v hodnote 129,9 mm Hg. Všeobecné príručky informujú, že človek má zvýšený krvný tlak, ak táto hodnota meria 140 mm Hg či viac. Priemerný vek účastníkov štúdie bol 62 rokov a približne jeden zo štyroch bol fajčiarom či mal diagnózu cukrovky typu 2.

Výskumný tím ľudí rozdelil do dvoch skupín, jedna praktizovala popoludňajší spánok, druhá nie. Po 24 hodinách zmerali a zaznamenali výšku tlaku u obidvoch skupín.

Žeby si obaja dopriali popoludňajšie zdriemnutie?
Žeby si obaja dopriali popoludňajšie zdriemnutie? Foto: Car Talk

Výskum zistil, že ľudia, ktorí spali poobede zaznamenali pokles výšky krvného tlaku o 5,3 mm Hg. To je rovnaká hodnota, akú by človek dosiahol pri absolvovaní tlakových medikácií alebo po učinení zmien v životospráve. „Tieto odhalenia sú dôležité, pretože aj 2-milimetrový pokles tlaku dokáže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako napríklad infarkt, až o 10 %,“ hovorí výskumník. „Podľa nás, ak si niekto môže dovoliť spať počas dňa, jeho tlak je v lepšom stave ako tlak iných, v strese žijúcich ľudí.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comme un lundi ? sound On ??

Príspevok, ktorý zdieľa Eloïse M (@_martin.e_),

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?