Dobré noviny
Budeme lietať postojačky? Firma predstavila nové sedadlá, v ktorých cestujúci prakticky stojí
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Budeme lietať postojačky? Firma predstavila nové sedadlá, v ktorých cestujúci prakticky stojí

— Foto: Twitter/Sam Chui

A lietadlá sa opäť o čosi viac priblížili k obrazu preplnenej MHD.

HAMBURG 9. apríla - Talianska firma Avio Interiors na veľtrhu v nemeckom Hamburgu poriadne prekvapila nielen návštevníkov, ale aj celý svet. Už pred nejakým časom sa hovorilo aj o takej možnosti, že v lietadle by cestujúci už nemuseli iba sedieť, ale cestovať letecky by sa dalo aj postojačky. Viacerí to však brali len ako vtip. Vyzerá to ale tak, že o vtip naozaj nešlo a aerolínie reálne uvažujú nad tým, ako do lietadla dostať čo najväčší počet ľudí.

Nový prototyp sedadiel do lietadla, ktorý predstavila talianska firma, má vyšší sklon a cestujúci tak celý let absolvujú prakticky postojačky. Cieľom návrhu je ušetriť čo najviac miesta, a tak umožniť čo najväčšiu obsadenosť lietadiel. Firma sa pre britský portál Independent vyjadrila, že komfort cestujúcich bude „prijateľný“. Lietadlá, ktoré by mali takéto sedadlá, by mali mať oproti iným tú výhodu, že by sa do nich podľa spoločnosti zmestilo až o 20 % viac cestujúcich. Priestor pre nohy je totiž výrazne zmenšený. Oproti bežným sedadlám majú tie pre stojacich pasažierov priestor pre nohy zmenšený až o 12 centimetrov a rozostup medzi jednotlivými sedadlami je 58 centimetrov.

Určené iba pre krátke lety

Zároveň však firma Avio Interiors upozorňuje, že tieto sedadlá by mali byť inštalované iba v lietadlách, ktoré sú určené na krátke lety. Spomína tiež ďalšiu výhodu sedadiel a síce tú, že sú dvakrát ľahšie ako bežné sedadlá a tiež majú jednoduchší design a údržbu.

Firma podľa svojich slov týmito sedadlami reaguje na trend zmenšovania priestoru u mnohých aerolínií. Bola to práve nízkonákldová letecká spoločnosť Ryanair, ktorá ešte v roku 2010 skúmala u svojich pasažierov, či by boli ochotní cestovať aj postojačky. Zistili však, že viac ako 50 % opýtaných by takúto možnosť využilo iba v prípade, že by tieto „sedadlá na státie“ boli zadarmo. 40 % opýtaných by túto možnosť využilo v prípade, že cena letenky by bola polovičná oproti tej bežnej. Ryanair následne aj skutočne zvažoval inštaláciu vertikálnych sedadiel do lietadiel a to už do roku 2012. Taktiež plánoval zaviesť poplatok za využitie toalety na palube lietadla. Práve peniaze vyzbierané na týchto poplatkoch mali pokryť financovanie inštalácie a nákupu vertikálnych sedadiel. Ako však informuje portál Daily Mail, zatiaľ nie je známe, či si Ryanair túto novú taliansku novinku kúpil.

Či teda budeme naozaj lietať postojačky, sa uvidí až časom. Odporúčame však užiť si lietanie posediačky, kým je tá možnosť. Možno už o rok poletíme na dovolenky postojačky a letecká doprava sa zase o čosi viac priblíži MHD v rušnom meste v čase, keď sa všetci ponáhľajú domov z práce.

Už ste čítali?