Herec s prízvukom Michael Caine

9.4.2019|Marko Aust|

Anglický herec Sir Michael Caine sa narodil ako Maurice Joseph Micklewhite 14. marca 1933 v Londýne. Otec Maurice Joseph Micklewhite Sr. bol pomocníkom na trhu s rybami a matka Ellen Frances Marie Burchell bola kuchárkou a upratovačkou.

Mal dvoch súrodencov, staršieho nevlastného brata Davida Williama Burchella a mladšieho vlastného brata Stanleya Micklewhitea. Vyrastal v Southwarku v južnom Londýne a počas druhej svetovej vojny ho evakuovali do King's Lynn v Norfolku. Po skončení vojny rodina dočasne bývala v prefabrikovanom dome, kedže mnoho domov v Londýne bolo počas vojny zničených.

V roku 1944 získal štipendium v škole Hackney Downs, a po roku prešiel na Wilsonovo gymnázium v Camberwelle, kde v roku 1948 absolvoval zo šiestych predmetov. Potom nakrátko pracoval ako spisovateľ a poslíček pre filmovú spoločnosť. V apríli 1952 ho povolali do vojenskej služby, ktorú vykonánal dva roky. Počas toho obdobia slúžil v Nemecku a neskôr bol účastníkom prebiehajúcej koréjskej vojny.

Po návrate z vojny získal miesto asistenta v divadle. V tom čase začala jeho herecká kariéra, mal za sebou i malé divadelné úlohy, čomu mu pomohol aj jeho výrazný londýnsky prízvuk, kde vystupoval pod menom Michael Scott. Kedže v Londýne už vystupoval herec s týmto menom, na radu svojho agenta zmenil svoje umelecké meno na Michael Caine počas hovoru v telefonickej búdke. Inšpiroval sa podľa názvu filmu The Caine Mutiny s Huphreyom Bogartom, ktorý práve prebiehal v kinách.

Michael Caine

Vďaka svojím skúsenostiam v divadle získal svoju prvú filmovú úlohu v snímke A Hill in Korea (1956). Pokračoval v menších úlohách v snímkach How to Murder a Rich Uncle (1957)Blind Spot (1958), The Two-Headed Spy (1958) či Solo for Sparrow (1962). Okrem toho vystupoval aj v televíznych seriáloch ako Escape (1957) z vojenského prostredia alebo kriminálnej dráme Mister Charlesworth (1957).

Prielom v kariére Michaela Cainea nastal v šestdesiatych rokoch vo vojnovej snímke Zulu (1964), kde získal výraznejšiu úlohu poručíka Bromheada. Následovala televízna snímka Hamlet in Elsinore (1964), v ktorej si zahral spolu s ďalšou vychádzajúcou hviezdou Christopherom Plummerom. Objavil sa v úlohe britského agenta v snímkach Funeral in Berlin (1966) a Billion Dollar Brain (1967).

V roku 1966 prijal ponuku od herečky Shirley MacLaine si zahrať po jej boku v komediálnom krimi filme Gambit (1966), ktorý bol jeho prvým hollywoodským filmom a jeho hviezda začala stúpať na medzinárodnom poli. O rok neskôr si zahral v komediálnej snímke Alfie (1967), ktorá mu vyniesla prvú nomináciu na Oscara. Spomeňme ešte úspešné snímky Špinavá hra (1969)Italian Job (1969).

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch si opäť zahral v množstve snímok, i keď sa ozvali názory, že zobral úlohu aj v podpriemerných filmoch čisto za vidinou zárobkov, čo neskôr herec aj údajne potvrdil. Z tých najznámejších a úspešných snímok nesmieme zabudnúť na kriminálny thriler Chyťte Cartera (1971). Zahral si v dráme Marseillská zmluva (1974), či v dobrodružnom filme Muž, ktorý chcel byť kráľom (1975) spolu s Seanom Connerym a Christopherom Plummerom. Ďalej to boli vojnová dráma Vzdialený most (1977), Rita (1982), kde bol nominovaný na cenu Oscara, ktorú nepremenil. Podarilo sa mu to neskôr v snímke Hana a jej sestry (1986) v ktorej získal Michael Caine svojho prvého Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. S komikom Steve Martinom si zahral v kriminálnej komédii Špinaví, prehnití grázli (1988) a objavil sa aj v dvojdielnej televíznej minisérii Jack Rozparovač (1988).

V ďalších rokoch sa okrem iného objavil v romantickej snímke Fraška (1992) v úlohe majiteľa kočovnej hereckej spoločnosti, muzikálny film Tichý hlas (1998) mu priniesol cenu Zlatého glóbusu a o rok neskôr získal druhého Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšiej úlohe v snímke Pravidla moštárny (1999), kde sa predstavil v úlohe doktora Larcha, ktorý naučil Homera zo sirotinca byť dobrým lekárom.

Fotogaléria E. A. Poe: Archa bláznov (2014)Zobraziť fotogalériu »

Za úlohu starnúceho reportéra v snímke Tichý Američan (2002) mal na dosah tretieho Oscara, ktorého mu vyfúkol herec Adrien Brody. Ďalej sa predstavil v dobružnej komédii Tajomstvo bratov MacCannovcov (2003), spolupracoval s režisérom Christopherom Nolanom v filmovej adaptácii komiksu v úlohe Alfreda, verného sluhu Batmana v snímkach Batman začína (2005)Temný rytier (2008) a Návrat Temného rytiera (2012).

V poslednom období sme ho v našich kinách mohli vidieť v špionážnej komédii Kingsman: Tajná služba (2014), sci-fi snímke Interstellar (2014), mysterióznom thrileri E.A.Poe: Archa bláznov (2014) či komédii Vo veľkom štýle (2017), kde si spolu s Morganom Freemanom a Alanom Arkinom zahral trojicu zúfalých kamarátov odhodlaných prepadnúť banku, ktorá ich pripavila o peniaze.

Fotogaléria Vo veľkom štýle (2016)Zobraziť fotogalériu »

Michael Caine bol dvakrát ženatý. S prvou ženou herečkou Patriciou Haines sa zobrali v roku 1955 a mali spolu dcéru Dominique. Manželstvo im skončilo rozvodom v roku 1962. Neskôr randil nejaký čas s Biancou Jagger. V roku 1973 sa po druhý raz oženil s herečkou a modelkou Shakirou Baksh s ktorou žije doteraz. S ňou má druhú dcéru Natashu Haleemu.

Za svoj prínos filmovému umeniu ho v roku 2000 povýšila anglická kráľovna Alžbeta II. do rytierského stavu. V súčasnosti žije hlavne v anglickom Leatherheade v Surrey, kde je patrónom Leatherheadského festivalu. V politike je konzervatívec, hlasoval za Brexit, ako uviedol pre noviny Telegraph, radšej chce byť chudobným pánom ako bohatým sluhom.

  Foto © Fred Ohert (Public Domain) / Bonton Film / Continental Film / Depositphotos

Odporúčané články