Politika 09. apríl 2019

Roky s extrémom

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
S tým, že extrémisti budú blokovať desať percent hlasov, sa musíme naučiť žiť.
S tým, že extrémisti budú blokovať desať percent hlasov, sa musíme naučiť žiť.
Jozef Majchrák

Jozef Majchrák

Roky s extrémom
Foto: TASR/Jakub Kotian

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Najvyšší súd začne dnes prejednávať návrh na rozpustenie ĽSNS. Podnet podala ešte v roku 2017 Generálna prokuratúra s tým, že cieľom Kotlebovej strany je odstránenie demokratického režimu na Slovensku.

„Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy,“ uvádza sa v stanovisku prokuratúry.
Generálna prokuratúra reagovala na viacero podnetov aj na petíciu za zrušenie ĽSNS, ktorú podpísalo 20-tisíc občanov.

Prokurátori si urobili svoju prácu a bude zaujímavé sledovať, ako sa k ich argumentom postaví súd. Len ťažko sa však dá očakávať, že ak by aj Najvyšší súd konštatoval kolíziu činnosti ĽSNS s ústavou, bude to znamenať politický koniec kotlebovského extrémizmu.

Len malý exkurz do minulosti. Veľa ľudí si asi nespomenie na to, že Kotleba už v minulosti jednej strane šéfoval. Volala sa Slovenská pospolitosť – Národná strana a v roku 2006 ju Najvyšší súd rozpustil.

Kľúčovým dôvodom vtedy bolo, že strana vo svojich stanovách deklarovala zámer nahradiť systém pluralitnej demokracie stavovským štátom. Občania mali byť podľa povolania rozdelení do desiatich stavov. Registrácia do nich by bola dobrovoľná, ale právo voliť by mali len tí, ktorí by boli v príslušných stavoch zaregistrovaní. Rozpor s ústavou garantovaným právom podieľať sa na správe vecí verejných prostredníctvom volených zástupcov bol teda v tomto prípade jasný ako facka.

Kotlebovcov však tento verdikt z politiky nevyradil. Pred voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, premenovali ju na Ľudovú stranu Naše Slovensko a o šesť rokov sa s ňou dostali do parlamentu.

Takýmto politickým metamorfózam extrémizmu sa v právnom štáte, ktorý musí chrániť aj slobodu prejavu a právo na politickú činnosť, dá len ťažko zabrániť.

Aj dnes už majú kotlebovci pre prípad rozpustenia pripravený záložný scenár, a to zaregistrovaný politický subjekt s názvom Ľudová strana Pevnosť Slovensko.

Zlou správou je však aj to, že ostatné politické strany nedokázali ani za tri roky od volieb nájsť na kotlebovský extrémizmus odpoveď. Zdieľať

Zlou správou je však aj to, že ostatné politické strany nedokázali ani za tri roky od volieb nájsť na kotlebovský extrémizmus odpoveď. S elektorátom ĽSNS neurobil nič ani Matovičov antisystém, ani Dankova ruská karta, ani radikálna rétorika Roberta Fica z ostatného obdobia.

Kotlebovci sú v politickej karanténe, médiá ich na dennej báze označujú za fašistov a v regiónoch, kde sú voličsky najsilnejší, sa uskutočnili desiatky edukatívnych besied. Výsledok? Zatiaľ čo v ostatných voľbách malo ĽSNS osem percent, dnes sa ich voličská podpora v prieskumoch hýbe okolo 11 percent a v rebríčku strán sa vyskytuje buď na druhom, alebo treťom mieste.

Aj preto platí toto. Realistickejšie ako spoliehanie sa na elimináciu ĽSNS prostredníctvom justície je to, že si v najbližších rokoch budeme musieť zvyknúť na stav, keď extrémisti budú blokovať zhruba desať percent voličských hlasov a adekvátny počet miest v parlamente. Čo, samozrejme, znamená nižšiu šancu na vznik hodnotovo blízkych vládnych zoskupení a vyššiu pravdepodobnosť širokých koalícií.

Je to pesimistický scenár, ale, žiaľ, najrealistickejší.

Ďakujeme, že ste si prečítali tento článok.
Naše kvalitné články vznikajú len vďaka podpore našich čitateľov.

Prosíme, vyjadrite nám svoju podporu aj finančne.
PRIDAJTE SA TERAZ K NAŠIM PODPOROVATEĽOM.


Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia