Hore

Quadralite Reporter 200 TTL

Quadralite Reporter 200 TTL je jedným z bleskov radu Reporter, ktoré kombinujú vlastnosti prenosných systémových bleskov so štúdiovými.

Možno by som ho ani nenazval blesk, ale skôr zábleskový modulárny systém. Ten je tvorený telom a vymeniteľnými hlavami. Nie sú to však obyčajné predsádky pred zábleskovú hlavu. Každý nástavec je blesk iného typu, alebo LED svetlo.

Quadralite Reporter 200 TTL je samozrejme to isté, čo Godox AD200, a majú tak spoločné príslušenstvo. Preto do zoznamu príslušenstva dám výrobky dostupné pod značkou Quadralite aj Godox.

Reporter 200 TTL

Telo blesku  je podlhovastého tvaru. Na jednom konci sa nachádza displej a ovládacie prvky, na druhom bajonet pre pripevnenie nástavcov/hláv. Do tela sa vkladá nabíjateľný akumulátor s výdržou až 400 plných zábleskov. Reporter 200 TTL je univerzálne zariadenie ponúkajúce TTL riadenie záblesku pre fotoaparáty Canon, Nikon, Sony, Olympus/Panasonic a Fujifilm. Nechýba podpora vysokorýchlostnej synchronizácie. Prístroj má zabudované rádiové ovládanie Quadralite Navigator X, ale aj staršie infračervené. Užívateľ si k blesku dokupuje rádiový ovládač, podľa toho akej značky má fotoaparát.


Quadralite Reporter 200 TTL je modulárne zariadenie, ktoré môže byť bleskom, ale i LED svetlom.


Quadralite Reporter 200 TTL má zabudované rádiové ovládanie, na obrázku s ovládačom Navigator X.




Akumulátor má kapacitu 2900 mAh.

Špecifikácia

  • Výrobca: Godox (Godox AD 200)
  • Kompatibilné s fotoaparátmi Canon/Nikon/Sony/Olympus/Fujifilm*
  • Integrovaný rádiový prijímač Quadralite Navigator X - prijímač pre plný rádiový prenos a kontrolu
  • Maximálny výkon blesku 200 Ws, smerné číslo 52 s hlavou A, 60 s hlavou B a štandardným reflektorom
  • Flexibilné a presné nastavenie intenzity blesku 8 f-stops (od 1/1 do 1/128)
  • Až 500 zábleskov na plný výkon
  • Rýchle dobitie blesku 0.01-1.9s
  • High-Speed Sync až do 1/8000
  • Krátke trvanie záblesku (krátka doba horenia výbojky)
  • Stabilná farebná teplota (5600K±200K)
  • Vymeniteľné hlavice - súčasťou balenia sú "štúdiová hlavica" s hlavicou systémového blesku (pilotné svetlo zabezpečujú LED diódy)
  • Pilotné LED svetlo (len so systémovou hlavou)
  • Možné použiť trvalé LED svetlo - Hlava typu C
  • Stroboskopický zábleskový (Multi) mód a synchronizácia na prvú aj druhú lamelu


*  Pre plnú kompatibilitu so špecifickými fotoaparátmi použite rádiový modul Quadralite Navigator X radio.

http://quadralite.eu/reporter-flashes/318-quadralite-reporter-200-ttl

Hlavy

Hlavy sú vymeniteľné a upínajú sa bajonetovým systémom. V cene zariadenia sú hlavy typu A a B.




Detail bajonetu na strane tela.


Detail bajonetu na strane hlavy.

Typ A

Hlava typu A je rovnaká, aká býva na systémových bleskoch. Výbojka a pred ňou fresnelová šošovka usmerňujúca svetlo. Hlava nie je zoomovateľná, uhol záblesku sa nedá meniť. Svetlo je možné usmerniť pomocou príslušenstva. Výhodou je (oproti systémovým bleskom), že hlava typu A je vybavená pilotnými LED diódami. Tie sú v dvoch pásoch, na vrchnej a spodnej časti. Neslúžia na osvetlenie, ako trvalý zdroj svetla. Pomôžu pri posúdení nasvietenia a ako pomoc pre AF. Hlava má smerné číslo 52 pri ISO 100 a 35 mm objektíve.



Typ B - Reporter

Hlava typu B premení Reporter 200 TTL na štúdiový blesk. Hlava je osadená vymeniteľnou výbojkou podobného typu, akú nájdete na štúdiových bleskoch. Chýba však pilotná žiarovka alebo LED-ka. Hlava má vlastný malý bajonet pre upevnenie modifikátorov svetla, tie ale nie sú v cene. Táto hlava je najvýkonnejšia, smerné číslo je 60 pri ISO 100 a použití štandardného reflektoru s pokrytím 28 mm objektívu.






S nasadeným kopulovitým difúzorom.

Typ C

Hlava typu C je LED svetlo so 60 diódami a výkonom 3,6 W. Poslúži ako trvalé svetlo pre foto, aj video. Osvetlí rovnomerne pomerne veľkú plochu.



Round Flash Head

Netradičná blesková hlava so špirálovou výbojkou a výkonom 200Ws dodáva mäkké svetlo, vďaka zmäkčujúcej rozptylke. Vybavená je aj pilotným LED svetlom s výkonom  4,3W LED, čo výkonovo stačí aj ako hlavné svetlo pre foto a video. LED svetlo je skôr bodového charakteru a do určitej miery sa približuje efektu fresnelových svetiel. Hodí sa napr. na nasvietenie portrétu.

Na hlavu sa dá magneticky upevniť príslušenstvo.



Príslušenstvo

Twin Head S-holder

Twin Head S-holder je držiak na dva Reportery 200 TTL. Do držiaka sa upevňujú dve výbojky z hlavy typu B a má dve výkonné LED pilotky. Celkový výkon je 400Ws, čo sa vyrovná výkonnému štúdiovému blesku. Držiak má úchyt pre dáždnik a bajonet typu Bowens, pre upevnenie modifikátorov svetla.


Twin Head S-holder.

Godox EC-200 - predlžujúci kábel

Predlžujúci kábel umožňuje oddeliť hlavu od tela. Hlavu môžete umiestniť vysoko na statív a telo Reporteru máte poruke. Výhodne je to aj z hľadiska umiestnenia ťažiska.


Predlžujúci kábel EC-200.

Godox S-type Speedlite Bracket

Držiak blesku s možnosťou výberu bajonetu pre upevnenie modifikátorov. V ponuke je bajonet Godox a Bowens v niekoľkých prevedeniach.


Godox S-type Speedlite Bracket.

Godox  AD-P

Adaptér, ktorý umožňuje používať príslušenstvo Profoto, pri použití hlavy typu B a Round Flash Head.


Godox  AD-P.

Modifikátory svetla

Až s modifikátormi svetla naplno využijete potenciál akéhokoľvek blesku.

Reportrer Light-dome

Kupolovitý difuzér pre hlavu typu B. Zmäkčí svetlo a rozptýli ho do širokého okolia.

Reporter S-holder

Držiak bleskov Reporter s bajonetom Bowens. Umožňuje použiť širokú paletu štúdiových modifikátorov svetla.

Reporter A-type Head Barndoor Kit

Set príslušenstva pre hlavu typu A obsahujúca klapky, voštinu a 4 farebné filtre.

Reporter Wide Reflector

Širokouhlý reflektor s držiakom dáždnika pre hlavu typu B.

Reporter Beauty Dish

Obľúbený portrétny modifikátor s voštinou a bielym difuzérom pre hlavu typu B.

Reporter Octa Softbox

Oktagonálny softbox s bielym difúzorom a voštinou. Poslúži aj ako Beauty dish. Určený je pre hlavu typu B. Výhodou je, že je skladací a zaberie tak menej miesta pri preprave.

Reporter Color Gel Filters

Set štyroch farebných filtrov a voštiny, ktoré sa montujú na štandardný reflektor.

Reporter Snoot and Grid

Set dvoch komínkov, jeden je kužeľovitý, druhý valcovitý, s voštinou. Určené sú pre hlavu typu B.

Reporter Transparent Umbrella

Biely difúzny dáždnik, ktorý sa dá upevniť do statívoveho držiaka dodávaného s Reporterom 200 TTL.

Reporter Mini Reflector

Malý reflektor pre hlavu typu B s difúznym sklom a sadou farebných filtrov.

Godox AK-R1

Set príslušenstva pre Round Flash Head, ktoré sa upevňuje magneticky. Obsahuje difúzny dóm,   difúznu kruhovú rozptylku, klapky, odrazku, voštinu, farebné filtre, a snoot.





Quadralite Reporter 200 TTL v praxi

Základný set obsahuje hlavu typu A, hlavu typu B, držiak na statív s možnosťou upnutia dáždnika, Reporter 200TTL s jedným akumulátorom a nabíjačkou. To všetko je v tuhom škrupinovom puzdre.

Zariadenie som otestoval spolu s fotoaparátom Olympus OM-D E-M1 Mark II s objektívom M.Zuiko 45/1,2 PRO a s Panasonicom S1R s objektívom 24-105/4. Použil som rádiové ovládanie Navigator X (MFT). Okrem hláv typu A a B, ktoré sú štandardne v cene, som odskúšal aj LED hlavu a Round Flash hlavu. K hlave typu B som mal k dispozícii Light-dome.

Ovládanie blesku je na zadnej strane, je prehľadné a intuitívne. Väčšinou ho však budete ovládať z riadiacej jednotky, tam bude záležať, ktorý odpaľovač si kúpite.

Rádiový prenos z Navigatora fungoval spoľahlivo. Vyskúšal som TTL aj manuálne nastavenie výkonu. V exteriéri aj High Speed synchronizáciu. Mal som problém s nastavením výkonu, keď som objektív odclonil na f/1,2. Výkonu bolo priveľa. Musel som pricloniť aspoň na f/2,8, alebo umiestniť blesk pomerne ďaleko. Potom už všetko fungovalo tak, ako má.

Akumulátor s kapacitou 2900 mAh má kapacitu na 400 plných zábleskov. Jeho výdrž som nevyskúšal, ale môžem potvrdiť veľmi rýchle nabíjanie. Na plný výkon sa blesk dobije za necelé dve sekundy. Pri polovičnom výkone je to už za 1/2 sekundy a pri 1/4 výkone sa dobíja prakticky ihneď. Po stranách blesku sú vetracie štrbiny, vďaka ktorým by nemalo dochádzať k prehrievaniu. Nájdete ich aj na niektorých hlavách.

Hlava typu A

Hlava vytvára pomerne úzky pás svetla. Vhodná je preto pre portréty a nie celkové zábery. Výhodou je, že blesk môžete otočiť na výšku a svetelný pás prispôsobiť postave. Pri svietení pomôže vstavané modelové LED svetlo.


Pri hlave typu A je svetlo sústredené do užšieho pásu.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/25 s, f/5, ISO 500. Blesk je umiestnený na statíve po ľavej strane.

Hlava typu B

Táto hlava je najzaujímavejšia pre tých, čo chcú pracovať s modifikátormi svetla, rovnako ako pri štúdiových bleskoch. Vtedy je potrebné dokúpiť adaptér na príslušenstvo s bajonetom Bowens. Druhou možnosťou je využívať zabudovaný malý držiak príslušenstva. Vzhľadom na rozmery nie je natívne príslušenstvo tak účinné, ako veľké modifikátory, ale je praktické na prenášanie a vždy dáva fotografovi viac priestoru pre ovplyvnenie svetla, ako pri systémových bleskoch bez príslušenstva.


Hlava typu B s nasadeným kopulovitým difúzorom, ktorý svetlo zmäkčí. Svetlo je rozptýlene do celého priestoru.




Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/50 s, f/3,2, ISO 500. Blesk s kopulovitým difúzorom je umiestnený na statíve po ľavej strane.




Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/640 s, f/3,2, ISO 200. Blesk s kopulovitým difúzorom je umiestnený na statíve po pravej strane. Režim High speed sync.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/640 s, f/3,2, ISO 200. Blesk s kopulovitým difúzorom je umiestnený na statíve po pravej strane. Režim High speed sync.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/640 s, f/3,2, ISO 200. Blesk s kopulovitým difúzorom je umiestnený na statíve po ľavej strane. Režim High speed sync.

Hlava LED

Táto hlava robí z Reporteru bežné LED svetlo. Je o niečo studenšie ako LED svetlo v hlave Round Flash a samozrejme je aj tvrdšie.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/80 s, f/1,2, ISO 200. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/80 s, f/1,2, ISO 200. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane.

Hlava Round Flash

Osobne sa mi táto hlava páči najviac, ak nechcete používať extra modifikátory svetla, ako softboxy a dáždniky. Hlava má zabudovaný difúzor, takže produkuje mäkšie svetlo ako bežné systémové blesky a hlava typu A. Výborne funguje aj ako LED svetlo, príjemne teplé a mäkké.


Svetlo z Round Flash hlavy je difúzované a bodové.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/100 s, f/1,2, ISO 200. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane. Svietené LED svetlom.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/100 s, f/1,2, ISO 200. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane. Svietené LED svetlom.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/50 s, f/1,8, ISO 500. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane vzadu, pomerne ďaleko. Svietené bleskom.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/50 s, f/2,8, ISO 500. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane vzadu, pomerne ďaleko. Svietené bleskom.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/50 s, f/2,8, ISO 500. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane vzadu, pomerne ďaleko. Svietené bleskom.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO. 1/50 s, f/1,2, ISO 500. Svetlo je umiestnené na statíve po ľavej strane vzadu, pomerne ďaleko. Svietené bleskom.


Panasonic S1R + S 24-105/4 OIS Macro. 1/250, f/9, ISO 100. Blesk som držal v ľavej ruke.


Panasonic S1R + S 24-105/4 OIS Macro. 1/30, f/4, ISO 100. Blesk som držal v ľavej ruke.


Panasonic S1R + S 24-105/4 OIS Macro. 1/10, f/7,1, ISO 100. Blesk som držal v ľavej ruke, fotoaparát bol na statíve.

Záver

Quadralite Reporter 200 TTL je taký malý splnený sen každého strobistu. Je len o niečo väčší ako výkonný systémový blesk, ale poskytuje oveľa viac možností. Nie je to náhrada systémového blesku pre bežné použitie, ako to poznáme s bleskom nasadeným na fotoaparát. Toto je zariadenie pre pravé strobist svietenie s bleskom umiestneným mimo fotoaparátu, využívajúc modifikátory svetla. Vďaka modularite sa dá prispôsobiť rôznym štýlom svietenia v interiéri i exteriéri. Pilotné svetlo niektorých z hláv dovoľuje urobiť z Reporter 200 TTL aj malý domáci ateliér. LED hlava dobre poslúži pri fotení s trvalým zdrojom svetla a vo videu.

Veľkou výhodou je univerzálnosť v podpore fotoaparátov. Blesk je kompatibilný s TTL riadením záblesku značiek Canon/Nikon/Sony/Olympus/Panasonic/Fujifilm. V manuálnom režime aj s inými značkami. Má vstavaný univerzálny rádiový prijímač. Užívateľovi stačí, ak si kúpi vysielač pre tú ktorú značku.

Hlavu typu A, ktorá je súčasťou základného kitu, by som do neho ani nedával a radšej by som ju nahradil základným reflektorom pre hlavu typu B. Ja rád svietim trvalými svetlami a preto ma najviac oslovila hlava Round Flash, ktorá funguje ako blesk aj ako LED s kvalitným svetlom.

Reporter som otestoval s fototechnikou Olympus a Panasonic, k ovládaniu som použil odpaľovač Navigator X s podporou TTL a HSS. Ovládanie fungovalo spoľahlivo, problém bol s ovládnutím príliš vysokého výkonu, keď som chcel fotografovať pri otvorenej clone f/1,2 aby som využil aj ambientné svetlo. Zariadenie preto nie je ideálne ako fill-in blesk. Treba s ním pracovať skutočne v štýle štúdiových bleskov na vyšších clonových číslach alebo v HSS na dennom svetle, kedy potrebujete veľa výkonu na prebitie slnečného svetla.

Možnosti Quadralite Reporter 200 TTL sú oveľa širšie, ako som mohol vyskúšať. Otestoval som jeho základné vlastnosti, bez použitia väčších modifikátorov. Je na majiteľoch, aby predviedli, čo všetko dokáže.

Ďakujem Izzinovi za “prenájom” jeho whisky pubu a ochotné pózovanie.

Quadralite Reporter 200 TTL do testu zapožičala spoločnosť mini-max.sk.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
youreye
2019-04-09 09:20:40
AD200ka sa stava legendou a momentalne je to bezkonkurecny system! Nehovoriac o celkom ekosysteme Godox X kde funguju vsetky typy bleskov medzi sebou od najmensej tt350ky az po tie nejvacsie studiove zablesky.
 
Ľuboš.gábor
2019-06-23 16:21:34
Zdravím, asi sa spýtam hlúpu otázku, ale vedel by si mi poradiť Karol, čo by bolo lepšie použiť na skupinové fotky na svadbe ? Minulý víkend sa mi rozpadol Quadralite stroboss 60N, ale práve mi došiel domov reporter 200, tak reku by som ho odkúšal mimo tela foťáku, mám aj softbox 95cm, ale to asi nebude stačiť ak bude na fotke viac ako 5-10 ľudí, tak reku sa spýtam na tvoj názor, či hlavu typu A nasmerovať do steny, alebo hlavu typu B a dokúpiť kupolovitý difuzor alebo round flash head ? Kým sa mi vráti z reklamácie stroboss 60, tak quadralite reporter by ho mal vedieť z časti nahradiť nie ? :-P
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované