Netradičná veľkonočná dovolenka: Čo tak si vychutnať sviatky inak?

Netradičná veľkonočná dovolenka: Čo tak si vychutnať sviatky inak?
  • 28.03.2024
  • Michaela Kožáková

Veľká noc je za dverami a vy premýšľate, čo napiecť pre šibačov? Alebo rozmýšľate, či vôbec otvoríte dvere? A ak áno, kde sa skryjete pred vedrom studenej vody a smradľavou veľkonočnou voňavkou? Neviem, ktorá z nás má rada tieto sviatky. Dobrovoľne sa nechať vyšľahať a ešte aj obdarovať svojich veselých šibačov maľovanými vajíčkami, veľkonočnou babou a koláčmi, ktoré ste piekli včera celý deň. A že vraj, aby sme boli zdravé a krásne. Veď na to sú predsa krémy a vitamíny!

Ale predsa Veľká noc má svoje čaro. Prvé jarné lúče slnka, rozkvitnuté stromy, spev vtákov, bzučiace včely, ale aj tá radosť v očiach malých i veľkých šibačov z toho, keď nás poriadne vyoblievajú. Veď tú chvíľu vydržíme štipľavé šľahanie korbáčmi a v horších prípadoch aj ten studený potok za domom. 

A čo tak stráviť Veľkú noc trochu inak? Netradične, zábavou alebo adrenalínom? Poďte sa s nami pozrieť do krajín, kde si ani nespomeniete na nejaké jarné upratovanie či veľkonočné šibanie. 

Netradičná veľkonočná dovolenka môže byť jeden zo spôsobov, ako si vychutnať sviatky inak! Veľkonočné vajíčka vám síce môžu chýbať, ale netradičná dovolenka počas veľkonočných sviatkov môže byť super rozptýlenie.

Africké safari a veľkonočná dovolenka?

Určite poznáte rozprávku Leví kráľ. Čo tak vidieť tieto nádherné šelmy na vlastné oči? Priblížiť sa k mohutnému nosorožcovi na pár metrov, obdivovať majestátne slony alebo kŕmiť dlhokrké žirafy? Tak dlho neváhajte a zarezervujte si zájazd do Afriky. 

africké safari

Zdroj: Shutterstock®

Tel Aviv, Izrael - ako pozdrav veľkočnoných sviatkov - skúsili by ste to aj vy?

Hlavné mesto Izraela má prezývku „mesto, ktoré nikdy nespí“. Ak ste aj vy milovníkmi zábavy a nočného života, tak toto miesto by ste nemali vynechať. Vždy plné ulice, ľudia zo všetkých kútov sveta, bary, tanečné kluby. Tel Aviv je takisto miestom diania najväčšieho ázijského Gay Pride festivalu a v roku 2008 hosťovalo prvému izraelskému Sex festivalu. Neznamená to však, že keď máte nad štyridsať, tak sa tu nemôžete zabaviť. Každý si tu príde na svoje, či má dvadsať alebo šesťdesiat rokov.  

Neprehliadnite: DIY veľkonočné vajíčka: Ako ich zafarbiť prírodne a hlavne bez chémie?

Las Vegas, Nevada

Zdroj: Shutterstock®

Las Vegas, Nevada

Nie, nemám teraz na mysli preplnené kasína, tisícky žiariacich svetiel, vystúpenia Elvis Presley revival alebo hracie automaty. Toto mesto ponúka zážitok i pre milovníkov iného druhu adrenalínu. Na svete nie je veľa miest, kde môžete letieť vo vojnovom lietadle, skočiť zo 100-ôsmeho pochodia veže Stratosphere. Alebo čo tak si zapretekať na super rýchlych a luxusných autách, ako je Lamborghini či Ferrari? Už vám búši srdce? 

Kuba

Okrem kubánskych cigár, starých veteránov, pekných Kubániek, opojných nápojov a dlhých pláží predstavuje Kuba aj raj pre tých, ktorí radi pozorujú podmorský svet. 5500 kilometrov pobrežia, podmorské jaskynné systémy, vraky lodí, Královnine záhrady chránené UNESCO, koraly, sto rôznych druhov žralokov, raje, kapusniaky a ešte viac. Môžete zahliadnuť naháňajúce sa delfíny, rôzne druhy rýb a podmorských rias. A nakoniec si môžete oddýchnuť pri poháriku kubánskeho rumu a zatancovať si s miestnymi v rytme salsy.  

Vybrali sme: Liečivé polodrahokamy: Na chudokrvnosť, nespavosť či gastritídu?

Ibiza

Zdroj: Shutterstock®

Ibiza

Kto ešte nepočul o tomto párty ostrove, nech sa prihlási. Ibiza je známa nekonečnou zábavou v preplnených baroch a kluboch. Tu zažijete skutočný nočný život. Okrem pretancovaných nocí si cez deň môžete zašnorchlovať alebo si prenajať kajak. Ibiza má 290 km pobrežia, takže ak vás vaše ležadlo omrzí, môžete sa presunúť na inú pláž s ešte jemnejším pieskom.  

Tenerife

Najväčší z Kanárskych ostrovov je známou destináciou pre paragliding. Pico del Teide s výškou 3718 metrov je najlepším východiskovým bodom pre túto adrenalínovú aktivitu. Všetko sa vám zvrchu bude zdať akési malé. Z výšky môžete obdivovať teplé pobrežie, skalnaté vrchy, neposedné vlny plaziace sa po čistých plážach. Keď si to dobre načasujete a rozhodnete sa skočiť chvíľu pred západom slnka, budete mať zážitok na celý život.  

Odporúčame aj: Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka

Kapské mesto, Južná Afrika

Zdroj: Shutterstock®

Kapské mesto, Južná Afrika

Okolie hlavného mesta Južnej Afriky je známe najväčšou populáciou veľkých bielych žralokov. Ten, kto nazbiera odvahu, môže skočiť do železnej klietky a nechať sa spustiť medzi obrovské hladné príšery. A tí najodvážnejší si môžu zasurfovať na priaznivých vlnách Atlantického oceánu. Áno, vo vodách sú stále žraloky. Keď sa osušíte, vyskúšajte výstup na Stolovú horu alebo sa poprechádzajte po pobreží.  

Inšpiruj sa: Aké vlasy sa mužom páčia na ženách najviac? Budeš prekvapená!

Shaanxi, Čína

Zdroj: Shutterstock®

Shaanxi, Čína

Každý z nás má asi zoznam miest, ktoré by za svoj život chcel vidieť. Je to trochu hlúpe, ale práve Shaanxi by malo byť na poslednom mieste tohto zoznamu pred smrťou. Hora Hua Shan patrí medzi jeden z najnebezpečnejších výstupov na svete. Faktor strachu a adrenalínu tomuto miestu dodávajú zvetrané dosky zavesené okolo útesu vo výške 2100 metrov postavené mníchmi a pútnikmi niekoľko stoviek rokov dozadu, Tento výlet si vyžaduje poriadnu dávku odvahy a viery. 

Vybrali sme: Aké sú účinky čili papričiek? Ver, že sa im oplatí prísť na chuť!

Coachella, Kalifornia

Zdroj: Shutterstock®

Coachella, Kalifornia

Čo tak vyraziť s priateľmi za zábavou? Tanec, hudba, slnko? Svetovo známy hudobný a umelecký festival Coachella každý rok navštívi okolo pol milióna účastníkov. Vystúpenia spevákov a umelcov z celého sveta, kempingové mesto, sprievodné akcie, prezentácie – to je len zlomok toho, čo ponúka tento festival. Pre obrovský záujem sú lístky na tento rok už vypredané, ale ak máte záujem, môžete sa pripísať na čakaciu listinu.  

Odporúčame: Inšpiruj sa: Veselá veľkonočná výzdoba prekvapí všetkých šibačov

Tromso, Fínsko

Zdroj: Shutterstock®

Tromso, Fínsko

Ak niekomu z vás chýba zima, ale lyžovanie je pre vás už tak trochu nudné, tak baľte kufre a vyrazte do Fínska. Mesto Tromso je hlavným mestom outdoorových aktivít. Môže sa pochváliť najčistejšou oblohou v Arktíde. Predstavte si tú hru svetiel na nočnej oblohe. Pri toľkej kráse si však nezabudnite zajazdiť na psích záprahoch.  

Tak čo? Už „gúglite“ a kupujete letenky alebo si radšej užijete tradičnú Veľkú noc u nás na Slovensku? 

Pozri aj: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť v Podunajsku?

Aktualizované na 28.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Chromíková 09.04.19 21:09

MC
karma
109.00

Sviatky Veľkej noci sú o iných hodnotách....

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 10.04.19 14:59

MM
karma
107.00

Prekrásny výhľad z hory Hua Shan . Ale stačí na fotke. Na reálny by som nemala odvahu.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 12.04.19 20:12

MM
karma
100.00

ja mám rada naše sviatky a tradície, stačilo mi raz stráviť Veľkú noc na liečení a dosť

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 11.08.20 14:56

AM
karma
-1.00

mne by naše veľkonočné zvyky teda rozhodne nechýbali

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 19:30

KS
karma
133.00

Bolo by super zažiť veľkonočné sviatky inak ako tradične :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní