Dobré noviny
Na Slovensko priniesla unikátnu jogu: Najčastejšie za mnou chodia ženy, ktoré majú problém otehotnieť
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Na Slovensko priniesla unikátnu jogu: Najčastejšie za mnou chodia ženy, ktoré majú problém otehotnieť

Rozhodla sa správne a vďaka tomu dnes pomáha mnohým ženám aj mužom.

BRATISLAVA 8. apríla - Hormonálnu jogu vytvorila dnes už takmer 90-ročná Brazílčanka Dinah Rodrigues na harmonizáciu hormonálneho systému. Ide o cvičenia určené pre ženy, mužov a diabetikov. Slovenská lektorka hormonálnej jogovej terapie Mirka Bartošová sa k tomuto druhu cvičenia dostala úplnou náhodou. „Hormonálna joga mi prišla do cesty počas stretnutia s kamarátom, ktorý bol v Bratislave robiť kurz. Bol so ženou, ktorá sa predstavila ako lektorka hormonálnej jogy. Vtedy som si uvedomila, že to zapadá do môjho plánu a cítenia. Oslovila som túto lektorku a zorganizovala som kurz hormonálnej jogy pre ženy v Bratislave,“ zaspomínala si Mirka.

Dôležité rozhodnutie – hormonálna joga na Slovensku

Po absolvovaní kurzu si veľmi rýchlo uvedomila, že ide o veľmi silné cvičenie, ktoré zobúdza naše žľazy a vaječníky. Práve spomínaná lektorka Mirke Bartošovej prezradila, že na Slovensku túto jogu nikto neprecvičuje a že práve ona je tá, ktorá by mala priniesť hormonálnu jogu do vlastnej krajiny. „Vnútri v srdci som cítila, že toto je moja cesta a mám ísť za tým. Vonkajšie okolnosti však vyzerali, že sa to nedá. Bola som prihlásená do Francúzska na kurz, kde som to skoro zabalila. Sprevádzalo ma veľa vlastných obáv. Keď som to chcela zabaliť, pani z Francúzska mi napísala: „Mirka prídete na ten kurz, lebo je to posledné voľné miesto.“ Práve to bol ten impulz, ktorý rozhodol,“ zaspomínala si. Výsledok bol nakoniec úspešný a Mirke sa otvorili nové dvere.

Cvičenie, ktoré pomáha

Mirka ako lektorka hormonálnej jogy, sa denne stretáva s rôznymi reálnymi príbehmi, ktoré ženy trápia. „Najčastejšie sú to posledné dva roky problémy s otehotnením a počatím. Ženy aj muži sú fyziologicky zdraví, no stále sa nedarí a nedarí. Hormonálna joga v tomto veľmi pomáha. Potom chodia ženy v menopauze, ženy s bolestivou menštruáciou alebo akýmikoľvek inými problémami s menštruáciou. Potom sú to aj také veci ako padanie vlasov, štítna žľaza a emocionálne záležitosti,“ priblížila Bartošová a tak napovedala, s čím všetkým v tomto prípade, najmä ženy, prichádzajú a pri čom všetkom dokáže hormonálna joga pomôcť.

Pravidelnosť je základ

Ak by však človek čakal, že stačí prísť na jednu hodinu a bude vidieť zázraky, nie je to tak. Ako prezradila lektorka Bartošová, keď chce človek dosiahnuť výsledky a zlepšiť zdravotný stav, tak je dobré cvičiť pravidelne. „Autorka odporúča každý deň. Ja zo svojej praxe vnímam, že na niekoho to môže byť príliš. Štyri – päťkrát do týždňa, keď človek cvičí, výsledky sú úžasné. Výsledky sa dokážu dostaviť rýchlo, ale je to individuálne u každého človeka,“ priznala.

U niekoho prichádzajú podľa jej slov výsledky ihneď, u iného neskôr. „Záleží na tom, v akom štádiu máme stres. Ako sa stravujeme a aký máme životný štýl. Tu treba upraviť aj tieto ostatné veci, aby sa to udialo,“ vysvetlila Mirka.

Čo treba čakať

Hormonálna joga funguje na všetkých úrovniach, ako na fyzickej, emocionálnej a aj mentálnej. Je preto potrebné vedieť o možných zmenách a uvedomovať si tento fakt. „Vždy upozorňujem na to, že sa začne detoxikácia na všetkých týchto úrovniach. Takže je vysoko pravdepodobné, že dôjde nazývame to k liečebnej kríze. Symptómy sa dočasne zhoršia alebo sa objavia nové. U žien to býva časté, že sa začnú uvoľňovať potlačené emócie. Ale je to s hormonálnou jogou veľmi rýchle. Môže prísť napríklad výbuch hnevu a žena alebo muž cíti úľavu,“ vysvetlila lektorka.

Oveľa viac sa dozviete v rozhovore, kde lektorka hormonálnej jogovej terapie Mirka Bartošová prezradila aj to, pre koho hormonálna joga nie je vhodná a tiež aj to, ako prebieha takýto kurz.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?