Po stopách M. R. Štefánika na ostrov Tahiti

Píše sa rok 1910. Je 6 hodín ráno. Spoza oceánu práve vychádza slnko. Už z diaľky ju bolo možné vidieť. Monštrum… Vlnu so silou zabijaka, pred ktorou majú rešpekt aj tí najlepší surferi z celého sveta.

More má príjemných dvadsaťštyri stupňov a mladý tridsaťročný Rastislav plný odhodlania a sily pádluje na otvorenú vodu. Pred jej masou, valiacou sa neuveriteľnou rýchlosťou, pocítil strach aj francúzsky generál. Jeho vnútorný hlas mu hovoril, že to má vzdať a radšej sa vrátiť na pevninu k pozorovaniu hviezd…

Štefánikova cesta na Tahiti

V roku 1910 vycestoval M. R. Štefánik do južného Pacifiku, oblasti Francúzskej Polynézie, konkrétne na ostrov Tahiti. Jeho cieľom a misiou bolo pozorovanie preletu Halleyho kométy a založenie siete meteorologických staníc. Svetoznáma vlna Teahupoo sa “láme” práve v oblasti, kde mal Štefánik pôvodne vybudovať astronomické observatórium.

Tahiti
Milan a Rastislav v stopách Františka Keleho a M.R.Štefánika, objavujú monument na ostrove Tahiti kde v roku 1910 pozoroval Štefánik Halleyho kométu.

Vzniká film o pôsobení M. R. Štefánika na ostrove Tahiti

Film “Prebudený – Štefánikove vlny 21.storočia” je príbehom dvoch cestovateľov, surferov, Milana a Rastislava, ktorí spoznávajú vzdialený ostrov Tahiti a sesterský ostrov Mo'orea, kde v roku 1910 pôsobil a žil Štefánik. Milan a Rastislav sa symbolicky pokúsia zosurfovať práve nebezpečnú vlnu Teahupoo.

Prebudený

 

Osud našich dvoch surferov, ktorí sa spojili s česko-slovenskými potomkami (žijúcimi na ostrove Tahiti) bude prepletený ďalšími autentickými príbehmi domorodých obyvateľov, cez ktorých bude odkrytá unikátna polynézska kultúra. Divák tak získa lepší prehľad o lokálnych zvykoch - napr. ako špeciálne tradičné tetovanie, ale prenesie sa aj na posvätné miesto Tahiťanov zvané "Marae", kde v minulosti prebiehali dôležité spirituálne obrady.

  • Garantom filmového projektu bol od jeho začiatku jeden z najznámejších a najúspešnejších cestovateľov svojej doby František Kele, ktorý zasvätil časť života cestám a osvete o aktivitách M. R. Štefánika.
Štefánikove vlny
Rozhovor s Matahi Drollet - jeden s pomedzi najmladších súčasných tahitských pro surferov vlny Teahupoo /Jeho rodina je pôvodom z Česko-Slovenska/

Podpor film aj TY!

Aby film vzhliadol svetlá projektorov už tento rok, vyžaduje si finálna postprodukcia ešte nejaký ten dukátik - a teda aj vy môžete filmu veľmi reálne pomôcť. Príspevkom či kúpou zaujímavých cien pomôžete dofinancovať postprodukciu filmu.

Kampaň môžete sledovať tu:

https://www.startlab.sk/projekty/740-podpora-postprodukcie-filmu-prebudeny-stefanikove-vlny-21-st/

ĎAKUJEME A VIDÍME SA NA PREMIÉRE :)