Firma ručí len „obmedzene“ – do výšky svojho vkladu. Súkromného majetku spoločníka sa (na rozdiel od živnostníka) ručenie netýka. K tejto forme podnikania však láka aj iné – oveľa nižšie daňové a odvodové zaťaženie konateľa a spoločníka a viac možností daňovej optimalizácie. Tie závisia od toho, ako sú odmeňovaní.

Konateľ môže dostávať plat ako zamestnanec, ďalšou možnosťou je, že za konateľstvo bude dostávať odmenu. V úplne inej situácii sa však ocitá, ak je konateľ zároveň aj spoločníkom. Vtedy si vypláca podiel na zisku.

Ak je konateľ aj zamestnancom eseročky, má nárok na mzdu. Zvyčajne si konateľ v tejto situácii vypláca minimálnu mzdu. Ak sa dohodne na nízkom hodinovom úväzku, šetrí na odvodoch a daniach. Výhodou je tiež to, že má nárok ako každý iný zamestnanec aj na dovolenku, cestové náhrady, stravné lístky a môže si tiež uplatňovať nezdaniteľnú sumu.

Konateľovi, ktorý nebude zamestnancom, môže eseročka vyplácať mesačnú, ročnú alebo nepravidelnú odmenu. A to buď na základe zmluvy o výkone funkcie konateľa alebo mandátnej zmluvy. Odvodové zaťaženie konateľa je v takomto prípade len o málo nižšie, ako keby bol zamestnancom eseročky.

V úplne inej situácii

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa