Hore

Canon EOS RP - sympaťák za sympatickú cenu

Canon EOS RP je vôbec prvá plnoformátová bezzrkadlovka základnej triedy, určená amatérom. Ako taká vlastne nemá konkurenciu, ak nepočítame zastaralé výpredajové fotoaparáty Sony A7.

Že je to základný model, si prízvukujte počas čítania tejto recenzie. Ani do mínusov som nedal niektoré parametre, ktoré by tam automaticky boli pri modeloch strednej a vyššej triedy. Hľadáčik a displej majú priemerné rozlíšenie, mechanická uzávierka poskytuje najkratší čas 1/4000 s., sériové zábery majú max. frekvenciu 5 obr./s., jeden slot pre kartu, atď.


Špecifikácia

Canon EOS RP je amatérska plnoformátová bezzrkadlovka s bajonetom RF s kovovým šasi. Osadený je Dual Pixel CMOS snímačom s efektívnym rozlíšením 26 Mpx a procesorom DIGIC 8, vďaka ktorému má aj C-RAW formát. Základný rozsah citlivosti je ISO 100 - 40 000. Max. snímková frekvencia je 5 obr./s. Uzávierka je limitovaná najkratším časom 1/4000 s., synchronizácia s bleskom je do 1/180 s. a s kompatibilnými bleskami až do 1/4000 s. Zaostrovanie je typu Dual Pixel CMOS s 4 779 bodmi. 3" plne otočný displej s dotykovým ovládaním má uhlopriečku 3" a rozlíšenie 1 040 000 bodov. Hľadáčik je typu OLED s rozlíšením 2 360 000 bodov. Video je v 4K, Full HD a HD rozlíšení. Na fotoaparáte nájdete audio vstup aj výstup. Bezdrôtové pripojenie zabezpečujú WiFi a BT. Slot na kartu je jeden. Fotoaparát neumožňuje pripojiť vertikálny batériový grip.


Vrchnú líniu charakterizuje nízka strieška hľadáčika.


Ovládanie nebude robiť problémom stávajúcim užívateľom fotoaparátov Canon EOS, ale ani priaznivcom iných značiek.


Aj zozadu je to typický EOS, až na presunutie rollera na hornú časť.


Šasi sú z magnéziovej zliatiny.

  • snímač Dual Pixel CMOS 26,2 Mpx, 35,9 x 24 mm
  • citlivosť ISO 100-40000 (rozšírená ISO 50-102400)
  • formát JPEG, Raw (14-bit Canon CR3), C-Raw (Canon original)
  • druh pamäti 1x SD/SDHC/SDXC a UHS-II
  • LCD obrazovka 7,5 cm (3,0") Clear View LCD II, pribl. 1,04 milióna bodov
  • elektronický hľadáčik OLED 2 360 000 bodov
  • Dual Pixel CMOS AF, 4 779 bodov
  • bajonet EF-R (objektívy EF a EF-S kompatibilné s použitím upevňovacieho adaptéra)
  • 5 obr./s.
  • Synchronizácia s bleskom 1/180 s.
  • 4K video 25p/24p, 4K Time Lapse, Full HD 60p/50p/30p/25p, Full HD HDR, HD/HD HDR
  • bezdrôtová sieť LAN (IEEE 802.11b/g/n) (iba 2,4 GHz), Bluetooth
  • výstup HDMI mini (typ C, kompatibilný s HDMI-CEC), externý mikrofón In/Line In (stereo mini koncovka), konektor na slúchadlá (stereo mini koncovka), konektor typu E3 (konektor diaľkového ovládania)
  • hmotnosť: 485 g
  • rozmery: 133 x 85 x 70 mm



https://www.canon.sk/cameras/eos-rp/

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/learn/education/topics/article/2019/february/canon-eos-rp-features-in-a-snap/canon-eos-rp-features-in-a-snap

Fotoaparát v praxi

Hmotnosť tela je necelých 500g. Asi polovicu testovania som používal pevný objektív 35/1,8 Macro, s ktorým bol fotoaparát príjemným spoločníkom. Veľkosť akurátna, hmotnosť netrhala ruku od ramena.

Štart fotoaparátu je svižný, do sekundy môžete fotografovať. Pomerne dlho trvá, kým sa ukáže náhľad nafoteného záberu a tak som túto funkciu radšej vypol, rovnako ako u môjho Nikonu Z7.

Pomalé čítanie snímača sa podpísalo na veľmi obmedzenej funkcii tichej uzávierky, ktorá je k dispozícii len ako scénický program a nemôžete ju zvoliť v pokročilých programoch. Dochádza pri nej k silnému rolling shutter efektu, ktorý sa ľahko prejaví aj vo fotografiách, pritom sme naň zvyknutí skôr vo videu.


Ergonómia a ovládanie

Začnem zvonku. Telo fotoaparátu je kompaktné, čo podporuje aj nízka strieška elektronického hľadáčiku. Grip je pomerne výrazný, ale je dimenzovaný skôr pre použitie fotoaparátu s menšími a stredne veľkými objektívmi. K fotoaparátu sa vyrába malá rozširujúca podložka. Ten centimeter naviac však pomôže malíčku udržať sa na fotoaparáte a nie pod ním.


Pokiaľ, vyšší model EOS R s ovládaním experimentuje, tu je ovládanie konzervatívnejšie. Dlhoročným užívateľom zrkadloviek EOS bude trochu vadiť, že zadný roller už nie je na zadnej stene, ale na vrchu fotoaparátu. Novým užívateľom to tak nepríde, pri iných značkách je to tak bežné. Páči sa mi, že je tu klasický volič programov. Výber cez tlačidlo a roller, ako u EOS R, sa mi nepáči, rovnako ako sa mi to nikdy nepáčilo na zrkadlovkách Nikon D8XX.

Ovládacích prvkov je dostatok. Menej je programovateľných tlačidiel, preto dal Canon tlačidlu M-Fn až 4 funkcie, meniace sa zadným rollerom. Ovládaniu pomáha aj prstenec na každom z natívnych objektívov. Kto bude ochotný ísť hlboko do menu, môže nastaviť takmer každý ovládací prvok.

Menu je typické pre fotoaparáty Canon. Záložky sú rozložené horizontálne, ja som navyknutý skôr na vertikálne usporiadanie. Preto som sa potešil konfigurovateľnému podmenu My Menu. Pri prepínaní programov sa zobrazuje grafická nápoveda pre začiatočníkov.

Hľadáčik a displej

Hľadáčik je veľký, jeho rozlíšenie je štandardné, ale to mi pri modeli v tejto triede nevadí. Vlastne mi to nevadí ani na iných fotoaparátoch, pretože rozlíšenie 2 360 000 bodov je dostatočne jemnozrnné. Oneskorenie je veľmi krátke, ale pri švenkovaní vidno výrazný rolling shuter efekt.

Displej je plne otočný, s kĺbom na boku, z čoho budú mať radosť aj vlogeri, menej z toho, že kábel externého mikrofónu bude čiastočne prekrývať aj displej. Musím ho pochváliť aj za verné zobrazenie farieb a že je veľmi dobre pozorovateľný na priamom slnku. V tomto patrí k najlepším displejom, aké som videl.


Majitelia zrkadloviek budú prekvapení, čo všetko dokáže hľadáčik zobraziť.

Displej je plne otočný a dotykový. Dotyková vrstva funguje aj ako touchpad.

Zaostrovanie

Automatické zaostrovanie kombinuje vyhodnocovanie kontrastu s fázovou detekciou (Dual Pixel CMOS AF). AF bodov je celkovo 4779, ktoré pokrývajú 88% šírky záberu a 100% výšky. Kam sa hrabú zrkadlovky! Canon tvrdí, že citlivosť AF je až -5 EV. Musím to potvrdiť, AF je spoľahlivý aj za veľmi ťažkých svetelných podmienok. Páči sa mi, že ani vtedy nie je obraz v hľadáčiku zašumený.

Veľký počet bodov umožňuje konfigurovať rôzne zoskupenia bodov. Tie sa vyberajú po stlačení príslušného tlačidla kurzorom alebo dotykovo. Dotyková vrstva displeja funguje, aj keď máte oko pri hľadáčiku, funguje ako touchpad. Funguje dobre a hlavne si môžete vybrať, ktorá zóna displeja bude aktívna. Zaujímavé, že na relatívne nízko postavenom modeli je tlačidlo AF-ON. Ja som ho mal nastavené na funkciu prepínania AF-S/AF-C (One Shott/All Servo).

Čoraz populárnejšia je funkcia detekcie očí. U EOS RP funguje dobre aj v režime kontinuálneho zaostrovania. Rovnako ako pri EOS R nie je funkcia dotiahnutá do konca. Funguje dobre pri klasickom portrétovaní, ale nie tam, kde je viac ľudí, alebo zrazu nie je možné detekovať oči. V tom momente fotoaparát začne využívať všetky body, ktoré len ťažko dostanete pod kontrolu. Čiastočne si pomôžete prenastavením funkcie C.Fn II v servisnom menu. Dotykom si budete môcť vybrať objekt, ktorý chcete sledovať.

Celkovo je zaostrovanie rýchle, spoľahlivé a citlivé. Bežný amatér si nebude mať na čo sťažovať a miesto trápenia so zaostrovaním sa môže plne sústrediť na fotografovanie.

Rozloženie zaostrovacích bodov.

Sériové zábery

Pri pomalšom sériovom snímaní stíha fotoaparát súbory priebežne ukladať na kartu, pri najvyššej frekvencii sa do buffera zmestí 28 obr., čo je viac ako dosť. Ani pri akčnejšom fotení buffer nezahltíte. Max. frekvencia je 5 obr./s., čo nie je omračujúci parameter, ale na amatérsky plnoformátový fotoaparát je to primerané. S kontinuálnym AF sú to 4 obr./s.

Expozičné režimy

Expozičné režimy sú sústredené na klasickom otočnom voliči so známou zelenou automatikou, scénickými programami, pokročilými programami P/Tv/Av/M. Nechýbajú tri užívateľsky konfigurovateľné programy. Samostatne je program B pre dlhočasovú expozíciu. Novinkou u Canonu je program Fv, ktorý nájdete aj na vyššom modeli EOS R. Je to kombinácia plnej automatiky s možnosťou nastaviť ktorýkoľvek parameter expozičného trojuholníka. Dá sa povedať, že je to zdokonalený program P. Či sa uchytí, ukáže čas.

Vychytávky

Canon býva vo vybavovaní svojich fotoaparátov konzervatívny. Platí to aj pre tento model. Do nadštandardnej výbavy môžeme zaradiť Focus bracketing (max. 100 záberov), HDR (5 stupňov od realistického po reliéfny), viacnásobnú expozíciu (až z 9 záberov) a intervalometer.

Napájanie

Fotoaparát je napájaný akumulátorom LP-E17. Deklarovaná výdrž je okolo 250 záberov. Pri bezzrkadlovkách je bežné, že sa dá nafotiť aj o dosť viac. Pre EOS RP to neplatí. Pri štandardnom spôsobe fotografovania sa dostanete na približne 300 záberov, čo je podpriemer. Náhradná batéria je povinnou doplnkovou výbavou.

Konektivita

Konektor USB je typu C a fotoaparát je možné cez neho nabíjať (vyžaduje výkonnú nabíjačku alebo powerbanku), jeho rýchlosť je však len na úrovni USB 2.0. V tejto kategórii je skôr nadštandardom prítomnosť audio in a out. Ďalej je tu port HDMI a konektor pre káblovú diaľkovú spúšť.

Bezdrôtovú konektivitu zabezpečujú Wi-Fi a Bluetooth LE, umožňujúce prepojenie z aplikáciou Canon Camera Connect. Tá umožňuje prezerať a sťahovať fotografie, ovládať fotoaparát a pridávať GPS údaje.

Fotoaparát má jeden slot na SD kartu, čo v tejto kategórii neberiem ako mínus.

Obrazová kvalita

Fotografoval som súčasne do JPG + RAW s nastaveným profilom Neutral. JPG s neutrálnym profilom ma príjemne prekvapil veľkým dynamickým rozsahom a prirodzenými farbami. Posudzovanie farieb je čisto subjektívne a mne výstup RP-čka vyslovene sadol. S nastavením vyváženia Auto WB-W (teplé) sú farby skutočne posunuté do teplých odtieňov, tak ako to mám rád a nemusel som preto WB korigovať v počítači. Celkovo je obrazových profilov viac, ako som bol u Canonov doteraz zvyknutý. Tí, čo fotia prevažne do formátu JPG, sa majú na čo tešiť.

Snímač patrí k priemerným, neútočí na čelné pozície v rebríčku dxomark.com. V kategórii FF však nepatrí k najhorším, je napr. lepší od snímača v Canon EOS 5D Mark III a to bol svojho času populárny profesionálny fotoaparát. Teraz môže mať lepšiu kvalitu začiatočník, či mierne pokročilý amatér. RAW je možné vyvolať priamo vo fotoaparáte a to dokonca aj s použitím kreatívneho asistenta, ktorý umožňuje výraznejší postprocesing.

Pri základnej citlivosti ISO 100 sú fotografie prakticky bez šumu a to aj na modrej oblohe, s ktorou niektoré fotoaparáty majú problémy. Šum je prekvapujúco nízky pri ISO 1600, na fotografiách sa začne výraznejšie prejavovať až pri ISO 3200. Pri ISO 6400 je už neprehliadnuteľný, fotografiu výstavného formátu 70x50 cm však vytlačíte kvalitnú. Pri rovnakom formáte a ISO 12 800 je šum už rušivejší, u mňa je to hranica rozumne využiteľnosti. ISO 25 6000 je núdzovo použiteľné pre menšie formáty.


Snažím sa fotiť vždy s čo najnižším ISO, dupľovane keď by na fotografiách nemal byť šum. Pre potreby recenzií, alebo v núdzi, svoju zásadu porušujem. Možno sa šumov bojím až priveľmi a som prílišný perfekcionista, pretože ako vidno na tejto fotografii, ani pri ISO 1000 nepôsobí šum rušivo.

Nižší dynamický rozsah snímača sa prejavuje naplno pri záchrane silne podexponovaných fotografií. Aj pri najnižšom ISO 100 sa pri korekcii podexpozície -3EV objaví pomerné výrazný šum. Lepšie je exponovať presne a s vyššou citlivosťou.

     
Fotografia podexponovaná o -3EV (ISO 100), pred a po softvérovej korekcii RAW-u.

Video

Na to, že je EOS RP základný model, je veľmi slušne vybavený funkciami súvisiacimi s videom. Má plne otočný displej, audio vstup aj výstup, samostatný režim videa s možnosťou aj manuálneho nastavenia. Snímač nie je stabilizovaný, takže ak nemáte stabilizovaný objektív, mali by ste použiť statív, alebo iné stabilizačné príslušenstvo. Fotoaparát vie vypomôcť elektronickou stabilizáciou obrazu v dvoch stupňoch. Vybrať si môžete medzi 4K,  Full HD a HD rozlíšením. Pri 4K dochádza k výraznému orezu 1,7x a keď použijete elektronickú stabilizáciu, tak to je ešte viac. Uhol záberu môže tak byť polovičný, čo je fajn pri nakrúcaní zvierat v divočine, ale nie pre bežné nakrúcanie krajiny, v meste, interiéroch.

Na kartu sa video nahráva v 4K 24p/25p vo formáte MP4 (4 : 2 : 0 (8 bitov)), pričom max. dĺžka jedného záberu je štandardných 29 min. 59. Na výstupe HDMI je spracovanie 4:2:2 (8 bitov). Dátový tok je max. 120 Mb/s. Nenájdete tu Canon LOG ani Flat profil. Z parametrov videa je zrejmé, že EOS RP je amatérska kamera. Je tu ale predsa len jedna vychytávka, ktorá zaujme. Je ňou HDR video vo Full HD rozlíšení. HDR je najnovším trendom vo videu a má ho každý nový televízor. Pomaly sa dostáva aj na chytré zariadenia.

Ja som video nakrúcal v 4K rozlíšení s profilom Neutral, ktorý zachytáva najširší dynamický rozsah, ale na Flat to nestačí. Použil som objektív RF 24-105/4L IS so zabudovanou optickou stabilizáciou obrazu. Elektronickú stabilizáciu som mal vypnutú. Stabilizácia fungovala dobre, ale nie tak špičkovo, ako pri konkurencii s duálnou stabilizáciou obrazu. Pri 4K rozlíšení má video výrazný rolling shutter efekt a naviac je tu deaktivovaná funkcia Dual Pixel AF, prístroj tu používa pomalšie a menej spoľahlivé zaostrovanie s vyhodnotením kontrastu. 4K video je mäkšie, chýba ostrejšie vykreslenie malých detailov.

Pre vymenované nedostatky v 4K videu je preto EOS RP využiteľnejší pre natáčanie videa vo Full HD rozlíšení.

Canon EOS RP a konkurencia

EOS RP je najlacnejšia nezastaralá plnoformátová bezzrkadlovka na trhu, zatiaľ jediný model v kategórii fotoaparátov pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Z tohto pohľadu nemá konkurenciu. Do kariet mu nahráva, že Canon je najpopulárnejšia značka na trhu a použitie EF objektívov je vďaka trojici adaptérov bezproblémové. Za porovnateľnú cenu sa dá zohnať zastarávajúci Sony A7II s o niečo lepším snímačom, ale nie tak dobrým zaostrovaním. Nikon má v ponuke model Z6, ktorý patrí do vyššej kategórie a je celkovo lepší, ale aj o niekoľko stoviek drahší. Nie je to model pre začiatočníkov.

Osobne si myslím, že najväčšími konkurentmi sú napokon APS-C bezzrkadlovky Fujifilm. Za rovnaké peniaze dokonca kúpite najvyšší model X-H1. Fujifilm má kompletné portfólio natívnych objektívov. Nie každému však musí vyhovovať špecifické ovládanie fotoaparátov Fujifilm a ešte špecifickejší výstup snímačov X-Trans.

Plusy a mínusy

+ ergonómia ovládania
+ plne otočný dotykový displej
+ audio vstup aj výstup
+ nastaviteľný pomer strán
+ C-RAW
+ Focus bracketing
+ dvojexpozícia
+ HDR
+ výber AF palcom
+ nastavenie citlivosti dotykového ovládania
+ pokročilé nastavenie AF
+ citlivý AF
+ dostatočne veľký buffer
+ nabíjanie cez USB
+ nízka hmotnosť
+ audio vstup a výstup

-  zvuk uzávierky a limit 1/4000 s
-  nemá Dual Pixel CMOS
-  nemá elektronickú uzávierku (len v jednom scénickom režime)
-  výdrž batérie
-  snímač nie je stabilizovaný
-  orezané 4K video
-  dlhší čas medzi exponovaním a prehraním fotografie
-  pomalší USB

Záver

Môže sa vám to zdať čudné, ale EOS RP sa mi páči viac ako vyšší model EOS R. EOS R je testovací model, na ktorom si Canon skúša nové technológie a spôsoby ovládania. EOS RP je naproti tomu typický Canon, bez experimentov. Naviac je sympatické jeho zameranie. Je to vôbec prvá plnoformátová bezzrkadlovka pre amatérov, kľudne aj začínajúcim, ak sú pri peniazoch.

K fotoaparátu som mal aj malý zväčšujúci grip a odporúčam ho. Presne pridáva centimeter naviac, aby aj malíček mal svoje miesto na fotoaparáte a nie pod ním.

Mohol by som tu vymenovať viacero slabších parametrov, ale načo? Veď toto je fotoaparát pre bežných amatérov. Áno, aj FF fotoaparát má už svoju základnú triedu, ktorá samozrejme neponúka rovnakú ergonómiu, spracovanie a pramatere, ako vyššie modely. Ovládanie je ale veľmi dobré, bohaté sú možnosti prispôsobenia ovládacích prvkov. Pochváliť musím automatické zaostrovanie, ktoré funguje veľmi dobre a má bohaté možnosti nastavenia, prebrané z vyšších modelov. Ak mi niečo skutočne chýba, je to stabilizácia pohybom snímača a tichá elektronická uzávierka. Taký Olympus a Panasonic ich majú aj v najnižších modeloch.

Obrazová kvalita fotoaparátu nie je nijakým prekvapením a je porovnateľná s výstupom zrkadlovky EOS 6D Mark II. Tá svojho času v tomto trochu sklamala. Plnoformátový snímač má len priemerné vlastnosti, čo sa týka dynamického rozsahu a úrovne šumu pri vysokej citlivosti. Pre náročnejšieho amatéra je kvalita výstupu dostačujúca. Ak nebudete chcieť fotiť v najhorších svetelných podmienkach, na snímač sa sťažovať nebudete. Príjemný prekvapením je spracovanie farieb.

Veľa mínusových bodov dostáva fotoaparát za video. Mohol to byť cenovo dostupný vlogerský prístroj, ale rovnako ako u EOS R dochádza k výraznému orezu 4K videa (faktor orezu 1,7x) a chýba tu stabilizovaný snímač. Video je celkovo mäkšie.

EOS RP je predzvesťou toho, čo nás čaká, že plnoformátové bezzrkadlovky budú čoraz dostupnejšie. Zároveň je to aj predzvesťou konca takých zrkadloviek, ako EOS 80D a pod. Vyvstáva aj otázka, akú to bude mať vplyv na systém EOS M?

Celkovo je EOS RP sympatický ľahký foťáčik, ktorý je vydareným vstupom do sveta plnoformátových fotoaparátov. Takmer vo všetkom je taký, aký ho chce mať ambiciózny začiatočník a mierne až stredne pokročilý amatér. Ak by Canon do neho zabudoval aj stabilizovaný snímač a elektronickú uzávierku, získal by nielen Tip redakcie, ale aj vyššie ocenenie TOP redakcie ePhoto. Z fotoaparátom som sa skamarátil viac, akoby som čakal, vzhľadom na triedu, v ktorej je. Viem si ho predstaviť ako druhý fotoaparát aj pre náročnejšieho užívateľa. Na druhú stranu mi u neho chýba implementovanie nejakej vízie Canonu do budúcna. Niečo, čím by ukázal, ako budú fotoaparáty vyzerať v budúcnosti. Takto je to len model s technológiami zrkadloviek minulých rokov, transformovaných do bezzrkadlového tela.

V závere sa musím zamyslieť nad ponukou objektívov. Tých natívnych je zatiaľ málo, cenovo dostupnejšie, ale nie lacné, sú RF 24-105/4 a RF 35/1,8 Macro. Verím, že si mnohí s touto dvojicou vystačia. Alternatívne veľmi dobre použiteľné sú EF objektívy zo zrkadloviek EOS. Canon ponúka až tri adaptéry a EF objektívy s nimi fungujú veľmi dobre. Plne kompatibilné sú blesky Speedlite.


P.S. Do 30. 6. 2019 prebieha akcia Cash Back, v kite s objektívom môžete ušetriť až 200€. Viac na https://www.canon.sk/cameras/canon-eos-rp-promotion/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Johnnny
2019-04-08 07:24:53
Je celkom fajn, ze Canon prieisl s touto triedou fotakou, akurat si hovorim, ze za tu cenu mohlo byt uz "Erko".
 
pirhi
2019-04-08 08:01:17
Prečo je v mínusoch že nemá dual pixel CMOS, keď v špecifikácii sa spomína minimálne 2 krát?
 
seifi
2019-04-08 09:36:44
Lr 6 asi neprečíta ten nový .CR3. Prosím vás, čo sa skrýva pod označením C-RAW ? Vďaka za info.
 
JanM
2019-04-08 15:16:25
príspevok od: seifi
Lr 6 asi neprečíta ten nový .CR3. Prosím vás, čo sa skrýva pod označením C-RAW ? Vďaka za info.
Compressed raw. Robí súbory 30 až 50% menšie v porovnaní s štandardným raw. Sice stratová kompresia, ale vraj na nerozoznanie (ak nie si pixel peeper). Sám skúsenosti nemám, kukni tu: https://www.the-digital-picture.com/Canon-Cameras/Canon-C-RAW-Image-File-Format.aspx

LR 6 to určite neprečíta priamo. Budeš musieť najprv previesť do dng alebo tiff. Canonaci to povedia viac.
 
seifi
2019-04-08 15:31:52
príspevok od: JanM
Compressed raw. Robí súbory 30 až 50% menšie v porovnaní s štandardným raw. Sice stratová kompresia, ale vraj na nerozoznanie (ak nie si pixel peeper). Sám skúsenosti nemám, kukni tu: https://www.the-digital-picture.com/Canon-Cameras/Canon-C-RAW-Image-File-Format.aspx

LR 6 to určite neprečíta priamo. Budeš musieť najprv previesť do dng alebo tiff. Canonaci to povedia viac.
vďaka Janko; možno ešte do minusov pripísať, že nemá roletku proti prachu, ktorá sa zatiashne, ak meníš objektív (R ju má)
 
shagy2301
2019-04-08 15:37:27
príspevok od: seifi
vďaka Janko; možno ešte do minusov pripísať, že nemá roletku proti prachu, ktorá sa zatiashne, ak meníš objektív (R ju má)
R na to používa normálnu mechanickú uzávierku. Nemá tam na to nič špeciálne. Toto by teoreticky mohli doplniť vrámci update firmware, predsalen je to vec softvéru v akom stave nechá uzávierku (teda ak tomu nebráni nejaký fyzický rozdiel v konštrkukcii uzávierok)

A Ako píše aj JanM, C-RAW bolo asi myslené CR3 teda compressed raw. A vie si s tým poradiť bezplatný Adobe DNG, ktorým sa to dá previesť na dng
 
photographer11
2019-07-07 18:53:04
Mal som moznost si ho vyskusat a porovnat s mojou starou 5D II. Asi vo vsetkom ju prekonava az na tie farby, ten raw vyzera strasne smutne bez farieb s miernym nadychom do zelena. JPEG vyzera podstatne lepsie ale potrebujem fotit do Rawu takze by s tym bolo kopec roboty v PP, neviem ako je na tom Rko pripadne 5D IV, zrejme treba vyslovene vyssiu radu.
 
fatality
2019-07-07 19:02:47
príspevok od: photographer11
Mal som moznost si ho vyskusat a porovnat s mojou starou 5D II. Asi vo vsetkom ju prekonava az na tie farby, ten raw vyzera strasne smutne bez farieb s miernym nadychom do zelena. JPEG vyzera podstatne lepsie ale potrebujem fotit do Rawu takze by s tym bolo kopec roboty v PP, neviem ako je na tom Rko pripadne 5D IV, zrejme treba vyslovene vyssiu radu.
a v com otvaras ten raw?
 
photographer11
2019-07-07 23:05:33
príspevok od: fatality
a v com otvaras ten raw?
Adobe bridge, ale problem zrejme nie je v tom, pozeral som aj nejake porovnavacky na youtube a tam na to tiez poukazovali.
 
fatality
2019-07-08 12:59:06
príspevok od: photographer11
Adobe bridge, ale problem zrejme nie je v tom, pozeral som aj nejake porovnavacky na youtube a tam na to tiez poukazovali.
no ja vychadzam z toho,ze pokial raw neotvoris vo firemnom raw editore,ktory vychadza z nastavenia jpgu fotaku,tak je vzdy "smutny a bez farieb",akykolvek,nie len z rp..a musis si nan spravit preset..
a vystup moze byt presne,ako z 5dm2..alebo rawy spracuvat v canon raw editore..a vtedy budu vyzerat,ako jpgy z rp..
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované