Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Škoricový čaj - príprava, výhody

rss

Škoricový čaj je výborným nápojom obľúbeným nielen kvôli jeho lahodnej, upokojujúcej chuti, ale aj pre jeho liečivé vlastnosti. V posledných rokoch bolo robených mnoho výskumov o tom, prečo je škorica dobrá pre zdravie, ktoré potvrdili jej priaznivé účinky na reguláciu hladiny cukru v krvi, zníženie hmotnosti a mnohé iné.

Čo je to škoricový čaj a ako ho pripraviť

Škoricový čaj je lahodný upokojujúci nápoj bez kofeínu. Pripraviť si ho môžete 10-15 minútovým varom tyčinky škorice vo vode. Tento dlhší čas zabezpečí, aby čaj získal sladkú, voňavú škoricovú chuť. Druhou možnosťou prípravy škoricového čaju je zaliať jednu lyžičku mletej škorice v šálke horúcou vodou a zamiešať. Mnohí ľudia zvyknú do čaju ešte pridať aj zázvor, med, mlieko, prírodné sladidlá, ale aj samotný je veľmi chutný a priaznivý pre zdravie. 

Aký typ škorice použiť - cassia alebo ceylon?

Cassia je najčastejším a najbežnejším typom škorice, ktorý je často pridávaný aj do balených škoricových nápojov. Hoci cassia pochádza z Číny, pestuje a používa sa po celom svete. Vo veľkých dávkach môže byť tento typ škorice škodlivý, pretože cassia obsahuje kumarín, ktorý je vo veľkých dávkach toxický.

Ceylon, druh škorice, ktorý je tiež označovaný ako pravá škorica, je lepšou alternatívou na uvarenie čaju. Obsahuje totiž menej kumarínu a má aj viac zdravotných výhod.

Kedy piť škoricový čaj

Pre pitie škoricového čaju neexistujú žiadne špeciálne pokyny, kedy ho piť. Mnohí však pijú tento čaj ako prvý nápoj hneď ráno, alebo chvíľu pred spaním ako upokojujúci a spánok podporujúci elixír. Pre vychutnanie si jedinečných zdravotných výhod, ktoré škoricový čaj ponúka, si však môžete tento čaj vypiť v ktorúkoľvek dennú dobu.

Zdravotné výhody škoricového čaju

Ako sme už spomínali mnohé vedecké výskumy potvrdili priaznivé účinky škorice na zdravie človeka. Škorica stabilizuje krvný cukor, podporuje zdravie srdca, má protirakovinové vlastnosti, podporuje chudnutie, znižuje zápal a zachováva funkciu mozgu.

Vedľajšie účinky škorice

Potencionálne vedľajšie účinky konzumácie škorice sú veľmi nízke. Avšak, veľké množstvo škorice môže spôsobiť problémy, ako sú vriedky v ústach, nízka hladina cukru v krvi, ale aj dýchacie problémy. Okrem toho majte na pamäti, že škorica môže negatívne vplývať na lieky užívané na zníženie cukru v krvi. Ak teda užívate lieky proti cukrovke, porozprávajte sa pred pravidelným pitím škoricového čaju so svojim lekárom.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz