StoryEditor

Diabetici zabúdajú na svoje oči

04.04.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)

Diabetickí pacienti patria k najrizikovejším skupinám, ktoré ohrozujú závažné ochorenia sietnice. „Nebezpečné je, že v prvých štádiách nemajú žiadne príznaky. Vyšetrenia a liečbu odsúvajú na neskôr, kedy už liečba môže byť zložitá,“ vysvetľuje očný chirurg MUDr. Peter Böhm. Podľa MUDr. Diega Sancheza sú najohrozenejší tínedžeri s cukrovkou.

Aj vy máte pocit, že vidíte výborne? Ak zároveň patríte medzi diabetických pacientov, zbystrite pozornosť. „Diabetický pacient má často pocit, že vidí perfektne. Diabetická retinopatia postihuje v počiatočných štádiách iba perifériu sietnice. Človek necíti subjektívne zhoršenie videnia, kontroly u očného vníma preto často ako zbytočnosť,“ upozorňuje na nedisciplinovaných pacientov sietnicový očný chirurg MUDr. Diego Sanchez. „Keď sa však už príznaky prejavia, býva obyčajne neskoro.“


Rizikoví sú najmä ,,jedničkári"

K ohrozeným skupinám patria mladí ľudia s diabetickým typom 1, ktorí sa na ochorenie diabetes melitus liečia od detstva. „V tínedžerskom veku je ich pozornosť zaplavená množstvom iných podnetov. Nemajú symtómy, pocitovo vidia výborne, zabúdajú tak na pravidelné kontroly. Práve im hrozí najvyššie riziko straty videnia,“ vystríha odborník.

Podľa primára bratislavského centra MUDr. Petra Böhma sú však ohrozené všetky vekové skupiny diagnózou diabetes. „Najhorší sú nesystematickí pacienti, ktorí nedodržiavajú diétny režim.“ Stav môžu podľa lekára zhoršiť aj klasické neduhy ako alkohol, cigarety, hormonálna antikoncepcia či vysoký krvný tlak.

Kontrola raz tri roky nestačí


„Vždy nás mrzí, keď máme v liečbe mladých pacientov, ktorí sa nedokážu vzdať fajčenia. Kombinácia diabetes - nikotín predstavuje obrovské riziko pre cievy,“ pokračuje chirurg Böhm. Stále vraj evidujú aj „sabotérov“, ktorí ignorujú predpísané kontroly a do ambulancie sa namiesto trojmesačných odstupov nahrnú ako veľká voda raz za tri roky. Ako inak, s komplikáciami, ktoré sa podpíšu na kvalite ich videnia a na zvýšenej náročnosti liečby zo strany lekára.

„Často si neuvedomujú, čo všetko svojim ľahkovážnym prístupom riskujú. Hrozí im trvalé poškodenia sietnice a strata videnia. Ak kontroly správne načasujeme, zrak dokážeme zachovať z dlhodobého hľadiska. Včasným ošetrením sietnice je možné výrazne spomaliť alebo zastaviť vývoj tzv. proliferatívnej diabetickej retinopatie a znížiť mieru komplikácii ako krvácanie do sklovca, trakčnú amóciu, ktoré sú spojené so stratou videnia,“ vysvetľuje Böhm.

Spolupráca diabetelóga a očného lekára


Kľúčovou je včasná a pravidelná diagnostika. Počas očného vyšetrenia by vám mal lekár vyšetriť zrakovú ostrosť a očné pozadie, zmerať vnútroočný tlak, vyšetriť na štrbinovej lampe a pomocou OCT (optickej koherentnej tomografie, ktoré detailne zobrazí všetky vrstvy sietnice).


Dôležitým predpokladom úspešnej liečby je spolupráca diabetelóga a očného lekára. „Pacient potrebuje dbať v prvom rade na to, aby mal stabilizované hladiny cukru, glykolyzovanému hemoglobínu a krvného tlaku. Z pohľadu sietnicovej chirurgie pristupujeme najskôr k laserovej liečbe pomocou tzv. laserovej koagulácie, ktorá spôsobí ústup až vymiznutie novovzniknutých ciev,“ pokračuje lekár Böhm. Ďalšou možnosťou je podávanie tzv.antiVEGF látok a kortikosteroidov pomáha zastaviť rast neželaných novotvorených ciev a znižujú opuch sietnice.

operácia oči, nemocnica, lekári operácia oči, nemocnica, lekári MUDr. Bohm

Špecializované operácie


Doslova chirurgickým umením sú špecializované operácie známe ako vitrektómie. (takzvané pars plana vitrektómie -PPV). Jedna z najnáročnejších očných operácií prešla však za ostatné roky významným vývojom. „Dnes je to už mikroinvazívny ambulantný zákrok. Vstup do oka je menší ako jeden milimeter. Pacient odchádza domov priamo po zákroku. Ešte pred rokmi strávil v nemocnici tri týždne. Dnes po týždni pokojového režimu v domácom prostredí opäť plnohodnotne funguje,“ vysvetľuje MUDr. Sanchez. „Vyšetrenia aj operácie preplácajú všetky zdravotné poisťovne,“ dodáva primár bratislavského očného centra.

Chirurg Böhm dodáva, že napriek maximálnemu úsiliu a excelentnému výkonu operatéra nemusí však výsledok zákroku priniesť pacientovi výrazné zlepšenie videnia. ,,Operácie sietnice sú delikátna vec. Výsledok často záleží najmä od toho, v akom stave má pacient svetlocitlivé bunky sietnice,“ vysvetľuje. Kľúčovú rolu hrá to, či pacient príde včas. Či sa dá celkový stav zlepšiť alebo už bunky sietnice nie sú funkčné. V tom prípade výsledný efekt videnie posilní, ale nemusí vždy splniť predstavy pacienta.

Životospráva je alfa a omega


Okrem pravidelnej kontroly cukru a hemoglobínu zdôrazňujú lekári pravidelnosť pohybu. „Pri diabetických pacientoch platí zásada – snažiť sa každý deň spáliť čo najviac energie aktívnym pohybom. Trendom je dnes čím menej využívať auto a prostriedky hromadnej dopravy. Ideálne je spojiť pohyb s dochádzaním do práce,“ zamýšľa sa Böhm.

Stres škodí aj sietnici


„V starostlivosti máme relatívne veľké množstvo diabetikov. Staráme sa aj o pacientov v spádovej oblasti Pezinok. Pacienti dobre spolupracujú, vďaka čomu vidíme nízky počet komplikácií. Nevieme presne, čím to je, ale v tomto regióne je počet komplikácii na počet pacientov skutočne nízky,“ prezrádza MUDr. Böhm.
Naznačuje možnosť vplyvu pestrej stravy a keďže ide o rozšírené záhradkárstvo, aj o dostatok pohybu. V neposlednej miere môže hrať podľa neho úlohu aj nižšia miera stresu ako vo veľkomestách. „Práve nadmerný stres je nebezpečným faktorom pri všetkých metabolických poruchách,“ dodáva.


Čo je diabetická retinopatia


Diabetická retinopatia je najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách. Ohrozuje diabetických pacientov, u ktorých sa následkom vysokej hladiny cukru a obsahu tukov v krvi vytvárajú mikrouzávery ciev. Tie spôsobujú nedostatočné prekrvenie sietnice. Tento stav spúšťa novotvorbu ciev. Novo vytvorené cievy majú však oslabené steny, ich obsah presakuje a môže spôsobiť krvácanie na sietnici či opuch v centrálnej časti, v mieste najostrejšieho videnia.
V počiatočných štádiách pacient necíti žiadne príznaky. Neskôr už novovytvorené cievy praskajú, čo spôsobuje krvácanie do sklovca. V konečnom štádiu sa už na sietnici vytvára väzivové tkanivo. To vytvára ťah na sietnicu, čo môže spôsobiť odlúpenie sietnice a tým aj slepotu.

Spoznajte príznaky odtrhnutia sietnice


Riziko odlúpenia či poškodenia sietnice postihuje každoročne približne jedného z desaťtisíc obyvateľov. Ostražití by mali byť podľa odborníkov najmä pacienti s vysokou krátkozrakosťou, po úrazoch oka, hlavy, s degeneratívnymi zmenami sietnice a s pokročilým stavom cukrovky. Kontrolný očný skríning by mali podstúpiť každý rok.
Podľa oboch lekárov zohráva pri otázke úspešnosti operácie sietnice najdôležitejšiu úlohu čas. „Niekedy ide doslova o hodiny,“ upozorňuje primár MUDr. Böhm.

Ak spozorujete niektoré z nasledujúcich prejavov, nečakajte a okamžite vyhľadajte lekára alebo očnú pohotovosť:
• blesky, záblesky či čierne bodky
• tiene pred okom blížiace sa z jednej strany; tieň sa postupne zväčšuje smerom do stredu oka; dôležité je vyhľadať pomoc už vtedy, keď vidíte tieň iba v periférii

Čo je sietnica?
Sietnica je vnútorná výstelka oka, ktorá obsahuje viacero vrstiev. Tvoria ju svetlocitlivé bunky, ktoré sprostredkovávajú prenos svetelného vnemu do mozgu. Pre dobré videnie je dôležité, aby všetky jej vrstvy fungovali správne.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 23:36