Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Choroby králikov

rss

Králičie mäso je veľmi zdravou pochúťkou. Ak chcete mať na svojom stole zaručenú kvalitu, odporúčame králičie mäso od poctivých chovateľov, prípadne z vášho vlastného dvora. Na nasledujúcich riadkoch vám povieme, čo vás pri chove králikov môže postihnúť a čoho je potrebné sa vyvarovať. Nechceme vás tým však od chovu králikov odhovoriť.

Ohrozenia chovu králikov

Medzi najčastejšie hrozby chovu králikov patria nákazlivé choroby, ktoré môžu za niekoľko dní zničiť chovateľské výsledky dlhej práce. Žiaľ, tieto choroby môžu vypuknúť v akejkoľvek, aj v tej najvzornejšie vedenej, králikárni. Aké choroby môžu do králikárne zavítať, aká prevencia je účinná a ako proti nim zasiahnuť?

Kokcidióza králikov

Kokcidióza králikov je najčastejším a zároveň aj najznámejším ochorením králikov. Králiky sa môžu infikovať krmivom alebo trusom. Medzi typické príznaky tejto choroby patrí nechutenstvo, hnačka, apatia a chudnutie králikov. Mladé králiky zvyčajne na túto chorobu uhynú. Prevenciou voči tejto chorobe sú roštové podlahy v králikárňach.

Ušný svrab

Chorobu ušného svrabu vyvolávajú rýchlo sa množiace drobné roztoče napádajúce ušné laloky králikov. Chorý králik neustále trasie hlavou a škrabe sa v ušiach. Ak by ste ucho napadnutého králika bližšie prehliadli, zistili by ste, že sú v ňom chrasty a krvavé usadliny. Včas zistená choroba sa dá ľahko vyliečiť behom niekoľkých dní. Na liečbu dokonca postačí vnútro ucha natierať obyčajným olejom.

Plynatosť králikov

Plynatosť je pre králikov veľmi nebezpečnou chorobou. Vzniká zvyčajne zo zlej kombinácie krmív, zaparenej alebo mokrej trávy, či chemicky ošetreného krmiva. Plynatosť sa prejavuje nadutím bruška, skleslosťou, nechutenstvom, častými hnačkami. K liečbe je vhodné podať lieky na to určené. 

Ako chorobám predchádzať 

Ochoreniam králikov je najlepšie predchádzať. Dbajte preto na čistotu králikární a pravidelne odstraňujte exkrementy, predovšetkým v lete. 

Rada od chovateľov králikov

Vo všeobecnosti chovatelia králikov odporúčajú choré jedince alebo tie nápadne vychudnuté už neliečiť vôbec, ale radšej ich z chovu odstrániť. Zabránite tak prepuknutiu choroby a ešte väčším škodám. Choroby sa totiž ťažko a aj draho liečia. Je teda lepšie dbať na výdatnú a zdravú stravu, ktorá zamedzí šíreniu mnohých chorôb. Dlhoroční chovatelia tiež odporúčajú novokúpené králiky poriadne prehliadnuť a dlhšiu dobu ich pozorovať. 

Prajeme vám veľa zdravých krásnych králikov bez spomínaných chorôb a ťažkostí.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz