Dobré noviny
Obmedzenie rýchlosti a kontrola alkoholu. Jazda na európskych cestách bude bezpečnejšia
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Obmedzenie rýchlosti a kontrola alkoholu. Jazda na európskych cestách bude bezpečnejšia

— Foto: Pexels.com

Cieľom systému je dosiahnuť bezpečnejšiu jazdu na európskych cestách a zníženie počtu dopravných nehôd.

ŠTOKHOLM/BRUSEL 1. apríla - Nové autá budú musieť byť od roku 2022 povinne vybavené početnými elektronickými kontrolnými systémami. Volvo nás chce chrániť pred sebou samými, rýchlosť svojich áut výrazne obmedzí. Systém by mal platiť aj vo Veľkej Británii.

Systémy pre bezpečnosť jazdy

Nové autá budú musieť od roku 2022 byť povinne vybavené početnými elektronickými kontrolnými systémami. Medzi nimi bude kontrola dodržiavania smeru jazdy a asistent jej rýchlosti. Na tom sa dohodli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a štátov EÚ v Bruseli, pričom Európska komisia prišla s týmto návrhom vlani. Chce ním dosiahnuť bezpečnejšiu jazdu na európskych cestách a znížiť počet dopravných nehôd.

V budúcnosti sa do áut dostane okolo 30 vysoko technologických systémov. Medzi nimi bude aj systém, ktorý neumožní vodičovi naštartovať vozidlo, ak si sadol za volant po požití alkoholu. V nákladných autách budú senzory, ktoré budú signalizovať vodičovi, že v slepom uhle sa nachádza chodec alebo bicyklista.

Volvo obmedzí rýchlosť svojich áut

Autá značky Volvo by v budúcnosti mohli mať obmedzenú maximálnu rýchlosť na 180 kilometrov za hodinu (km/h). To by malo platiť pre modely vyrábané od roku 2020 v rámci stratégie firmy Vision 2020, ktorej cieľom je zvýšenie bezpečnosti cestnej prevádzky. Obmedzenie maximálnej rýchlosti nie je podľa šéfa Volvo Cars Hakana Samuelssona všeliekom. Dodal však, že ak by tento krok mal zachrániť len jeden ľudský život, oplatí sa.

Volvo Cars chce spustiť diskusiu o tom, či majú výrobcovia právo, alebo dokonca povinnosť prostredníctvom techniky meniť správanie vodičov. Maximálna rýchlosť aktuálnych modelov značky Volvo sa líši podľa modelu a motorizácie, niektoré dosahujú až 250 km/h.

Foto: TASR

Zdokonalené bezpečnostné prvky v Británii

Technológia obmedzovania rýchlosti by sa mala stať povinnou pre všetky vozidlá predávané v Európe od roku 2022. Ministerstvo dopravy vo Veľkej Británii uviedlo, že systém by mal platiť aj v tejto krajine, a to aj napriek Brexitu.

„Každý rok príde o život na našich cestách 25 000 ľudí. Veľká väčšina týchto nehôd je spôsobená ľudskou chybou. S novými zdokonalenými bezpečnostnými prvkami, ktoré sa stanú povinnými, môžeme mať rovnaký vplyv ako pri prvom uvedení bezpečnostných pásov,“ povedala pre BBC komisárka EÚ Elzbieta Bienkowska.

Foto: TASR

Obavy

V rámci systému ISA dostávajú autá informácie prostredníctvom GPS a digitálnej mapy, ktoré oznámia vozidlu, aké je obmedzenie rýchlosti. To možno kombinovať s videokamerou schopnou rozpoznať dopravné značky. V súčasnosti však existujú obavy, či je súčasná technológia dostatočne pokročilá na to, aby systém fungoval efektívne.

Nový systém, ako sa v súčasnosti predpokladá, však nebude nútiť vodičov spomaliť. Má ich len priviesť k tomu, aby si boli vedomí, čo je limit. „Neustále spolupracujeme s partnermi po celom svete, aby sme zlepšili bezpečnostné normy všetkých vozidiel. Očakáva sa, že tieto intervencie prinesú zmeny v bezpečnosti cestnej premávky v celej Európe vrátane Veľkej Británie,“ dodalo pre BBC Ministerstvo dopravy Spojeného kráľovstva.

Už ste čítali?