Cestovanie

Štajersko možno spoznávať aj na elektrobicykloch

"Popri pešej a vodnej turistike je v Štajersku obľúbená aj cykloturistika."

TASR, 31. marca 2019 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Turistické organizácie v rakúskom Štajersku si v tohtoročnej letnej sezóne zvolili za ťažiskovú tému rozvoj cykloturistiky. Pripravili nové cyklotrasy nenáročné pre rodiny aj adrenalínové vo vysokohorskom prostredí, kde sú dobré podmienky aj pre elektrobicykle.

"Popri pešej a vodnej turistike je u nás najobľúbenejšia cykloturistika. Každý druhý Rakúšan vlastní bicykel a každý štvrtý návštevník príde s bicyklom. Pre nich sme vytvorili nové trasy pozdĺž riek a vôd. Sú to rôzne zážitkové kúpeľné, kultúrne, vínne trasy či s kulinárskymi alebo piknikovými zámermi," na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave konštatovala Julia Maierhofer zo Steiermark Tourismus.

Podľa nej vlaňajšie leto bolo doteraz najlepšou sezónou v Štajersku, keď počet prenocovaní prvýkrát prekročil hranicu sedem miliónov. Od mája do októbra zaznamenali 2.416.190 hostí a 7.145.310 nocľahov. Z toho zo Slovenska prišlo 12.663 návštevníkov, čo je mierny pokles o 358 osôb (2,7 percenta), ale mali 40.714 prenocovaní, viac o 3759 (10,8 percenta) s priemernou dĺžkou pobytu 3,2 noci.

"Sme radi, keď hostia u nás zostávajú dlhšie a lepšie spoznávajú krajinu. Stále viac investujeme do ubytovacích a stravovacích zariadení, pripravujeme pestrejšie aktivity pre pobyt," dodala Maierhofer.

Dobré podmienky aj na vysokohorskú cykloturistiku potvrdila Ute Gurdet z Tourismusregionalverband HOCHsteiermark: "Na chodníkoch Vysokého Štajerska máme množstvo cyklotrás aj s požičovňami elektrobicyklov a nabíjačkami na chatách. Elektrocyklisti si namiesto námahy šliapu do pedálov ako znovuzrodení. Máme niekoľko cyklistických parkov s traťami pre downhillové aj trailové bicykle. Tiež lanovky aj pre bicykel."

Komentáre