Autá

Nová podoba výnimočnosti

"Nová, modernizovaná verzia kupé spája športové gény kupé a funkčnosť vozidiel SUV, pridáva jedinečný vzhľad, najväčšiu možnú slobodu a pokrokovú techniku."

Peter Škorňa, 30. marca 2019 7:00
Mercedes-Benz GLC Foto: Daimler AG
Medzi najvýraznejšie vlastnosti nového vozidla Mercedes-Benz GLC kupé patria nové motory a najnovšia generácia multimediálneho systému MBUX s rozličnými možnosťami ovládania. Asistenčné systémy boli doplnené a rozšírené okrem iného o výstrahu pri vystupovaní, funkciu vytvárania uličky pre záchranárov a funkciu rozpoznávania konca dopravnej zápchy. Nový asistent manévrovania s prívesom pomáha pri cúvacích manévroch.

Dynamická silueta, klesajúca línia strechy, vysoká svetlá výška a robustné tvary prednej časti. To sú charakteristické prvky dizajnu novinky, ktoré dopĺňajú štandardne dodávané predné LED svetlomety. Interiéru dominujú kvalitné materiály spĺňajúce prísne očakávania, prístrojová doska a plynulý dizajn stredovej konzoly ako aj nový infotainment MBUX.



Jeho súčasťou sú 12,3-palcová obrazovka prístrojovej dosky či centrálny dotykový displej buď so 7-palcovou obrazovkou s rozlíšením 960 x 540 pixelov alebo 10,25-palcovou obrazovkou s rozlíšením 1920 x 720 pixelov. Vodič má pritom na výber z viacerých možností, ako môže komunikovať s vozidlom: dotykovo na centrálnom displeji, dotykovými tlačidlami na volante, prostredníctvom mutlifunkčnej dotykovej plochy na stredovej konzole, voliteľnými gestami alebo hlasom po vyslovení hesla „Hey Mercedes (Ahoj, Mercedes)“.
Voliteľné riadenie komfortu ENERGIZING pomáha úpravou viacerých systémov (svetlo, hudba, klimatizácia, masáže, vyhrievanie a ventilácia sedadiel) vozidla vodičovi vytvoriť optimálnu atmosféru v interiéri. KOUČ ENERGIZING využíva údaje z vozidla a okolia, na základe ktorých v konkrétnej situácii a individuálne odporučí niektorý z programov.

Okrem sériovo dodávaného športového podvozka s adaptívnym tlmením je na výber aj DYNAMICKÉ OVLÁDANIE POHYBU KAROSÉRIE s plynulo regulovateľným nastavením tlmenia s oceľovými pružinami či ešte komfortnejší a športovejší podvozok VZDUCHOVÉ OVLÁDANIE POHYBU KAROSÉRIE.

O pohon sa postarajú, v čase uvedenia na trh, štvorvalcové benzínové a dieselové motory najnovšej generácie (v priebehu roka budú nasledovať ďalšie). Benzínové motory sú vybavené 48-voltovou napäťovou sústavou so štartovacím generátorom (EQ Boost) zabezpečujúcim hybridné funkcie - zvýšenie výkonu (+10 kW, +150 Nm) či rekuperácia.



Ponuka benzínov zahŕňa: GLC 200 4MATIC (145 kW/ 197 k, 320 Nm) a GLC 300 4MATIC (190 kW/ 258 k, 370 Nm). Vďaka tomu profitujú zo zníženej spotreby a emisii CO2 pri zvýšení komfortu a výkonu. Naftové motory spĺňajú predpisy emisnej normy Euro 6d, ktorá vstúpi do platnosti až v roku 2020. Paleta dieselov predstavuje: GLC 200d 4MATIC (120 kW/ 163 k, 360 Nm), GLC 220d 4MATIC (143 kW/ 194 k, 400 Nm), GLC 300d 4MATIC (180 kW/ 245 k, 500 Nm).

Komentáre