Charakteristickú vôňu domova pomôžu vytvoriť aromatické lampy

Vždy keď prídeme do nejakého bytu, ihneď zaregistrujeme jeho typický a s ničím iným nezameniteľný pach. Je to dané mnohými aspektami, ako napríklad použitými stavebnými materiálmi, nábytkom, ošatením, a v neposlednom rade aj samotnými obyvateľmi. A povedzme si taktiež, že nie vždy je tento pach pre náš čuchový orgán príjemným.

Práve preto, sú dodávané na náš trh rôzne aromatické sviečky, olejčeky, tyčinky, aromatické lampy a difúzory, ktoré majú za úlohu zmeniť spomínaný pach na príjemnú a rôznorodú vôňu. Stačí si len vybrať podľa vlastného naturelu. Niekomu bude úplne stačiť jedna univerzálna vôňa do celého bytu, iný si zase vyberie do každej izby niečo jedinečné, originálne. V konečnom dôsledku bude záležať vždy iba na osobných preferenciách.

Vôňa ľudského obydlia môže byť inšpiratívna

Všeobecné odporúčania tvrdia, že napríklad vstupný priestor treba navoňať niečím sviežim, povzbudzujúcim a motivujúcim, najlepšie citrusom. Obývačka, keďže ide o relaxačnú miestnosť, by mala voňať po jazmíne. Do kuchyne, kde je tých kadejakých pachov neúrekom, patrí niečo výraznejšie, na spôsob vanilky. No a do spálne jednoznačne patrí levanduľa prípadne medovka, nech privodí ležiacim ľuďom sladký a ničím nerušený spánok. Správne vybraná vôňa nielenže eliminuje všadeprítomné nepríjemné pachy, ale súčasne tým zlepší členom domácnosti náladu a zbystrí myseľ. Naozaj nejde iba o marketingové ťahy dovozcov, ale o fakt doložený serióznym vedeckým výskumom.

Sortimentu na trhu dominujú katalytické lampy

Poďme si teraz niečo povedať ako túto pozitívnu zmenu docielime. Máme naporúdzi hneď niekoľko spôsobov. Tým prvým sú takzvané katalytické lampy. Na prvý pohľad naozaj nič zvláštne. Obyčajná sklenená nádobka s úzkym hrdlom, cez ktorý je dovnútra lampy zavedený špeciálny knôt. Nádobka sa naplní príslušnou náplňou, a to buď s neutrálnou, alebo nejakou s charakteristickou vôňou. Knôt sa zapáli na dve až tri minúty a následne zhasne. Tým dôjde ku katalytickej reakcii obsahu nádoby so vzduchom a uvoľnené molekuly sa dostanú do blízkeho okolia. Výhodou katalytickej lampy je fakt, že neprekrýva pach miestnosti, ale ho neutralizuje a navyše vyčistí vzduch od baktérií a alergénov. Doba, na ktorú sa tak stane, je približne okolo tridsiatich minút.

Aromalampa bude spĺňať aj estetické kritériá

Katalytická lampa, ako sme napísali, pomáha svojimi účinkami aj ľudom s dýchacím problémami, pretože vhodnou náplňou im môže výrazne zlepšiť ich respiráciu. Rovnako dokáže zneutralizovať nepríjemné pachy v byte, ak v ňom chováte domácich miláčikov. Takže, katalytická lampa ma skutočne univerzálne použitie. Hodí sa nielen do obytných miestností, ale aj do verejných priestorov, ako sú obchodné centrá, kaviarne, nemocnice, proste všade tam kde je predpoklad výskytu väčšieho počtu ľudí a množenia nežiadúcich látok. Rozumnou alternatívou ku katalytickej lampe je aromalampa. Ide taktiež o obyčajnú sklenenú, či porcelánovú nádobu, do ktorej sa umiestni nádobka s aromatickým voskom alebo vodou s niekoľkými kvapkami oleja. Tieto náplne sa odparujú do voľného priestoru prirodzeným spôsobom, alebo za pomoci tepla, pochádzajúceho zo sviečky, umiestnenej pod nádobkou. Je namieste dbať na zvýšenú opatrnosť a nenechávať takúto lampu bez dozoru. Aromalampa je hojne používaná tiež ako aj dekoračný bytový doplnok.

Elektrické lampy a difúzery sú moderným trendom

Aj elektrické lampy dokážu urobiť požadovanú prácu na jednotku. Vložia sa do nich špeciálne vonné vosky v kalíškoch a elektrická energia premenená na teplo spraví svoje. Takéto lampy sú veľmi praktické, pretože sa nemusia čistiť a vymeniť vosk je úplne jednoduchou záležitosťou, ktorú zvládne každý. Zaujímavosťou na našom trhu sú elektrické difúzery, do ktorých sa umiestňuje kapsula s príslušnou náplňou a následne zastrčia do elektrickej zásuvky. Účinný a pritom cenovo primeraný osviežovač vzduchu. Jedna náplň vydrží kľudne aj niekoľko mesiacov. Práve vďaka tomuto výborne hodia aj do veľkých priestorov ako sú hotelové haly, kliniky, nemocnice, nádražia, letiská, a pod.

Nenáročným príde vhod stará dobrá klasika

Kto chce okrem vnímania originálnej vône aj meditovať, isto siahne po tom najjednoduchšom spôsobe. Aromatická sviečka v rôznych tvarových vyhotoveniach a farbách. Sviečka sa umiestni na nejaký vhodný podnos, zapáli a teplo z horiaceho knôtu roztaví vosk, ktorý sa postupne odparuje. Akurát, že netreba nechávať takúto sviečku bez dozoru, to znamená, byť v miestnosti, alebo aspoň v byte pokiaľ sviečka nedohorí. No a nakoniec dávame do pozornosti tie zaužívané, rokmi overené spôsoby ako vylepšiť vzduch v domácnosti. Do sklenenej nádoby s úzkym hrdlom nalejeme olej s vybratou esenciou a vložíme doň niekoľko tyčiniek. Tyčinky nasiaknu olejom a postupne sa odparujú do ovzdušia. Lacné a pritom maximálne bezpečné.