Záhradné chatky a domčeky. Čo je zárukou ich kvality?

Konštrukcia a prevedenie chatiek a domčekov sa väčšinou prispôsobuje účelu a ekonomickým možnostiam. Dnes sú už záhradné chatky a domčeky dostupné vo veľkom množstve druhov a prevedení. Najdôležitejším kritériom by mala byť ich kvalita. S ňou ide ruka v ruke aj cena, ale samozrejme aj životnosť a odolnosť domčeka či chatky.

Základom je základ

Pevné a rovné základy sú predpokladom, ktorý vedie ku kvalite každej stavby. Inak tomu nie je ani v prípade stavieb, akými sú záhradné domčeky a chatky. Základy by mali byť taktiež stabilné. Stabilitu zabezpečujú základové betónové pásy alebo pätky s betónovou doskou.

Konštrukcia záhradnej chatky a domčeka

Vo väčšine prípadov konštrukcia záhradných chatiek a domčekov pozostáva z jednoduchej rámovej konštrukcie, ktorá je opláštená veľkoplošným materiálom. Najtypickejšími sú drevené dosky. Nosné steny drevených chatiek sú tvorené zvislými stĺpikmi a s nimi sú spojené vodorovné trámy. Drevené dosky, ktorými je konštrukcia  opláštená, zabezpečujú priestorové stuženie celej stavby. Na opláštenie sú najvhodnejšie dosky OSB alebo drevotrieskové dosky.

Dôležité je aj zastrešenie

Zastrešenie je krokom, ktorým záhradný domček dostáva svoju konečnú podobu. Strecha neplní len ochrannú funkciu, ale prispieva aj k celkovému vzhľadu. Je potrebné zamerať sa na dostatočný sklon strechy, ale aj na jej správne zhotovenie. Konštrukcia krovu strechy závisí od spôsobu, ako je zhotovený samotný záhradný domček. Typ strešnej krytiny súvisí so sklonom strechy, ale aj veľkosťou plochy a členením tvaru strechy.

Cena priamo úmerná ku kvalite

Záhradný domček a cena by mali byť priamo úmerné ich kvalite. Samozrejme, rozdielnosť sa môže preukázať v prípadoch, keď ide len o záhradnú chatku, alebo by ste si chceli zaobstarať víkendový záhradný domček. V každom prípade je však potrebné mať na pamäti, že do kvality sa oplatí investovať. Jednorazová investícia a vyššia cena sa vám potom vráti v podobe trvácnosti a dlhšej životnosti záhradného domčeka či chatky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Chcete tu reklamu len za 50 CZK?
Zobrazit formulář pro nákup