Nikola Tesla – Ako žil a zomrel pre niekoho možno čudný génius? Prečítajte si tieto zaujímavosti z jeho života a o jeho vynálezoch

18722

Srbsko-americký inžinier a fyzik s desiatkami prelomov vo výrobe a aplikácii elektrickej energie. Správne, reč je o pánovi Teslovi. Vynašiel prvý motor na striedavý prúd a vyvinul technológiu výroby a prenosu striedavého prúdu. Hoci bol Nikola Tesla slávny a uznávaný, nikdy sa mu nepodarilo dokázať previesť svoje skvelé vynálezy do dlhodobého finančného zisku. Na rozdiel od Edisona, ktorý bol jeho rivalom a zároveň zamestnávateľom.

Držiteľ 112 patentov na vynálezy.  Ako sa hovorí medzi géniom a šialencom ja tenká hranica a tak aj jeho život je plný rôznych zvláštností.

Nikola Tesla zaujímavosti
Foto: Pixabay

Nikola Tesla – rýchle zaujímavosti a fakty z jeho života

  • Tesla spal veľmi málo . Sám prehlásil, že sa mu raz podarilo pracovať nepretržite  84 hodín . Inak nikdy nezaspal na dlhšie ako 2 hodiny.
  • Tesla často zachraňoval holuby v New York City . Dokonca povedal kuchárovi v hoteli aby pripravil špeciálne semiačka pre holuby
  • Nikola bol vegetarián a obmedzoval sa na špeciálnu diétu zloženú predovšetkým z mlieka, medu, chleba , zeleninových štiav . Neskôr ho v jeho živote   posadol strach z parazitov a začal jedávať všetko iba striktne uvarené.
  • Mal fotografickú pamäť, vedel si zapamätať celé knihy
  • Veril, že  “ pukanie“ prstov mu pomáha stimulovať mozgové bunky . Dokonca precvičoval prsty 100x jednu aj druhú nohu každú noc.
  •  Už v roku 1901 dostal nápad vytvoriť smartphone. Avšak ako mnoho z jeho nápadov aj toto ostalo iba v myšlienkach a víziách . Opisoval zariadenie, ktoré bude slúžiť pre komunikáciu a zároveň si tam bude môcť človek pozrieť vývoj akcií.
  •  Perly ho privádzali k šialenstvu. Dokonca nemohol ani rozprávať so ženami, ktoré ich nosili. Raz poslal svoju sekretárku domov pretože ich mala na sebe.
  • Skonštruoval  56m vysokú vežu, ktorá mala šíriť elektrinu vzduchom. Bohužiaľ nefungovala a výroku 1917 bola zničená

Kde sa narodil Nikola Tesla a ako žil ?

Narodil sa v roku 1856 v Smijane v Chorvátsku. No vtedy to bolo súčasťou Rakúsko-Uhorska. Jeho otcom bol kňazom v srbskej pravoslávnej cirkvi a jeho matka spravovala rodinnú farmu. Keď mal Tesla 7 rokov, bol jeho brat zahynul pri nehode na koni. Šok spôsobený jeho smrťou spôsobil Teslovi ,“vízie“-  prvé príznaky jeho celoživotných problémov s duševným zdravím.

Vyštudoval matematiku a fyziku na Technickej univerzite v Grazi a filozofiu na Univerzite v Prahe. V roku 1882 na prechádzke prišiel s nápadom na  striedavý motor a vytvoril prvé náčrty jeho rotujúcich elektromagnetov v piesku na ceste. Neskôr v tom istom roku sa presťahoval do Paríža a zamestnal sa ako opravár elektrární na jednosmerný prúd. O dva roky neskôr emigroval do Spojených štátov amerických.

 

Nikola Tesla a Thomas Edison

Thomas Edison
Foto: Pixabay

Tesla prišiel do New Yorku v roku 1884 a bol najatý ako inžinier v sídle Thomasa Edisona na Manhattane. Pracoval tam rok a na Edisona zapôsobil svojou pracovitosťou a vynaliezavosťou. V jednom momente Edison povedal Teslovi, že zaplatí 50 tisíc dolárov za vylepšenie dizajnu dynama.

Po mesiacoch experimentovania Tesla predstavil riešenie a požiadal o peniaze. Edison zaváhal a povedal: „Tesla nerozumieš nášmu americkému humoru“. Tesla odišiel krátko na to.

 

Nikola Tesla a Westinghouse

Po neúspešnom pokuse o založenie vlastnej Tesla Electric Light Company a po pokuse kopať priekopy za 2 doláre na deň, Tesla našiel podporovateľov, ktorí podporili jeho výskum striedavého prúdu. V rokoch 1887 a 1888 mu bolo udelených viac ako 30 patentov na jeho vynálezy a bol pozvaný, aby sa o svojej práci obrátil na Americký inštitút elektrotechnikov. Jeho prednáška upútala pozornosť Georgea Westinghousea, vynálezcu, ktorý spustil prvý systém striedavého prúdu neďaleko Bostonu a bol Edisonovým hlavným konkurentom v „Bitke o prúdy“.

 

Westinghouse najal Teslu, licencoval patenty na jeho striedavý motor a dal mu vlastné laboratórium. V roku 1890 Edison zariadil, aby bol usvedčený vrah z New Yorku usmrtený v elektrickom kresle na striedavý prúd – kaskadérsky kúsok, ktorý mal dokázať, aký môže byť nebezpečný štandard Westinghouse.

 

V roku 1890 Tesla vynašiel elektrické oscilátory, merače, vylepšené svetlá a vysokonapäťový transformátor známy ako Teslova cievka. Experimentoval aj s röntgenovými lúčmi, dva roky pred Guglielmom Marconim predviedol rádiovú komunikáciu na krátke vzdialenosti a pilotoval rádiom riadenú loď okolo bazéna v Medison Square Garden. Tesla a Westinghouse spoločne rozsvietili svetovú kolumbijskú výstavu v Chicagu v roku 1893 a spojili sa so spoločnosťou General Electric na inštaláciu generátorov striedavého prúdu pri Niagarských vodopádoch, čím vytvorili prvú modernú elektráreň.

Tip: Pretestujte svoje vedomosti v kvíze o vynálezcoch.

Zlyhania, smrť a dedičstvo Nikola Teslu

1 2

V roku 1895 vyhorelo Teslovo laboratórium v New Yorku, čím sa zničili roky poznámok a vybavenie. Tesla sa na dva roky presťahoval do Colorado Spring a do New Yorku sa vrátil v roku 1900. Zabezpečil si podporu od finančníka J.P: Morgana a začal budovať globálnu komunikačnú sieť sústredenú na obrovskú vežu vo Wardenclyffe na Long Islande. Finančné prostriedky sa však minuli a Morgan sa zdráhala Teslovým grandióznym plánom.

 

Tesla prežil svoje posledné desaťročia v hoteli v New Yorku a pracoval na nových vynálezoch, aj keď jeho energia a duševné zdravie vyprchali. Jeho posadnutosť číslom 3 a a náročné umývanie sa považovali za výstrednosti génia. Posledné roky strávil kŕmením a komunikáciou s mestskými holubmi.

Ako zomrel Nikola Tesla?

Tesla zomrel vo svojej izbe 7. januára 1943. Neskôr v tom istom roku Najvyšší súd USA zrušil štyri Marconiho kľúčové patenty, čím oneskorene uznal Teslove inovácie v rádiu. AC systém, ktorý presadzoval a zlepšoval, zostáva globálnym štandardom pre prenos energie.

 

Čo vymyslel alebo vynašiel? Nikola Tesla a jeho vynálezy

Nikola tesla vynález
Foto: Pixabay

Čo vynašiel? Tak napríklad AC a indukčný motor – koncom roka 1886 sa Tesla stretol s A.S. Brownom, a právnikom Charlesom Fletcherom Peckom. Títo muži mali skúsenosti so zakladaním spoločnosti a propagáciou vynálezov a patentov za účelom finančného zisku. Teslové nápady na elektrické zariadenia, vrátane myšlienky termomagnetického motora ich zaujali a dohodli sa, že vynálezcu finančne podporia.

 

V roku 1887 Tesla vyvinul indukčný motor, ktorý bežal na striedavý prúd, formát energetického systému, ktorý sa rýchlo rozširoval v Európe a Spojených štátoch kvôli jeho výhodám pri prenose vysokého napätia na veľké vzdialenosti.

 

Teslova cievka

V Paríži sa Tesla dozvedel o experimentoch Heinricha Hertza. Tie dokázali existenciu elektromagnetického žiarenia vrátane rádiových vĺn. Tesla sa tento objav rozhodol preskúmať viac. Napájal Ruhmkorffovu cievku vysokorýchlostným alternátorom. Vyvíjal ho ako súčasť vylepšeného systému oblúkového osvetlenia.

Avšak zistil, že vysokofrekvenčný prúd prehrieva železné jadro a roztaví izoláciu. Na vyriešenie tohto problému prišiel so svojím oscilačným transformátorom. So vzduchovou medzerou namiesto izolačného materiálu medzi primárnym a sekundárnym vinutím a železným jadrom, ktoré bolo možné posúvať do rôznych polôh v cievke alebo mimo nej. Neskôr nazvaná Teslova cievka sa používala na výrobu vysokonapäťovej, nízkoprúdovej a vysokofrekvenčnej elektrickej energie na striedavý prúd.

elektrický prúd
Foto: wikmedia

Bezdrôtové osvetlenie

Po roku 1890 Tesla experimentoval s prenosom energie indukčnou a kapacitnou väzbou pomocou vysokého striedavého napätia generovaného jeho cievkou. Pokúsil sa tak vytvoriť bezdrôtový osvetľovací systém. Väčšinu desaťročia strávil prácou na variáciách tejto novej formy osvetlenia s pomocou rôznych investorov, ale žiadnemu z nich sa nepodarilo vytvoriť komerčný produkt z jeho objavov.

Oscilačný generátor poháňaný parou

Tesla predstavil svoj parný piestový generátor elektriny počas prezentácie na elektrotechnickom kongrese v Kolumbijskej výstavnej poľnohospodárskej hale. Para bola vytláčaná do oscilátora a prúdila von cez sériu portov, pričom tlačila nahor a nadol piest, ktorý bol pripevnený k armatúre.

Teslov „smrtiaci“ lúč

Jedného dňa bol Nikola Tesa ubytovaný v hoteli Governor Clinton na Manhattane . Keďže sa Nikola celý život potýkal s finančnými ťažkosťami nebol schopný zaplatiť účet a tak sa rozhodol improvizovať. Zamestnancom hotela daroval tajomnú drevenú skrinku, ktorú označil ako jeden z najväčších vynálezov.

Povedal, že ide o smrtiaci lúč v hodnote 10 000 dolárov ale nedoporučuje s ním akokoľvek manipulovať.  Po jeho smrti boli v roku 1943 privolaní na miesto výskumníci MIT spolu s príslušníkmi armády aby potencionálnu zbraň zaistili. Bohužiaľ (alebo vďakabohu?) nenašli nič iné ako kopec harabúrd z Teslovho laboratória a tak vysvitlo, že Nikola sa jednoducho chcel len vyhnúť plateniu.

John O. Trump neskôr vo svojom FBI spise vyhlásil, že si chvíľu premietal vlastný život predtým ako skrinku otvoril.

Tip na článok: Kto sú najznámejší slovenskí vynálezcovia ?

Mal Nikola Tesla manželku či deti?

Nikola nemal manželku a ani det. Bol celoživotný mládenec, ktorý raz vysvetlil, že jeho cudnosť veľmi pomáha jeho vedeckým schopnostiam. Raz sa vyjadril, že nikdy nemôže byť dostatočne hodný pre ženu, pretože ženy považuje za nadradené vo všetkých smeroch. Tento názor sa časom menil v to, že ženy chcú prekonať mužov a byť dominantné.

Ako pracoval ?

Tesla pracoval každý deň od 9 ráno do 6 večer alebo aj dlhšie. S večerou o 20:10 v reštaurácii Delmonico a neskôr v hoteli Waldorf- Astoria. Tesla požadoval obsluhu od jedného hlavného čašníka. Nemohol ho obslúžiť nikto iný. Večeral sám a zriedkavo so svojou skupinou, aby splnil svoje sociálne povinnosti. Potom pracoval až do 3 hodiny rannej.

Knihy, hudba či filmy

Teslovo dedičstvo pretrvalo v knihách, filmoch, rádiu, televízii, hudbe, živom divadle, komiksoch a videohrách. Vplyv technológií vynájdených alebo predstavených Teslom je opakujúcou sa témou v niekoľkých typoch sci-fi.

Zopár zaujímavých citátov

Nikola Tesla bol autorom niekoľkých pozoruhodných citátov za svoj život. Možno sa s niektorými z nich stotožníte. Ide o voľný preklad.

“ Nevadí mi, keď mi ukradnú môj nápad, vadí mi, že nemajú žiadne vlastné“

“ Zo všetkých vecí, mám najradšej knihy“

“ Byť sám, to je tajomstvo inovácie. V samote sa rodia nápady“

“ Prítomnosť patrí im. Budúcnosť kvôli ktorej tak ťažko pracujem patrí mne“

“  Ak by vás hnev bolo možno premeniť na elektrinu, rozžiarili by ste celý svet“

“ Nemyslím si, že existuje mnoho dobrých vynálezov, ktoré by vynašli ženatí muži“

“ To čo jeden volá boh, iný volá zákon fyziky“

Ak by ste poznali výnimočnosť čísel 3, 6, 9 . Otvoril by sa vám vesmír.

Zaujímate sa o vynálezcov? Prečítajte si o Leonardovi Da Vinci

Leonardo Da Vinci
Foto: wikimedia

Na našich stránkach sa venujeme známym vynálezcom. Jedným z nich je napríklad aj Leonardo Da Vinci, ktorý mal s Nikola Teslom viacero spoločných čŕt. Zistite všetko nielen o jeho obrazoch a umeleckých dielach ale aj vynálezoch či presvedčeniach.

Užitočné zdroje:

https://www.history.com/topics/inventions/nikola-tesla

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

https://www.goodreads.com/author/quotes/278.Nikola_Tesla

https://teslasciencecenter.org/nikola-tesla-inventions/

https://www.mentalfloss.com/article/65857/time-nikola-tesla-paid-his-hotel-room-death-ray

Veronika Lokšová
Volám sa Veronika. Študujem Veterinárnu hygienu a ekológiu v Brne. Zaujímam sa o životné prostredie a udržateľný spôsob života. Medzi moje najobľúbenejšie kratochvíle patrí jazda na koni, venčenie mojej kólie a fotografovanie prírody.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre