Relaxačná oáza doma? Tak zisti, aké farby sa hodia do domácnosti

Relaxačná oáza doma? Tak zisti, aké farby sa hodia do domácnosti

Sú vaše šťastné miesta pri vode alebo v lese? Určite je vám tam dobre, ale isto poznáte staré dobré porekadlo: všade dobre, doma najlepšie. Ako si teda upraviť domov, aby ste sa tam cítili fantasticky? Keď prídete domov po náročnom dni v práci či v škole, je veľmi dôležité vytvoriť si doma malú relaxačnú oázu bez stresu a napätia pre vás a vaše zmysly. Nie je to však len o nábytku, kobercoch a elektronike či knihách, je to hlavne o farbách a ich kompozíciách. Ak si do vašej malej relaxačnej oázy dáte pestré a sýte farby, zaručene nenájdete ten vytúžený pokoj. 

Zaujme ťa: Úložné priestory v malom byte: S týmito nápadmi už nebudú problémom!

relaxačná modrozelená izba

Zdroj: Shutterstock®

Modrozelená

Z izby ladenej do tohto tónu môžeme okamžite cítiť vyrovnanosť a pokoj. Bledá modrá a svetlo zelená sa k sebe náramne hodia. Dokonca sa nemusíte báť umiestniť do takejto izby jeden výraznejší a farebne rozdielny prvok, ako napríklad koberec či taburetku. Izba sa síce trošku spestrí, ale stále bude pôsobiť upokojujúco.

relaxačná béžová izba

Zdroj: Shutterstock®

Béžová

Táto farba je často spájaná s útulnosťou a jemnosťou. Všetky bledé odtiene hnedej farby pôsobia podobne a veľmi pomáhajú pri relaxácii. Keď pridáte nejaké bledé vankúše, chlpaté koberce a svetlý nábytok, vytvoríte tak miesto pokojne aj na celodennú relaxáciu. Kútik na čítanie v tejto farbe vie byť únikom z každodennej stresujúcej reality.

Pozri aj: Aké je instantné šťastie ázijcov? Shinrin-yoku, wabi-sabi a ikigay!

svetlofialová relaxačná izba

Zdroj: Shutterstock®

Svetlofialová

Svetlofialová farba je značne utišujúca. Ide zväčša o mix sivej a fialovej farby vo veľmi bledom odtieni. Nie je tam priveľa fialovej, ani priveľa sivej, je to jednoducho tak akurát. Ide o perfektnú farbu do jedálne, obývačky, ale aj detskej izby.

Odporúčame: Ako využiť lepiacu pásku? 5 netradičných trikov, ktoré musíš skúsiť!

tmavomodrá relaxačná izba

Zdroj: Shutterstock®

Tmavomodrá

Niektorí ľudia si myslia, že modrá je priveľmi sýta, aby upokojovala, opak je však pravdou. Ak sa trafíte odtieňom, tmavá modrá vie pôsobiť veľmi utlmujúco a príjemne. Minulý rok bola tmavá modrá veľmi trendy v bytovom designe a pravdepodobne to bude ešte ťahať ďalší aj rok.

koralová izba

Zdroj: Shutterstock®

Koralová

Ak ste zástankyňou ženskejších farieb, ako je ružová, koralová alebo lososová farba, je to to pravé pre vás. Môžete k nej skombinovať kontrastné čierne doplnky, ale aj sivé, oranžové či žlté.

Neprehliadni: Aké je instantné šťastie škandinávcov? Hygge, lykke, sisu a lagom!

bledá šedomodrá relaxačná izba

Zdroj: Shutterstock®

Bledá šedomodrá

Táto obláčiková farba vytvára veľmi upokojujúcu atmosféru. Je ľahká a pomôže znížiť úroveň stresu. Po dlhom dni plnom farieb a napätia je príjemné prísť domov k takejto fádnejšej farbe, ktorá pomôže aj unaveným očiam. Keď sa vám však bude zdať, že bledá šedomodrá pôsobí trošku chladne, viete ju vždy doplniť o nejaké mäkké koberce a vankúše pestrejšej farby.

šalviová zelená

Zdroj: Shutterstock®

Šalviová zelená

Toto je odtieň zelenej, ktorý ste hľadali celý život! Najneutrálnejšia farba, ktorú všetci chcú a niet divu, že je po nej dopyt, veď je príjemne upokojujúca. Je sivastá, matná a skoro až kriedová zelená, ktorú je síce ťažšie nájsť, no určite vám podobný odtieň namiešajú v každej dobrej predajni farieb.

Na konci dňa je aj tak jedno do akého tónu máte ladené bývanie. Hlavné je, aby ste sa v ňom cítili najlepšie a najzrelaxovanejšie, ako sa len dá. Môžete si dokonca zariadiť miestnosť do bielej farby a meniť iba textil, ako závesy, koberce a poťahy na vankúše, a to podľa vašej nálady. Niekedy sa možno budete cítiť naladene viac do koralovej farby a inokedy zasa do šalviovej zelenej. V každom prípade, nájdite si miestečko, ktoré si zladíte iba do týchto utlmujúcich farieb a budete sa cítiť ako v bavlnke.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 23.03.19 19:12

MM
karma
100.00

pre mňa je relaxom zeleň, nielen farba, ale i rastliny, kvety... a voda

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.03.19 20:46

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 15.04.19 16:16

karma
127.00

Ja milujem asi všetky farby.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní