Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. marca 2019, 0:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Morgan Freeman premenil svoju obrovskú farmu na kráľovstvo pre včely. Chce dôležité zvieratá chrániť, aby zbytočne nezomierali

ZAUJÍMAVOSTI VČELY
Uložiť Uložené

Obľúbený herec sa stal ešte populárnejším.

Možno si sa v minulosti stretol s predpoveďou, že keď raz zomrie posledná včela, ľudstvo je odsúdené na zánik. Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, aké dôležité úlohy včely zohrávajú vo fungovaní našej prírody.

Za myšlienkou z prvej vety sa ukrýva fakt, že včely opeľujú viac ako dve tretiny všetkých rastlín na našej planéte, vďaka čomu nám zabezpečujú neustály prísun jedla. Keď ich vyhynie toľko, že nebudú svoju úlohu schopné vykonávať, zrejme nás čaká taká potravinová kríza, aká tu ešte nebola.

Odporúčané
Mladí Slováci ti dokážu, že starať sa o včely nie je len pre dedkov. Vo vlogoch sa Adam a Táňa neboja žihadiel a hmyz chytajú holými rukami Mladí Slováci ti dokážu, že starať sa o včely nie je len pre dedkov. Vo vlogoch sa Adam a Táňa neboja žihadiel a hmyz chytajú holými rukami 19. júna 2018, 13:32

Už niekoľko rokov si to uvedomuje aj obľúbený herec Morgan Freeman, na čo znovu upozornil magazín Forbes. V roku 2014 sa objavil v talkšou Jimmyho Fallona, ked rozprával o svojom novom včelárskom hobby.

Očividne ho chov včiel napĺňa, pretože na verejnosť teraz prenikla informácia, že včelárske aktivity herca sa výrazne rozrástli. Rozvinuli sa do takej veľkosti, že postupom času pretransformoval svoj obrovský rozľahlý ranč v americkom Mississippi na včelie kráľovstvo.

V praxi to znamená, že Freeman na ranči veľkom takmer ako 100 futbalových ihrísk chová včely bez zbytočných zásahov a v prirodzenom prostredí. Na pozemku vysadil hromadu rastlinstva, ktoré pozitívne vplýva na rozmnožovanie včiel a nemá záujem o zbieranie medu. Jednoducho včelám pripravil príbytok, kde sa nemusia obávať žiadnych predátorov a môžu sa sústrediť na vlastný vývin.

Pred piatimi rokmi pritom Freeman vtipne poznamenal, že ho včely zatiaľ nepoštípali, aj keď na ranči nenosí ochranný oblek. Nevedno, do akej miery sa tento návyk v posledných mesiacoch zmenil, ale on vtedy svoju pomyselnú včeliu imunitu vysvetľoval jednoducho. Vraj živočíchy chápu, že ich chce len nakŕmiť, a tak nemajú dôvod naňho útočiť. Kiežby viac známych osobností investovalo do takýchto projektov pomáhajúcich našej planéte.

Domov
Zdieľať
Diskusia