Británia: Smutný príbeh

Britský The Economist vyšiel minulý týždeň s obálkou, na ktorej bola zobrazená zúfalá Britannia s typickým trojzubcom v ruke a veľkým nápisom: „Oh **UK!“ Slovná hračka s vyhviezdičkovaným vulgarizmom presne vyjadruje situáciu, v ktorej sa ocitlo Spojené kráľovstvo.

22.03.2019 22:00
debata (3)

Aj keď spolu s Voskovcom a Werichom vieme, že „nikdy nič nikto nemá mať za definitívne,“ predsa len tých možností kedy by mohla Británia opustiť EÚ, je priveľa. Isté je len to, že tak, ako to bolo naplánované – čiže 29. marca, to nebude. Veľká Británia možno odíde 12. apríla, možno 22. mája, prípadne niekedy neskôr, alebo neodíde vôbec…

Ani tú poslednú možnosť nemožno definitívne vylúčiť, lebo zatiaľ čo Theresa Mayová v parlamente v stredu rozprávala dlho „o ničom“, na Britských ostrovoch sa spustila petícia za úplné zrušenie brexitu, pod ktorú sa podpísali už tri milióny ľudí, a ich počet raketovo rastie! A cez víkend sa v Londýne chystá demonštrácia, na ktorej sa očakáva masová účasť.

Na druhej strane, ak britský parlament znovu odmietne zmluvu a EÚ odmietne dať Británii ďalší odklad, bude nasledovať najhorší možný scenár – tvrdý brexit bez dohody.

Ak raz historici budú písať o brexite, bude to vyzerať ako neuveriteľný príbeh, ktorý sa začal banalitou: na jeho začiatku stál ambiciózny politik, ktorý si chcel zachrániť kožu, no vymklo sa mu to z rúk a potopil pri tom celú krajinu. Čitateľ bude so zatajeným dychom sledovať, ako sa jedna rešpektovaná krajina, ktorá bola vzorom pre celý svet, dokázala v priebehu pár rokov totálne „zhovädiť“. Smutný príbeh.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová #tvrdý brexit