Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.03.2019 08:05

Župní študenti varili ruské špeciality


Ilustračná snímka


Študenti Strednej odbornej školy Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v bratislavskej Petržalke sa už po šestnásty raz zoznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Tentokrát sa do centra pozornosti dostali ruské národné gastronomické špeciality pri príležitosti Dňa ruskej kuchyne.


„Študenti majú príležitosť zoznámiť sa s rôznymi receptami cudzokrajných kuchýň, ktoré si môžu osvojiť, prípadne upraviť a potom uplatniť aj v praxi. Svoje vedomosti si mohli preveriť študenti v odboroch kuchár, čašník, servírka, pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu, hotelovej akadémie“, vyzdvihol myšlienku projektu predsedu BSK Juraja Drobu

Počas prezentácie zručností študentov župnej školy ako aj gastronomických špecialít Dňa ruskej kuchyne sa na degustácii jedál zúčastnili zástupcovia školy, Bratislavského samosprávneho kraja, študentka školy, ako aj ďalší hostia pôsobiaci v gastronomickej sfére či cestovnom ruchu.   

Pod vedením majstrov odborného výcviku zo školy a pod dohľadom ruského šéfkuchára Dmitrii Firsova navarili študenti Strednej odbornej školy Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 menu, ktoré bolo pastvou nielen pre oči, ale najmä chuťové poháriky. Obedové menu pozostávalo zo studeného predjedla, ktorým bol Sleď v kožuchu - sleďový šalát. Ďalším chodom bolo v Rusku obľúbené teplé predjedlo Peľmene, teda taštičky s plnkou pochádzajúce zo Sibíri. Chýbať nemohla ani najznámejšia ruská kapustová polievka Sči z kyslej kapusty s bielymi hubami, ktorú denno-denne jedávali všetky vrstvy obyvateľstva odlišujúc sa len prísadami. Ako hlavné jedlo sa podával tradičný pokrm tatárskej kuchyne Azu na tatársky spôsob, čo bolo hovädzie mäso nakrájané na rezančeky podávané s pohánkovou prílohou. Dezertom bolo jedno z najstarších pokrmov ruskej kuchyne a to palacinka. Zvolený bol variant plnený jablkom. K dispozícii bol aj kľukvový/brusnicový mušt. Bohatú ponuku hostia zapíjali bielym vínom Sauvignon, červeným vínom Frankovka modrá a vínom Porto Massandra. O výzdobu slávnostného stola ako aj obsluhu hostí sa postarali samotní študenti župnej školy.

Stredná odborná škola Gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v bratislavskej Petržalke, jej študenti a hostia od začiatku projektu ochutnali kulinárske špeciality Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky, Číny a Rumunska.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Plaváreň na Pántoch už aj pre verejnosť
Plaváreň na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu, Na pántoch 9 v Bratislave, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, bude od nedele 15. októbra 2017 otvorená už aj pre verejnosť.
viac
12.12.2018
Pozývame vás na tradičnú župnú predajnú zabíjačku v strede Petržalky
Organizuje ju Bratislavský samosprávny kraj spoločne so župnou Strednou odbornou školou gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v Bratislave. Cieľom je popularizovať a prezentovať tradičné remeslo mäsiar-údenár.
viac
24.01.2019
Učiteľ na ktorého sa nezabúda
Mestská časť Bratislava-Petržalka bude aj tento rok odovzdávať ocenenie súčasných aj bývalých pedagógov v rámci kategórie UČITEĽ NA KTORÉHO SA NEZABÚDA, ktoré sa udeľuje pri príležitosti osláv Dňa učiteľov.
viac
03.04.2020
Petržalka distribuuje ochranné rúška aj vďaka pomoci obyvateľov
Obyvatelia i firmy pomáhajú Mestskej časti Petržalka získavať ochranné rúška, ktoré sa následne distribuujú najzraniteľnejším skupinám občanov. Urobila tak aj spoločnosť MiddleCap v rámci iniciatívy MiddleCap Help, ktorá poskytla chirurgické rúška a jednorazové rukavice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %