Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V uznesení o obvinení Kočnera je aj informácia o smrti inej slovenskej novinárky, podľa Andruskóa mala byť otrávená
Zdielať na

V uznesení o obvinení Kočnera je aj informácia o smrti inej slovenskej novinárky, podľa Andruskóa mala byť otrávená

BRATISLAVA / Redakcia televízie JOJ získala kópiu uznesenia o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ide o rozsiahly dokument, ktorý na 25 stranách popisuje okolnosti jeho možnej účasti na vražde.

Otrávená novinárka

V rozsiahlom uznesení sa objavila aj krátka informácia o úmrtí inej slovenskej novinárky. Obžalovaný Andruskó v rámci svojej výpovede vyjadril podozrenie, že bola v roku 2016 otrávená. Jej meno v tejto chvíli nezverejníme a prípadu sa bude TV JOJ podrobnejšie venovať.

​Obvinenie Mariana Kočnera sa opiera najmä o priamy dôkaz, ktorým je výpoveď jedného zo zadržaných. Ide o spolupracujúceho sprostredkovateľa Andruskóa. Lenže v uznesení sa spomína aj množstvo materiálov, ktoré podporujú tvrdenie vyšetrovateľa o tom, že si Kočner vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej objednal. Výpoveď Andruskóa majú potvrdzovať aj následne zistené pohyby telefónov Kočnera a Zsuzsovej, v čase a na miestach, ktoré uvádza vo výpovedi.

"Kde boli stotožnené možné stretnutia Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej práve za účelom doplatenia odmeny za vraždu Jána Kuciaka," uviedol Daniel Lipšic, advokát rodiny Jána Kuciaka. 

Ďalším dôkazom potvrdzujúcim Andruskovu verziu má byť USB kľúč nájdený pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera na bratislavskej Kolibe. Fotografie, ktoré v ňom našli, spolupracujúcemu obvinenému aj ukázali.

"A tie fotografie spoznal spolupracujúci obvinený ako fotografie, ktoré mu ukazovala Alena Zsuzsová v okamihu, keď si objednávala u neho vraždu Jána Kuciaka," uvádza Lipšic.

Priateľská komunikácia s vplyvnými ľuďmi

V dokumente sa tiež spomína rozsiahla a často priateľská komunikácia Kočnera s vplyvnými ľuďmi. Či už z prokuratúry, politiky, či biznisu. Sú tam menovaní poslanci, bývalý minister, či finančník. "Dnes sa tvária že Mariana Kočnera skoro nepoznajú, ale ešte do jeho zatknutia a vzatia do väzby s ním komunikovali mimoriadne priateľským spôsobom," uvádza Lipšic. 

Voči obvineniu už Marian Kočner podal sťažnosť. Pre týždenník Trend to potvrdil aj jeho advokát Marek Para. "Nie je podložené dôkazmi, a to ani na úrovni dôvodného podozrenia," píše sa v článku. Úrad špeciálnej prokuratúry sa pre televíziu JOJ k tejto veci nevyjadril.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy