Minulý týždeň médiá informovali o tom, že Marián Kočner Jaroslavovi Haščákovi písal o práci na „odj…ní čuráka.“ Vzhľadom na to, že M. Kočner často označoval zavraždeného Jána Kuciaka vulgarizmami, vyšetrovatelia mali SMS-správu zaradiť medzi dôkazy.

„S Mariánom Kočnerom som mal sporadický vzťah, stretávali sme sa nepravidelne, niekoľkokrát do roka. Nikdy sme spolu nepodnikali,“ uviedol v reakcii J. Haščák.

„Vnímal som ho ako osobu, ktorá sa snaží získavať výhody a pozície za to, že využíva informácie a svoju sieť kontaktov. Bol známy aj tým, že často rôznym ľuďom na trhu posielal správy. Bol to spôsob, ktorým sa snažil udržiavať kontakt, ich obsah ale často býval bezvýznamný. Preto som takúto komunikáciu mal tendenciu ukončiť tým, že si to povieme, až keď sa najbližšie stretneme. Takto vnímam aj ten obsah, ktorý v týchto dňoch citujú médiá,“ vyhlásil.

Najprv hovoril o tom, že si na SMS-ku nepamätá. Neskôr naznačil, že už má teóriu, o čom by správa mohla byť. Hovorca Penty Denníku N odkázal, že to už vysvetlili v rozhovore pre portál Aktuality.sk, ktorý ho zverejní v najbližších dňoch.

Haščák mu odporúčal, aby odišiel z biznisu

Z uznesenia o vznesení obvinenia z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podľa Denníka N vyplýva, že mali s M. Kočnerom bližší vzťah, ako bol J. Haščák ochotný pripustiť. Vyšetrovateľ mal k záveru dôjsť po tom, čo si prečítal ich „početnú komunikáciu“.

J. Haščák mal napríklad M. Kočnerovi napísať, „že mu veľakrát pomohol s jeho médiami, lebo mu je kamarát a aj preto, lebo si to, ako o ňom píšu, niekedy nezaslúži, ale, žiaľ, niekedy áno“.

„Okrem iného sa bavia o tom, ako Slavo zabezpečil, aby sa nikde nedostala fotografia, ako Kočner vyberá asi 100 kusov 500-eurových bankoviek z palubnej dosky, čo malo byť fotené teleobjektívom. Kočner ho prosí, aby to zastavil. Kočner mu píše, že večer niečo vyplácal, na čo mu Slavo píše, že sa to takto nedá riešiť na dennej báze,“ opisuje vyšetrovateľ.

V správach ďalej šéf Penty odporúčal M. Kočnerovi, aby odišiel z biznisu, pretože bude pre novinárov vždy zaujímavý a útoky sa budú ešte zosilňovať. Navrhol mu, aby na to pripravil svoju rodinu a tých, na ktorých mu záleží.

Vydieranie Trnku a likvidácia ďalších ľudí

Uznesenie o obvinení má obsahovať aj opis nahrávky rozhovoru medzi M. Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Zaistili ju v Kočnerovom telefóne a týka sa aj J. Haščáka.

Z prepisu mali zistiť, že D. Trnka mal disponovať s nahrávkami Gorila, ktoré mali byť nakopírované ďalšími dvoma bližšie nezistenými osobami. Týmito nahrávkami mali J. Haščáka v roku 2014 vydierať. M. Kočner mal nahrávky tiež mať a za sumu jedného milióna ich mal predať J. Haščákovi s uistením, že nikto iný nahrávky nemá.

M. Kočner mal D. Trnkovi za to, že chcel J. Haščáka vydierať, vulgárne vynadať. Mal sa mu tiež vyhrážať, že ho zabijú „Haščákovi ľudia,“ ak neprezradí ďalších disponentov nahrávky. Podľa uznesenia mal J. Haščáka nazval kamarátom a mal uviesť že s ním má „rozbehnuté nejaké veci.“

D. Trnkovi mal tiež povedať, že ak sa mu niečo stane a zabijú ho, tak si za to môže sám, pretože za Kočnerom neprišiel a nepovedal mu, čo sa stalo, lebo on „by to z tých dvoch chujov vymlátil alebo prisahá bohu, že by ich nechal podrezať“.

J. Haščák sa už pred niekoľkými týždňami o nahrávke Trnka – Kočner vyjadril, že ho nikdy nahrávkami Gorila nikto nevydieral.

„Komunikácia Kočner – Trnka je komunikáciou medzi dvomi osobami, ktorej pán Haščák nebol súčasťou. Nevie sa preto vyjadriť k pasážam rozhovoru, na ktoré sa pýtate. Platí jeho stanovisko, že ho nikdy nikto v súvislosti so žiadnymi nahrávkami nevydieral a ani nikdy nikomu za žiadne nahrávky neplatil. Toto isté je pán Haščák pripravený v plnom rozsahu potvrdiť aj vyšetrovateľovi, ak bude z jeho strany o takýto krok záujem,“ povedal manažér Penty pre externé vzťahy Martin Danko.

Šéf Penty zároveň odmieta, že sa Gorila stala tak, ako ju popisuje na webe zverejnený spis.

Poznámka: Týždenník TREND a portál TREND.sk sú súčasťou vydavateľstva News and Media Holding, ktoré patrí finančnej skupine Penta.