Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Petíciu proti brexitu podpísali tri milióny Britov: Tusk hovorí, že možné je všetko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Petíciu požadujúcu zotrvanie Británie v Európskej únii podpísali od stredy, keď bola zverejnená na vládnom webe, už viac ako tri milióny ľudí. Za uplynulých 24 hodín pribudli až dva milióny podpisov, píše spravodajská stanica BBC.

V úvode k petícii sa píše, že "vláda už niekoľkokrát opakovala, že odchod Británie z EÚ si želá ľud". "S týmto tvrdením chceme skoncovať tak, že dokážeme podporu verejnosti pre zotrvanie v EÚ," uvádza sa v texte. Aj keď je málo pravdepodobné, že vďaka tejto petícii britská vláda zmení svoj postoj k brexitu, iniciatívou doteraz neznámej predkladateľky Margaret Anne Georgiadouovej sa britské vedenie bude musieť zaoberať.

Podľa zákona totiž vláda musí reagovať na každú petíciu, ktorú podpíše viac ako 10.000 ľudí. Poslanci britského parlamentu o petíciách diskutujú v prípade, že počet signatárov prekročí hranicu 100.000. Britská premiérka Theresa Mayová po tom, ako dosiahla v Bruseli dohodu s lídrami krajín Európskej únie o odklade vystúpenia z EÚ, ubezpečila, že Británia sa už rozhodla odísť. Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že jednou z možností, ktoré Británia má, je odvolanie článku 50 Zmluvy o EÚ v prípade, ak poslanci britského parlamentu opäť odmietnu podporiť vyrokovanú dohodu o podmienkach vystúpenia krajiny z eurobloku.

Lídri EÚ sa dohodli na možnosti odložiť brexit do 22. mája, ak britská Dolná snemovňa na budúci týždeň - ešte pred doteraz platným dátumom brexitu, ktorým bol 29. marec - schváli už dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení. Ak by sa tak nestalo, mohol by byť brexit odložený do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

Tusk: Do 12. apríla je všetko možné

Nádej zomiera posledná a do 12. apríla je všetko možné. Predseda Európskej rady Donald Tusk opísal v piatok týmito slovami situáciu v súvislosti s tzv. brexitom po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Tusk v rámci zhrňujúcej tlačovej besedy o výsledkoch summitu priznal, že je "veľmi šťastný", že sa premiérom a prezidentom členských krajín EÚ podarilo presadiť do záverov dva termíny pre odklad vystúpenia Británie z Únie - 22. máj pre prípad schválenia dohody o riadenom brexite britským parlamentom alebo 12. apríl, ak Briti aj do tretice túto dohodu odmietnu. V záveroch zo summitu sa uvádza, že v takom prípade je 12. apríl vnímaný ako dátum tzv. tvrdého brexitu, čo znamená odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody.

"Znamená to tiež, že do 12. apríla je možné čokoľvek - dohoda aj dlhý odklad, ak sa Spojené kráľovstvo rozhodne prehodnotiť svoju stratégiu, alebo upustenie od článku 50 (Lisabonskej zmluvy), čo je výsadou vlády Spojeného kráľovstva... Osud brexitu je v rukách našich britských priateľov. Sme pripravení na to najhoršie, ale dúfame v to najlepšie. Nádej zomiera posledná," povedal Tusk pred novinármi. Upustenie od využitia článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu z EÚ, môže jednostranne vykonať britská vláda, čo by znamenalo, že krajina z Únie neodíde.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred odchodom z Bruselu tiež upozornila, že dôležité bude, ako sa na budúci týždeň v tejto veci vyjadrí britský parlament. "Zatiaľ sme sa vyhli neriadenému odchodu 29. marca," pripomenula pôvodný dátum určený pre brexit. Kancelárka zdôraznila, že do 12. apríla sa ešte uskutoční stretnutie hláv vlád a štátov 27 členských krajín EÚ s britskou premiérkou Theresou Mayovou, pričom na tomto podujatí bude musieť Mayová oznámiť, či sa Spojené kráľovstvo zúčastní alebo nezúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu naplánovaných na koniec mája (23. - 26. 5.).

Viac o téme: PetíciaLondýnVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu