Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stretli sa Pellegrini, Lajčák a Gajdoš. Riešili dohodu s USA
Zdielať na

Stretli sa Pellegrini, Lajčák a Gajdoš. Riešili dohodu s USA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda musí riešiť ďalší konflikt vo vnútri koalície. Prameňom sporu je dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými, na ktorej pracuje ministerstvo zahraničných vecí. Proti dohode rázne vystupuje Slovenská národná strana, ktorej nominant je na čele ministerstva obrany.

Koalícia čelí ďalším nezhodám ohľadom dohody o obrannej spolupráci s USA, ktorú pripravujú na úrovni ministerstva zahraničných vecí. S dohodou nesúhlasí Slovenská národná strana, ktorá spravuje rezort obrany. Pre predsedu národniarov je dohoda neprijateľná. Podľa dohody by malo dôjsť k modernizácii vojenských letísk v Kuchyni a Sliači v celkovej hodnote 105 miliónov

Po absolvovaní bruselského summitu si premiér Peter Pellegrini zavolal ministra obrany Petra Gajdoša a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby predložili svoje stanoviská k danej veci. 

"Aby sme takto odkláňali pozornosť od zásadných tém, ktoré trápia Slovensko. Už ma to pomaly prestáva baviť," vyjadril sa premiér ešte na samotnom summite.

​K stretnutiu došlo ihneď po prílete predsedu vlády. Na úrad vlády sa dostavil najskôr minister obrany Gajdoš, nasledovaný premiérom Pellegrinim a v dôsledku zápchy v meste sa nakoniec dostavil aj posledný, minister zahraničných vecí. Samotné stretnutie trvalo sotva 30 minút. 

I keď národniari považovali rokovania o dohode so Spojenými štátmi za ukončenú tému, zdá sa, že schôdzka na Úrade vlády priniesla aspoň čiastočný výsledok. "Takáto zmluva nesmie byť a nemôže byť mandátom na akúkoľvek prítomnosť vojenských síl Spojených štátov na území Slovenska," prehlásil po stretnutí premiér Pellegrini. 

Výsledok rokovania chce premiér predostrieť na budúcotýždňovej koaličnej rade. Samotní ministri stretnutie nekomentovali. Lajčákov postoj je verejne známy, Gajdoš sa však v tejto veci nevyjadruje. Za to podpredseda SNS Jaroslav Paška svoje antipatie neskrýva.

Analógia ku invázii z roku 1968

"Tento dokument je takým istým pozývacím listom, ako napísal voľakedy pán Biľak, keď pozýval armády spojeneckých vojsk varšavskej zmluvy," povedal podpredseda národniarov. Prirovnal tak situáciu ku roku 1968, keď na územie Československa vtrhla vyše polmiliónová armáda vojsk Varšavskej zmluvy. 

"Je to absurdné prirovnanie a veľmi urážlivé tak pre Slovensko, ako pre našich spojencov a partnerov," povedal politický komentátor Marián Leško. Rezort diplomacie si pre podobné útoky posledných dní a týždňov nedáva servítku pred ústa a hovorí o pokuse predstaviteľov SNS spochybniť proeurópske smerovanie krajiny. "Je to v každom prípade strana, ktorá svoju politickú budúcnosť spája s podporou Ruska a spája s proruskými postojmi," tvrdí Leško. 

Pozrite si viac o téme, ako i o reakciách premiéra, vo videu nižšie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy