V úvode k petícii sa píše, že „vláda už niekoľkokrát opakovala, že odchod Británie z EÚ si želá ľud“. „S týmto tvrdením chceme skoncovať tak, že dokážeme podporu verejnosti pre zotrvanie v EÚ,“ uvádza sa v texte.

Aj keď je málo pravdepodobné, že vďaka tejto petícii britská vláda zmení svoj postoj k brexitu, iniciatívou doteraz neznámej predkladateľky Margaret Anne Georgiadouovej sa britské vedenie bude musieť zaoberať.

Podľa zákona totiž vláda musí reagovať na každú petíciu, ktorú podpíše viac ako 10-tisíc ľudí. Poslanci britského parlamentu o petíciách diskutujú v prípade, že počet signatárov prekročí hranicu 100-tisíc.

Britská premiérka Theresa Mayová po tom, ako dosiahla v Bruseli dohodu s lídrami krajín Európskej únie o odklade vystúpenia z EÚ, ubezpečila, že Británia sa už rozhodla odísť.

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že jednou z možností, ktoré Británia má, je odvolanie článku 50 Zmluvy o EÚ v prípade, ak poslanci britského parlamentu opäť odmietnu podporiť vyrokovanú dohodu o podmienkach vystúpenia krajiny z eurobloku.

Lídri EÚ sa dohodli na možnosti odložiť brexit do 22. mája, ak britská Dolná snemovňa na budúci týždeň - ešte pred doteraz platným dátumom brexitu, ktorým bol 29. marec - schváli už dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení. Ak by sa tak nestalo, mohol by byť brexit odložený do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.