Volebná kampaň: žiadne sväté vojny!

Problém Zuzany Čaputovej s členstvom v advokátskej komore nie je zločinom, korupciou ani zlodejstvom. Navyše Čaputová tým, že si najprv pozastavila členstvo a teraz sa dala zo zoznamu advokátov celkom vyškrtnúť, preventívne odráža prípadné ťažšie kalibre kritiky.

22.03.2019 20:00
debata (54)

Dôležité bude, ako sa so záležitosťou vyrovná jej tábor. Pretože tak, ako je zrejmé, že ide o reálny problém, zrejmé je i to, že stať sa to Marošovi Šefčovičovi, slovenský internet by od „hejtu“ a zlomyseľností na jeho adresu určite skolaboval. Alebo sa i toto obráti proti nemu? Výsledky prvého kola prezidentských volieb ponúkli šancu na normálnu diskusiu o normálnych veciach. Roky nahrádzania politickej kritiky moralizovaním však prinášajú ovocie: o normálne voľby akoby nebol záujem.

Dosť sa už toho povedalo o tom, ako kontraproduktívne sa tábor Maroša Šefčoviča snaží napasovať ho do kontextov, v ktorých nie je dosť uveriteľný. Do akých kontextov sa snaží svoju kandidátku napasovať tábor Čaputovej?

Čaputová je normálne kritizovateľná, pretože i ona mohla robiť chyby, ako to zrejme ukazuje aj prípad s koncipientkou, ktorá mala zároveň inú živnosť.

Šefčovič je menej presvedčivý pri dokazovaní, že je možné sedieť v Bruseli a byť sociálne konzervatívnym, ako Čaputová pri vyvracaní mýtov o „ultraliberálke“, ktorá chce zničiť tradičné hodnoty. To však ešte nevysvetľuje, prečo čokoľvek, čo urobí Šefčovič, je hneď zosmiešnené a zhodené zo stola ako číra propaganda, kým z Čaputovej sa vyrába svätá Jana z Arku a na internete o nej kolujú hagiografické spisky, ktoré sa svojou trápnosťou skutočne dajú porovnať so Strážnou vežou.

Eurokomisára vyzývajú, aby sa dištancoval napríklad od ždanovovskej produkcie poslanca Smeru Ľuboša Blahu, ktorý o čo viac prekypuje zášťou ku karikatúre liberálov, ktorú si sám vytvoril, o to menej má čo povedať ku kandidátovi, ktorého akože podporuje. Čaputová by sa mala dôrazne dištancovať od tých, čo vyrábajú pre zmenu nenávidené karikatúry zo Šefčoviča a z jeho voličov. Až také, že je možné ventilovať na ich adresu napríklad vyhrážky likvidáciou – isteže, myslené sarkasticky, lenže sarkastickými budú len dovtedy, kým ich niekto nevezme vážne.

Dištancovať sa od verbálneho násilia, nech bolo myslené akokoľvek, by pre ňu nemal byť problém, keďže verejne odmietla napríklad výpady proti Šefčovičovej manželke. Otázka je, nakoľko ju budú ochotní počúvať mnohí z tých, čo tvrdia, že sú za ňu. Nakoľko sú schopní prijať, že aj Čaputová je normálne kritizovateľná, pretože i ona mohla robiť chyby, ako to zrejme ukazuje aj prípad s koncipientkou, ktorá mala zároveň inú živnosť.

Kategórie svätého boja dobra a zla, slušnosti a neslušnosti sú v politike nebezpečné. Neslušná strana nemôže ponúknuť slušného kandidáta a taký kandidát nemôže mať slušných voličov… Bez ohľadu na to, akými ľudomilmi sa cítia byť tí, čo tomuto veria, takéto kategórie vyvolávajú na jednej strane potrebu lynču (hoci iba mediálneho), na druhej strane potrebu hysterickej obrany. Sväté vojny môžu byť vojnami o fikcie, lenže obete sú vždy reálne.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Slovenská advokátska komora #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová #koncipientka #hysterická obrana