Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí mladíci šokovali hokejový svet. Zdolali obhajcov zlata
Zdielať na
Hokej

Slovenskí mladíci šokovali hokejový svet. Zdolali obhajcov zlata

BUFFALO / Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov šokujúco získala vo štvrtok tri body v súboji proti domácim Američanom na juniorských majstrovstvách sveta v Buffale. Slováci v zápase základnej A-skupiny zdolali veľkého favorita 3:2.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša boli počas celého duelu pod veľkým tlakom, no statočne vzdorovali veľkému favoritovi stretnutia. Zásluhu na tom mal výborný výkon brankár Romana Durného či obetavosť korčuliarov, ktorí sa hádzali do striel súpera. V 25. minúte otvoril skóre stretnutia v prečíslení slovenský útočník Filip Krivošík, za domácich však v 32. minúte vyrovnal Brady Tkachuk. V 56. min poslal Slovákov do vedenia opäť Krivošík, ale veľmi rýchlo vyrovnal na 2:2 po chybe v rozohrávke Casey Mittelstadt. Tím SR však o minútu neskôr opäť vyhrával, fantastickú individuálnu akciu predviedol Samuel Buček a rozhodol o triumfe Slovákov.

Slováci čakali na triumf nad Američanmi na MSJ dlhých deväť rokov, predtým sa im to podarilo na šampionáte v sezóne 2008/2009 vo štvrťfinále play-off. V slovenskom tíme vtedy hrali Jaroslav Janus, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Marek Viedenský či Marek Ďaloga. Slovenskému družstvu sa vo štvrtok podarilo ukončiť deväťzápasovú víťaznú šnúru tímu USA na MS hráčov do 20 rokov.

Za najlepšieho Slováka v zápase vyhlásili brankára Romana Durného, ktorý si pripísal dovedna 43 úspešných zákrokov. Reprezentanti spod Tatier si priamo na ľade haly KeyBank Center schuti zaspievali slovenskú hymnu, neskôr v kabíne nemohol chýbať víťazný pokrik, ktorý americká televízia zaradila do živého vysielania.

Tím SR "20" čaká deň voľna, v sobotu 30. decembra o 22.00 h SEČ nastúpi proti Fínom.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade - štvrtok:

A-skupina
USA "20" - Slovensko "20" 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Góly: 32. B. Tkachuk (Poehling, J. Anderson), 57. Mittelstadt - 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček
Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kulev (Rus.), Sjöqvist - Yletyinen (obaja Švéd.), Hageström (Fín.), 8188 divákov

Zostavy:
USA: Woll - Fox, Samberg, Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes - Poehling, J. Anderson, B. Tkachuk - Mittelstadt, Harper, Tufte - Bellows, Yamamoto, L. Brown - Lockwood, Frederic, M. Jones
Slovensko: Durný - Hedera, Korenčík, Bodák, M. Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta - Smolka, Kundrik, Kelemen - Miloš Roman, Studenič, Tamáši - Buček, Ružička, Krivošík - Čacho, Liška, Solenský

Favorizovaní Američania boli od úvodu aktívnejší, ale Slováci bojovnosťou v defenzíve nepúšťali súpera do vyložených šancí. S pribúdajúcim časom sa smerom dopredu osmelili aj hokejisti spod Tatier a niekoľkokrát "podkúrili" domácej obrane. V jedenástej minúte slovenskému gólmanoviDurnému pomohla žŕdka pri pokuse B. Tkachuka. Na opačnej strane Miloš Roman tečoval strelu obrancu Michala Ivana, no puk letel tesne vedľa súperovej bránky. Pred prvou sirénou sa po chybnej rozohrávke Američanov natlačil pred Wolla útočník Buček, ale domáci ho pri koncovke a zásahu brankára odstavili od puku.

Na začiatku druhej dvadsaťminútovky musel zasahovať Durný pred dobiedzajúcim Bellowsom. Na opačnej strane pohrozil v 25. min Buček, o niekoľko sekúnd neskôr dokonca prišiel šok na úkor obhajcu titulu v tejto vekovej kategórii. o prvý slovenský gól na tomto šampionáte sa v prečíslení postaral Krivošík, ktorý z pravého krídla trafil medzi betóny Wolla. Slováci potom nevyužili presilovku, najväčšiu možnosť na gól mal počas nej Studenič. V 30. min nebezpečne vystrelil Miloš Roman, jeho pokus v poslednej chvíli lapačkou vytesnil Woll. V 32. min sa dočkali aj domáci. Poehling poslal z pravého krídla presnú prihrávku na hokejku B. Tkachuka a ten usmernil puk medzi Durného betóny. Pred druhou prestávkou ešte pohrozili Solenský či Smolka, tím SR sa navyše ubránil početnej výhode súpera.

Slovenskí reprezentanti v tretej tretine nemysleli len na ubránenie priaznivého stavu, občas poriadne pohrozili favoritovi. Omnoho aktívnejší však boli Američania, brankár Durný mal dosť práce pri šanciach súpera a viackrát previedol výborné zákroky. Pomáhali mu aj korčuliari, ktorí nebojácne blokovali pokusy domácich. V 56. min však opäť udreli Slováci po rýchlej kontre - Buček spoza bránky našiel Krivošíka a ten bekhendom prekonal Wolla. Zverenci trénera Bokroša potom zaváhali v rozohrávke, čo využil Mittelstadt a bolo 2:2. Vzápätí sa však prezentoval krásnou individuálnou akciou Buček, obkorčuľoval si bránku súpera a dorážkou vlastnej strely pridal tretí gól tímu SR. V závere domáci siahli k hre bez brankára, vytvorili si tlak, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Tabuľka A-skupiny:
1. Kanada     2 2 0 0 0  10:2 6
2. USA          2 1 0 0 1  11:3 3
3. Fínsko       2 1 0 0 1   6:5 3
4. Slovensko 2 1 0 0 1   3:8 3
5. Dánsko      2 0 0 0 2 1:13 0

Hlasy (zdroj: IIHF, SZĽH):

Ernest Bokroš (tréner SR „20“): "Toto víťazstvo si veľmi cením, pretože bolo po vydretom výkone všetkých hráčov vrátane brankára. Zdolať domáci tím, lídra skupiny na ich ľade, to sa nestáva často. Všetci hráči si zaslúžia pochvalu.“

Samuel Buček (útočník SR „20“, autor víťazného gólu): „Nakorčuľoval som si do priestoru a naznačil strelu, čím som sa zbavil obrancu. Obišiel som bránku a oju prvú strelu zneškodnil brankár, no všimol som si voľný puk a poslal ho do bránky. Spomínam si na posledný triumf Slovákov nad Američanmi v januári 2009. Ako chlapec som zápas pozeral s rodičmi, motivovalo ma to. Rád by som v budúcnosti podieľal na tom, aby Slovensko zopakovalo seniorský úspech z mája 2002 a získalo zlato na MS. Dnes sa nám podarilo niečo podobné, je to veľký okamih pre celú krajinu a náš hokej.

Roman Durný (brankár SR „20“, najlepší hráč SR v zápase): „Bol to najväčší zápas v mojom živote. Všetci si teraz musíme užiť víťazstvo, ale už zajtra počas dňa voľna sa musíme pripraviť na ďalší duel.

Marián Studenič (útočník SR „20“): „Je to neskutočné. Niečo ako sen. Prvýkrát v kariére som v tíme, ktorý zdolal silného súpera, ktorým tím USA je. Pre našu malú krajinu je tento výsledok niečo ako zisk Stanleyho pohára v NHL. Som veľmi hrdý na všetkých chlapcov v tíme. Previedli sme kolektívny výkon a vybojovali si ním veľké víťazstvo.

Casey Mittelstadt (útočník USA „20“): „Sme veľmi sklamaní, no musíme zdvihnúť hlavy a kráčať ďalej. Tento duel nám ukázal, že nič nie je samozrejmé, o každé víťazstvo je potrebné bojovať.

Súvisiace články