Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o Ústavný súd pokračuje, sudca z kauzy úplatkov sa bráni: VIDEO Nie som Harabinov človek

Ústavnoprávny výbor dnes vypočúva zvyšných 14 kandidátov na sudcov Ústavného súdu Zobraziť galériu (5)
Ústavnoprávny výbor dnes vypočúva zvyšných 14 kandidátov na sudcov Ústavného súdu (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Verejné vypočúvanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu pokračuje aj dnes. Vypočutých by malo byť 14 kandidátov. Zdá sa, že tentokrát to nepúta pozornosť verejnosti do takej miery, ako prvá voľba. Ak pôjde všetko podľa plánov, po druhom kole prezidentských volieb by sme sa mali dozvedieť mená ústavných sudcov. Ani teraz však nie je isté, že ÚS bude plne obsadený. Voľby v parlamente by mala byť tentokrát tajná.

Kým prvá voľba rozpútala vášne v koalícii, na verejnosti i medzi ostatnými politikmi, nová voľba prebieha takmer v tichosti. Najkontroverznejšou postavou je Vlastimil Pavlikovský, sudca Krajského súdu v Bratislave. Verejné vypočúvanie by malo skončiť dnes večer a poslanci by mali, tentokrát zrejme už v tajnej voľbe, zvoliť kandidátov 3. apríla. K favoritom už v prvom kole patrili právnik Mikuláša Černáka Miloš Maďar a exekútor Peter Molnár.


- Verejné vypočutie Ivana Fiačana a Michala Matulníka

- Verejné vypočútie Miloša Maďara a Petra Molnára

- Verejné vypočutie Vlastimila Pavlikovského 

Vypočutie kandidátov na Ústavný súd opäť absolvovali Pfundtner, Pitoňáková aj Procházka


Pokojný priebeh

Ani teraz však nie je jasné, či súd bude opäť plne funkčný. Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že je za tajnú voľbu a bol by rád, aby sa zvolilo aspoň šesť mien. Zdá sa, že voľba bude nakoniec naozaj tajná. Súhlasil s ňou aj predseda parlamentu Andrej Danko a proti nie je ani strana Most-Híd. Obed koaličné strany v minulosti presadzovali verejnú voľbu.

Boj o Ústavný súd
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Ústavný súd je nefunkčný od 16. februára, funguje len jeden senát, ktorý však nemôže rozhodovať vo veľkých veciach. Verejné vypočúvanie v novej voľbe prebieha už bez väčších škandálov a medializácie. Ústrednou postavou minulej voľby bol Robert Fico a jeho sporná právnická prax. Nakoniec sa však po nátlaku svojej kandidatúry vzdal. 


Boj o Ústavný súd obnovený: Nové vypočúvanie kandidátov, šancu majú aj kontroverzné osoby


Nie som Harabinov človek, povedal Pavlikovský

Parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul nováčika Vlastimila Pavlikovského Podľa neho je potrebné vynaložiť veľké úsilie na to, aby mohol byť sudca dobrý a spravodlivý. Sudca odpovedal aj na otázky o jeho pôsobení na rezorte spravodlivosti za ministra Štefana Harabina. „Považujem označenie mojej osoby za Harabinovho človeka za nálepkovanie. Nikto ma po jeho odchode neodvolal. Bol som na pozícii služobného úradu rezortu spravodlivosti ešte rok. Nebol som nominantom Štefana Harabina, ale vlády SR,“ povedal. „Konal som v súlade so zákonom. Bol som neutrálny v názoroch,“ doplnil.

Verejné vypočutie Vlastimila Pavlikovského: Nie som Harabinov človek

Kým v prvom voľbe bol najkontroverznejšou postavou expremiér Robert Fico, v novej voľbe je ňou práve sudca Krajského súdu v Bratislave Vlastimil Pavlikovský. V časoch ministrovania Štefana Harabina bol Pavlikovský vedúcim služobného úradu ministerstva spravodlivosti a v kauze Salmanovcov ho NAKA vypočúvala pre podozrenie z úplatkov na Okresnom súde Bratislava II. Podľa denníka SME sa priamo podieľal aj na pochybnom odobratí poľovného revíru Holý vrch pri Bratislave väčšine majiteľov pozemkov. Keď sa spor dostal na súd, Pavlikovský o ňom chcel rozhodovať aj napriek tomu, že predtým vystupoval za jednu stranu sporu a bol v priamom konflikte záujmov.

K najväčším favoritom patril Černákov právnik

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul už aj advokáta Miloša Maďara a exekútora Petra Molnára. Maďar, ktorý zastupuje ako advokát napríklad odsúdeného Mikuláša Černáka, pripomenul, že zastupuje klientov a nie ich skutky. „Advokáti sú inštitucionálne v kontakte s ústavným súdom,“ povedal Miloš Maďar na úvod svojho vystúpenia s tým, že keďže pred daným súdom zastupujú klientov, ide o bezprostredný kontakt. 

Boj o Ústavný súd
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Výbor vypočuje 14 kandidátov

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR začal aj dnes od deviatej ráno vypočúvať zvyšných 14 kandidátov na ústavných sudcov, prihlásených do novej voľby. Verejný híring sa koná v priestoroch historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Každý uchádzač má na predstavenie svojej činnosti 15 minút, desať minút bude odpovedať na každý blok spravidla troch otázok. Tie mu môžu klásť poslanci, ako aj zástupcovia prezidenta SR. 

Boj o Ústavný súd
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

V piatok sa predstaví jeden nový kandidát o post ústavného sudcu Vlastimil Pavlikovský. Nominovali ho Právnická fakulta UK v Bratislave, Paneurópska vysoká škola a Fakulta práva Janka Jesenského Vysokej školy Danubius. Ďalší kandidáti už boli vypočúvaní v januári. Sú to Ivan Fiačan, Michal Matulník, Miloš Maďar, Peter Molnár, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Robert Šorl, Daniela Švecová, Michal Truban a Martin Vernarský.

Do voľby je celkovo prihlásených 29 uchádzačov, väčšina z nich kandiduje opäť. Pri prvej voľbe parlament nezvolil žiadneho kandidáta. Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR sú Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

Viac o téme: VypočúvanieÚstavný súdRobert MadejMiloš MaďarVlastimil Pavlikovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu