Lídri EÚ sa dohodli na možnosti odložiť brexit do 22. mája, ak britská dolná snemovňa na budúci týždeň schváli už dvakrát odmietnutú dohodu o vystúpení. Ak by sa tak nestalo, bude brexit odložený len do 12. apríla.

Takže T. Mayová v podstate dostala nôž na krk. Bude mať len krátky čas na presvedčenie neústupných poslancov a len dva týždne na rozdýchanie tretieho odmietnutia jej plánu na odchod. Potom sa pravdepodobne dočkáme neriadeného brexitu bez dohody.

Brexiteri v jej konzervatívnej strane sa zatiaľ nechystajú ustúpiť, lebo tvrdý brexit považujú za ideálny a podobne rozmýšľajú aj severoírski unionisti. Navyše poslanci sú na premiérku naštvaní, že na nich tento týždeň zaútočila. Obvinila ich, že blokujú „vôľu ľudu“ odísť z EÚ.

Na neschopnosť britských zákonodarcov rozhodnúť o brexite tri roky po referende sa posťažoval na samite aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Volebný máj to rozhodol

22. máj nebol vybraný náhodne, hoci padali aj skoršie termíny ako 7. máj. Je to deň tesne pred začiatkom konania volieb do europarlamentu, kde by už Briti nemali kandidovať. Bolo by to neprijateľné pre ostatných členov EÚ, ale nechce to ani T. Mayová.

Vo vzduchu lietal ešte návrh na mimoriadny samit EÚ budúci týždeň, ak by britský parlament opäť dohodu o brexite odmietol. I keď európskym lídrom sa do toho nechce. Navyše sa vytráca dôvera medzi bruselskými politikmi a T. Mayovou. Jeden diplomat z EU pre Bloomberg povedal, že jej názory na predĺženie brexitu sa menili tento týždeň častejšie ako britské počasie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa