Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

J.T. Boe potvrdil zisk glóbusu v šprinte a vyhral aj v Holmenkollene

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Boe. Foto: TASR/AP

Druhý finišoval Talian Lukas Hofer a tretí bol Francúz Quentin Fillon Maillet.

Holmenkollen 22. marca (TASR) - Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Boe triumfoval v šprinte mužov na 10 km aj vo finále Svetového pohára v Holmenkollene. Potvrdil zisk malého krištáľového glóbusu v tejto disciplíne, ktorý mal istý už pred piatkovými pretekmi. Druhý finišoval Talian Lukas Hofer (+31,7 s) a tretí bol Francúz Quentin Fillon Maillet (+35,0 s).

Oproti štvrtku sa Holmenkollen zahalil do hmly, ktorá komplikovala situáciu na strelnici. J. T. Boe mal malý glóbus istý, pred Rusom Alexandrom Loginovom mal priepastný 134-bodový náskok. Kráľ tohtoročnej sezóny päťkrát zo siedmich šprintov SP zvíťazil, raz ho zdolal Rus Loginov, raz krajan Christiansen a triumfoval aj na MS.

Ako prvý z favoritov na triumf sa predviedol čistou streľbou na oboch položkách Fillon Maillet, ktorý sa priebežne usadil na prvej pozícii. Prekonal ho až ďalší čistý Hofer s náskokom 3,3 sekundy. Výborne odštartovali obaja bratia Boeovci. Najprv predviedol čistú streľbu na ležke starší Tarjei a po ňom aj Johannes Thingnes. Obaja síce raz chybovali na stojke, no už istému víťazovi celkového poradia J. T. Boeovi to nepokazilo víťazné plány a opäť s výborným bežeckým výkonom prišiel do cieľa s vyše polminútovým náskokom pred dovtedajším lídrom Hoferom. Z ďalších pretekárov ho už nikto neohrozil a nemenili sa ani mená na ďalších dvoch pozíciách.

Kvarteto Slovákov Matej Kazár (št. číslo 4), Martin Otčenáš (52), Tomáš Hasilla (70) a Michal Šíma (110) bojovalo okrem individuálnych umiestnení aj o poradie v Pohári národov. V záverečnej disciplíne hodnotenia PN sa snažili posunúť z 18. priečky o jednu vyššie, aby aj v budúcej sezóne mohli štartovať štyria.

Ako prvý z nich vyštartoval Kazár, ktorý sa však nevyhol chybám a už na ležke musel dvakrát krúžiť na trestnom okruhu. Na stojke sa mu darilo o čosi lepšie, no s jedným okruhom navyše sa prepadol mimo Top 60 a obsadil až 77. miesto (+3:09,5). Otčenáš začal na ležke s jednou chybou, no vybuchol na druhej položke a dokopy s piatimi nesklopenými terčmi skončil až na 91. pozícii (+4:00,1). Hasilla s bilanciou 2+1 sa zaradil o dve priečky za Kazára (+3:15,00). Najlepšie si počínal posledný na štarte Šíma, síce minul jeden terč na ležke, no stojku zvládol bez chyby a obsadil 51. miesto. Ako jediný sa predstaví v sobotňajšej stíhačke, do nej sa prebojoval len druhýkrat v prebiehajúcej sezóne.

Slováci nepresvedčili, no splnili si to, čo si predsavzali, v Pohári národov sa posunúť o jednu priečku vpred a zachrániť si štyri miesta v seriáli Svetového pohára aj v ďalšej sezóne.

Matej Kazár s netrafeným prvým a štvrtým terčom, v "stojke" s posledným piatym, hneď v úvode naznačil, že počasie výrazným spôsobom ovplyvní výkony viacerých: "Na trať sme vyrazili v úplnej hmle, nevidel som ani pretekára pred sebou a bolo to dosť náročné. Keď som však prišiel na strelnicu, počul som, že strieľajú nuly a ja som tomu tiež veril. Opäť však bola taká hmla, že som videl iba v sivom trochu viac čierneho alebo sivšieho. Mal som čo robiť, aby som niečo trafil, nakoniec som minul dve. Na stojke som už problém nemal, len ma zamrzela posledná rana."

Pohár národov a motivácia posunúť sa vpred boli značné. "Šesť bodov je do desať sekúnd na trati, čiže hocikto z troch pretekárov ich môže urobiť. Jedna rana je hneď 25 sekúnd, vedeli sme teda, že musíme podať dobré výkony. V sezóne sme oproti Poliakom vynechali tri štarty, aj preto sme museli likvidovať stratu tých šiestich bodov. Aj sme sa tu pred šprintom porozprávali s poľským trénerom a on nám tiež hovoril, že to bude veľký boj o 17. miesto," dodal Kazár.

Tomáš Hasilla sa tiež pribrzdil na úplne poslednom terči ako Matej Kazár: "V ležke som nevidel skoro nič, bola to lotéria, našťastie som tri rany trafil. Lepšia bola stojka, aj viac som v nej videl, len na poslednej rane som urobil chybu, tá ma mrzí. Do stíhačky som sa nedostal, bola to smola, usporiadatelia deň predtým trať nasolili, teraz nie a kto štartoval vyššie ako s číslom 50, už na štarte dostal akoby polminútu navyše. Trať sa rozbila, s tým sa nedalo nič robiť, jednoducho chyba organizátorov. Počasie bolo jednoznačne nanič a oni nespravili to, čo mali. Sledoval som aj Poliakov, s jedným som bežal, aj sa mi ho podarilo predísť. Bola to pre nás určite motivácia, aby sme v hodnotení Pohára národov skončili pred nimi."

Matej Kazár po šprinte už ohlásil koniec kariéry. "Určite mu vystrojíme rozlúčku, poznám ho od malička. Ešte však na nás čakajú armádne preteky v CISM, až potom príde rad na lúčenie," povedal Hasilla.

Sedemnásta priečka v konečnom hodnotení Pohára národov vyvolala spokojnosť aj u prezidenta SZB Tomáša Fuska: "Mali sme ťažké podmienky, s vetrom a hmlou, a doplatil na to hlavne Matej Kazár. Martin Otčenáš nezvládol druhú streľbu, no v zásade sme udržali v Pohári národov priečku do 17. miesta, čo znamená, že v budúcej sezóne môžeme v SP štartovať so štyrmi biatlonistami. Tú druhú možnosť som si ani nepripúšťal, malo by to veľký vplyv na všetko, keby sme nemali štvrtého, nedala by sa doplniť normálne štafeta. Ešte musíme vyhodnotiť celú sezónu, v podstate sme mali byť v pohode do 15. miesta, no niektoré výpadky nás o body pripravili a museli sme o ne bojovať až do konca."

Výsledky - šprint na 10 km:

1. Johannes Thingnes Boe (Nór.) 24:39,9 min (1 tr. okruh), 2. Lukas Hofer (Tal.) +31,7 s (0), 3. Quentin Fillon Maillet (Fr.) +35,0 (0), 4. Julian Eberhard (Rak.) +38,3 (2), 5. Tarjei Boe (Nór.) +38,5 (1), 6. Benedikt Doll (Nem.) +39,4 (2), 7. Simon Desthieux (Fr.) +51,9 (2), 8. Arnd Peiffer (Nem.) +52,7 (2), 9. Alexander Loginov (Rus.) +52,9 (1), 10. Felix Leitner (Rak.) +54,7 (0), ... 51. Michal ŠÍMA +2:21,7 (1), 77. Matej KAZÁR +3:09,5 (3), 79. Tomáš HASILLA +3:15,0 (3), 91. Martin OTČENÁŠ (všetci SR) +4:00,1 (5)

celkové poradie SP (po 23 z 25):

1. J. T. Boe 1170 b, 2. Loginov 828, 3. Fillon Maillet 809, 4. Desthieux 789, 5. Peiffer 700, 6. Simon Eder (Rak.) 662, ... 66. OTČENÁŠ 33, 78. KAZÁR 20, 92. HASILLA 10

konečné poradie SP v šprinte (po 9 súťažiach):

1. J. T. Boe 514 b, 2. Loginov 350, 3. Desthieux 338, 4. Doll 305, 5. Antonin Guigonnat (Fr.) 271, 6. T. Boe 271, ... 66. OTČENÁŠ 17, 77. KAZÁR 10, 86. HASILLA 2

Konečné poradie pohára národov (po 24 pretekoch): 1. Nórsko 8147, 2. Francúzsko 7598, 3. Nemecko 7447, ...17. Slovensko 3828