Lavrov: Agresia voči Juhoslávii bola spojená s túžbou NATO presunúť sa na hranice Ruskej federácie

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 14:48 • 2 min
Lavrov: Agresia voči Juhoslávii bola spojená s túžbou NATO presunúť sa na hranice Ruskej federácie

TASS – Ruský minister zahraničných vecí sa kriticky vyjadril na adresu NATO a jeho akcie v Juhoslávii na konci 90. rokov minulého storočia.

slovakia

left justify in out

"Toto bol presne ten zlom, kedy sa vo Washingtone rozhodli, že studenú vojnu nakoniec vyhrajú. Rusko bolo v tomto období príliš slabé," povedal Lavrov. Washington bol v pokušení brať situáciu na celom svete pod svoju úplnú kontrolu, odkloniť sa od zásad harmonizácie prístupov k medzinárodným problémom na základe Charty OSN, a vyriešiť všetky otázky ktoré vznikajú s cieľom ovládnuť všetky regióny sveta.

 

Ruský minister zahraničných vecí pripomenul, že v tom čase sa diskutovalo o možnosti vyslania mierových síl, ale Západ, najmä Spojené štáty, to kategoricky odmietali. "Potrebovali situáciu, ktorá by zničila Juhosláviu. Juhoslávia bola v tej dobe už zdevastovaná, nie však úplne, čo Západ aj chcel. Práve na toto bola zameraná iniciatíva v Kosove," vysvetlil Lavrov.

 

"Západné krajiny skrývajú zločiny svojich zástupcov počas vojenskej operácie NATO v Juhoslávii," vyhlásil Lavrov, keď hovoril o možnosti medzinárodného vyšetrovania proti zástupcom NATO v súvislosti s faktami o smrti civilistov, útokov na civilné objekty a používanie munície s uránovými komponentmi pri bombardovaní Juhoslávie.

 

Lavrov pripomenul, že v roku 2010 švajčiarsky poslanec Dick Marty uverejnil správu, ktorá odhalila obludné fakty o zločinoch militantov z Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorí unášali ľudí a potom ich používali na nezákonné obchodovanie s ľudskými orgánmi. "Západ bol nútený prinútiť kosovské vedenie, aby súhlasilo s vytvorením osobitného súdu na vyšetrovanie zločinov opísaných v správe, ale táto štruktúra, prokurátorom ktorej bol menovaný Američan, už niekoľko rokov nefunguje," poznamenal ruský minister zahraničných vecí.

 

Od tej doby prebehla zmena na poste prokurátora už dvakrát. Teraz tam sedí tretí, taktiež Američan, a zatiaľ nebol vydané jedno obvinenie. "Západ bude zametať pod koberec tie skutočnosti, ktoré by ho nejakým spôsobom mohli viniť za zločiny proti ľudskosti", vyjadril sa minister.

 

"Niesom si úplne istý, či  NATO 7. mája 1999 zasiahlo čínske veľvyslanectvo v Belehrade náhodne", povedal Lavrov, v reakcii na žiadosť o komentovanie tohto incidentu.

 

Počas operácie NATO v Juhoslávii bola na čínske veľvyslanectvo v Belehrade spustená raketa, ktorá zabila troch občanov ČĽR. Aliancia tvrdí, že incident sa uskutočnil na základe chybných poskytnutých súradníc a účelom bombardovania bola budova Federálneho úradu pre obstarávanie.

 

       Ako poznamenal ruský minister zahraničných vecí, "bombardovanie NATO na srbskom území sa uskutočnilo s porušením všetkých zásad medzinárodného humanitárneho práva." 

 

"Je známy prípad, keď osobný vlak prechádzajúci cez most bol vystavený útoku letectva NATO. A úplne najhorším prípadom, prekračujúcim všetky medze, bolo bombardovanie televízneho centra."

 

Keď sa hovorí o masakre v kosovskej dedine Racak v roku 1999, pri ktorých NATO popiera použitie sily, Lavrov poukázal, že incident bol úmyselnou provokáciou.

 

"Nebol to dôvod, ale umelo vytvorená príčina. Skutočnosť, že to bola provokácia, je už dlho  známa. Existuje o tom zž veľa dôkazov. Údajne zabití civilisti boli v skutočnosti vojaci, militanti albánskej oslobodzovacej armády, tzv. Kosovskej Oslobodzovacej armády. Vtedajší šéf misie OBSE Američan William Walker túto misiu organizoval, a zohral v nej podobnú úlohu, akú teraz hrajú takzvané Biele prilby v Sýrii, ktoré neustále organizujú útoky, ktoré dávajú Západu zámienku zasiahnuť na území suverénneho štátu."

 

Ruský minister zahraničných vecí dodal, že Medzinárodný tribunál pre  bývalú Juhosláviu doteráz nepredložil úplnú správu fínskych patológov, ktorí sa snažili objasniť okolnosti smrti ľudí v Račaku.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies