Reprofoto: The Lumière Brothers

Pozrime sa, ako vyzeral úplne prvý premietaný film.

Film patrí medzi najmladšie druhy umenia a za krátky čas svojej existencie sa stal našou každodennou súčasťou. Od svojho vzniku prešiel neuveriteľnými zmenami a dnes sa pri jeho tvorbe používajú najmodernejšie technológie. Jeho začiatky však boli úplne iné. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvé neverejné filmové predstavenie sa konalo 22. marca 1895. Bratia Louis a Auguste Lumièr na ňom predstavili jeden zo svojich prvých filmov Odchod robotníkov z továrne. Ide o prvý premietaný film vôbec a tento rok od tohoto legendárneho dňa ubehlo už 124 rokov.

Čiernobiely krátkometrážny nemý film sleduje vychádzanie robotníkov z továrne a odchod koča ťahaného koňom. Na konci sa brána továrne zatvorí. Natáčanie prebiehalo pred továrňou Lumière, ktorá patrila ich otcovi. Film nemá žiaden vyfabulovaný dej, ide o zachytenie čistej skutočnosti.

Predchodcovia dokumentárnej línie filmu

Bratia Lumièrovci sa považujú za prvých filmových tvorcov a zároveň za predchodcov súčasného dokumentárneho filmu. Zapli kameru a snímali čistú realitu bez inscenácie, úprav alebo strihu. Preto ich dielo zachytáva vernú realitu, čo v súčasnej kinematografii už nie je možné. Dokumentárne filmy síce môžu zachytávať skutočnú udalosť, no napriek tomu je do nej pravdepodobne zasadený autorský zámer pomocou filmovej montáže.

Prvé verejné filmové premietanie sa uskutočnilo v parížskom Grand Caffe 22. decembra 1895. Bratia Lumièrovci na ňom predstavili napríklad aj krátky film Príchod vlaku do stanice, ktorý šokoval divákov. Neboli totiž na pohyblivé obrázky zvyknutí a vystrašil ich vlak, ktorý sa rútil priamo na nich z filmového plátna.

Protiklad k bratom Lumièrovcom bol Georges Meliès. Pri natáčaní sa mu zasekol filmový pás a objavil tak neuveriteľné možnosti filmového strihu. Jeho filmy boli plné trikov, ktoré ešte aj v súčasnosti inšpirujú množstvo filmových tvorcov. Považuje sa za predchodcu opačnej línie Lumièrovcov, a to hraného filmu. Okrem toho, ako prvý začal s kolorovaním filmových políčok a dokonca založil prvý filmový ateliér na svete.

Odvtedy však doba pokročila a za relatívne krátky čas sa z prvotných filmov tvorených z jedného záberu vybudoval plnohodnotný kinematografický priemysel založený na CGI efektoch, najmodernejších technických vymoženostiach a filmy si môžeme vychutnávať aj v 3D alebo technológii IMAX.

wikipedia.org
Uložiť článok

Najnovšie články