Denník N

Zneužívanie detí je minimálne také zlo ako korupcia

Za posledný rok sa v našej krajine veľa udialo. Začalo sa jasnejšie pomenúvať zlo, viacerým ľuďom sa rozviazali jazyky a prehovorili o neprávostiach, prestali sa tváriť, že sa nedejú alebo že sa s tým nedá nič robiť. Dostali podporu od veľkej časti verejnosti, ktorá oceňovala ich statočnosť, odvahu aj pripravenosť ísť s kožou na trh. Prehovorili preto, lebo po dramatických udalostiach z jari minulého roka sa už na zlo nechceli ďalej pozerať, pohlo sa v nich svedomie, profesionálna česť, možno ich inšpiroval príklad kolegov. A možno sa len celkom jednoducho prestali báť.

Sexuálne zneužívanie dieťaťa je zlo. Rovnako ako manipulácia s ním s cieľom podrobiť si ho, ovládnuť ho, nahovoriť mu, že intímnosti v pubertálnom veku s človekom, ktorý je o dosť starší, vplyvnejší a môže mu pomôcť napríklad dostať sa na vysnívanú školu, sú v poriadku. Zlo je aj prizerať sa tomu, odvracať oči, vydávať to za nový normál. Hlavne ak to robia dospelí, ktorým musí byť jasné, že boli prekročené mnohé hranice.

Katarína Danová sa podľa svojej výpovede ocitla v takejto situácii, keď mala 13 rokov. Prehovorila o tom verejne a v Denníku N ona a odborníčky vysvetlili, prečo po šestnástich rokoch a prečo to predtým zaprela a nahovorila aj svoju kamarátku, aby mlčala.

O tom, čo všetko sa odohráva v hlave a duši dieťaťa, ktoré niekto blízky zneužil, sa v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie