Prečo sa tak nakoniec rozhodli urobiť, ako riadia štátnu nemocnicu a čo im priniesli zmeny zavedené ministerstvom zdravotníctva porozprával P. Braška v rozhovore.

Po článku v TRENDE ste na webovej stránke nemocnice zverejnili svoje životopisy. Prečo ste sa tak rozhodli nakoniec urobiť?

Nemám čo utajovať. Keď som sa aj zúčastnil výberového konania, môj životopis bol zverejnený na web stránke ministerstva zdravotníctva spolu s mojím plánom rozvoja nemocnice.

Áno, ale kým tieto plány na stránke ministerstva ostávajú, životopisy nie.

Máme tu GDPR. Viem, že sa na to mnoho ľudí vyhovára a keďže ja by som to nerád robil, osobne som vám svoj životopis dodatočne poslal a zverejnili sme ich aj na našej stránke. Nemám dôvod niečo tajiť. Je to ale na každého rozhodnutí, pretože keď hľadáte efektivitu v nemocnici a zavádzate možno pre niekoho nepopulárne zmeny, môžete sa stať aj terčom útokov.

Boli ste konateľom a riaditeľom realitnej kancelárie Uni real a niekoľko rokov ste šéfovali aj domovu sociálnych služieb. Nebola to pre vás výzva nastúpiť ako ekonomický riaditeľ do veľkej fakultnej nemocnice?

Sociálne služby majú veľmi blízko k zdravotnej starostlivosti. Osobne ale považujem skôr za výhodu, keď sa riaditeľom stane človek, ktorý nebol nijako spätý so zdravotníctvom a nemá žiadne väzby na ľudí v tomto sektore. Samozrejme by ale mal mať istú mieru znalostí o zdravotníctve a skúsenosť s riadením. Myslím si, že nie som nekvalifikovaný na túto funkciu a verím, že výsledky to za celú radu riaditeľov aj potvrdia.

Domov aj realitná kancelária boli v čase, keď ste im šéfovali, celé obdobie v strate. Je to pre vás čoby ekonomického manažéra dobrá vizitka?

V prípade domova sociálnych služieb ide o straty rádovo do tisíc eur. Okrem toho, je to nezisková organizácia, ktorá by zisk, ak by vytvorila, musela odviezť do štátneho rozpočtu. Preto sme radšej všetky peniaze použili pre klientov toho domova. Čo sa týka realitnej kancelárie, keď si pozriete môj životopis,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa