SME

Je veľký ako mobil, zmeria tlak aj cukor. Študenti vyvíjajú nový prístroj

Využijú ho krajiny tretieho sveta.

na projekte S-case pracuje aj Martin Pekarčík z Lekárskej fakulty UK. Na snímke počas slávnostného oceňovania výnimočných študentov a pedagógov v aule Univerzity J. A. Komenského v Bratislave.na projekte S-case pracuje aj Martin Pekarčík z Lekárskej fakulty UK. Na snímke počas slávnostného oceňovania výnimočných študentov a pedagógov v aule Univerzity J. A. Komenského v Bratislave. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Piati študenti z Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvíjajú nové medicínsko-technologické zariadenie S-Case.

Pri rozmeroch mobilného telefónu bude schopné merať naraz viaceré fyziologické funkcie človeka aj bez prítomnosti zdravotníckeho personálu.

"S-Case nájde uplatnenie najmä v rukách lekárov pôsobiacich v krajinách tretieho sveta, ako je Afrika či India, alebo v imigračných táboroch pre rýchlu diagnostiku veľkého množstva jedincov. Slúžiť bude aj ako edukačná pomôcka na stredných zdravotníckych školách a lekárskych fakultách," hovorí Martin Pekarčík, študent medicíny UK.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké má zariadenie funkcie

Jednou z funkcií S-Case je EKG, teda elektrokardiograf na meranie elektrickej aktivity srdca. Prístroj tiež obsahuje oximeter, ktorý meria nasýtenie krvi kyslíkom. a teplomer na meranie vnútornej teploty tela, ale aj teploty prostredia.

Prečítajte si tiež: Spomeniete si na meno vedca? Väčšina ľudí nie (päť grafov o vede na Slovensku) Čítajte 

Medzi ďalšie funkcie patrí glukomer, pulzmeter a tlakomer.

Všetky hodnoty z jednotlivých senzorov zariadenia sa zaznamenávajú do systému a následne analyzujú. Vyhodnotené výsledky potom prístroj poskytne v audiovizuálnej forme obsluhujúcej osobe.

"Zariadenie je možné napojiť na mobil a údaje z neho bude možné formou telemedicíny odoslať jedným klikom do mobilného alebo počítačového zariadenie lekára aj tisícky kilometrov ďaleko," doplnil Pekarčík.

Úspešný startup

O vývoj prístroja sa pričinili študenti medicíny na UK Martin Pekarčík a Paulína Polakovičová, študenti STU František Kudlačák, Denis Capkovič a Ján Forgáč a manažér Slavomír Hruška.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Supravodivosť má obmedzenia. Slováci ich pomáhajú prekonať Čítajte 

Spolupracovali pritom s lekármi pôsobiacimi v rozvojových krajinách. Vo svojom tíme radi privítajú ďalších kolegov, ktorí majú záujem podieľať sa na ďalšom vývoji projektu.

Projekt pozitívne hodnotí aj rektor UK v Bratislave Marek Števček.

"Študenti so svojím projektom vyhrali viacero súťaží ako Veľvyslanectvo mladých, Slovak University Startup Cup či Slovak Playpark. Druhé miesto získali na European Playpark Finals v Benátkach," povedal Števček.

Zároveň sa ako jediný zástupca Slovenska zúčastnili v Kodani na University World Startup Cup 2018, kde spolu s ďalšími 65 svetovými startupmi predstavili svoj prístroj.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu