Slovensko sa vo veľkom postavilo za zákaz kožušinových fariem v našej krajine. Proti sú desaťtisíce ľudí

  • Aktivisti spustili petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku hneď po zverejnení záberov z norkovej farmy pri Martine
  • Za necelých 48 hodín sa počet podpisov vyšplhal na 30 000
Humánny pokrok
  • Aktivisti spustili petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku hneď po zverejnení záberov z norkovej farmy pri Martine
  • Za necelých 48 hodín sa počet podpisov vyšplhal na 30 000

Slovensko zachvátil anti-kožušinový ošiaľ. Petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku podpísalo za tri dni viac ako 30 tisíc ľudí. Združenie za rozvoj ľudskosti a udržateľnosti, Humánny pokrok, odštartovalo kampaň Ide o chlp zverejnením záberov z kožušinovej farmy v Príbovciach, ktoré šokovali veľkú časť Slovenska.

Podpisy ľudí znepokojených z utrpenia zvierat na norkovej farme od utorka pribúdajú naozaj rýchlym tempom. Podpisová kampaň tak potvrdila prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých je 68 % Slovákov a Sloveniek proti kožušinovým chovom.

Za prvých 48 hodín sa podarilo získať viac než 30 000 podpisov proti chovu zvierat na kožušiny. Podľa ochrancov zvierat je to zásadný ukazovateľ verejnej mienky voči kožušinovým farmám a silný impulz pre zákonodarcov.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Humánny pokrok

„Ukázali sme  ľuďom realitu kožušinových fariem, kde zvieratá zjavne a dokázateľne trpia, a verejnosť nezostala ľahostajná. Takáto obrovská podpora pre zákaz kožušinového chovu na Slovensku, ktorú dostávame cez petíciu, nám pomôže presadiť ho v parlamente. Máme mandát od ľudí, ktorí sa jasne vyjadrili, že kožušinové farmy v našej krajine už nemajú miesto, a teraz je načase, aby začali konať aj poslanci a poslankyne v parlamente“ hovorí v tlačovej správe koordinátorka kampane Ide o chlp Alexandra Demetrianová.

Zverejnenie krutých záberov z kožušinových fariem a následná masívna podpora verejnosti cez online petíciu predchádzali úspešnej kampani za zákaz kožušinových chovov aj v Českej republike. Tam vstúpil zákaz do platnosti tento rok a farmy, kde predtým chovali stá tisíce líšok a norkov, dnes zívajú prázdnotou.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Humánny pokrok

Ak by takýto zákaz prešiel aj v našom parlamente, Slovensko by sa pripojilo celkom k 13-tim krajinám v Európe, kde chov zvierat na kožušiny zakázali. Na západe tak učinili Spojené kráľovstvo, Belgicko, Holandsko či Nórsko, bližšie k nám aj Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina. O postavení kožušinových fariem mimo zákon sa rokuje aj v Bulharsku a na susednej Ukrajine. V Rakúsku pritom takýto zákaz platí už pätnásť rokov.

Nemáme ich na očiach, no sú bežnou realitou aj na Slovensku

Pri téme mä­so­kom­bi­náty sa ochran­co­via zvie­rat často stre­tá­vajú s ar­gu­men­tami „po­zi­tívne mys­lia­cich“ Slo­vá­kov, že „na Slo­ven­sku sa zvie­ratá v zlých pod­mien­kach ur­čite ne­cho­vajú“. Pravda je bo­hu­žiaľ iná.

Na Slo­ven­sku v sú­čas­nosti fun­guje 11 ko­žu­ši­no­vých fa­riem. Naj­roz­ší­re­nejší je u nás chov krá­li­kov, no­riek, fre­tiek, lí­šok a čin­číl. Cho­vajú sa na­prí­klad na far­mách na se­vere Oravy a v spomínanom Mar­tine v kliet­kach 90cm x 45cm x 45cm.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Humánny pokrok

Nad budúcnosťou kožušín visí v posledných rokoch viacero otáznikov. Okrem legislatívnych zákazov kožušinových fariem v Európe či inde vo svete, totiž prudko rastie aj počet módnych ikon, ktoré odmietajú používať kožušiny, ako napríklad Gucci, Versace, Armani, Jean Paul Gaultier či Burberry. Pribúdajú však aj prestížne módne prehliadky, na ktorých sú kožušiny zakázané, ako napríklad na Amsterdam Fashion Week. Predaj kožušín dokonca úplne zakázali americké mestá San Francisco a Los Angeles.

Online petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku môžu ľudia podpísať na stránke ideochlp.sk, na ktorej nájdu aj autentické zábery z kožušinovej farmy v Príbovciach.

zdroj:humannypokrok.sk, pravda.sk, slobodazvierat.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá