Šport Ostatné športy

Historický úspech Slovákov: Na Svetových hrách Špeciálnych olympiád vybojovali 35 medailí

Slovenskí reprezentanti majú za sebou historicky najúspešnejšie Svetové hry Špeciálnych olympiád. V Abú Zabí sa im podarilo vybojovať 35 medailí – šesť bronzových, sedemnásť strieborných a až dvanásť zlatých.

Ilustračný obrázok k článku Historický úspech Slovákov: Na Svetových hrách Špeciálnych olympiád vybojovali 35 medailí
2
Galéria
Zdroj: TASR

V SAE sa vo štvrtok skončilo vrcholné športové podujatie pre športovcov s mentálnym postihnutím. Užilo si ho 7500 športovcov, ktorých viedlo 3000 trénerov. Slovenskí reprezentanti si v konkurencii športovcov zo 190-ich krajín počínali veľmi úspešne. „Teší nás samozrejme tento výsledok, ale dôležité je aj to, že pre našich športovcov boli hry úžasným zážitkom a skúsenosťou,“ uviedla v tlačovej správe Jana Gantnerová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Najvyššie umiestnenia

Zlaté medaily si vybojovali plavkyne Vanda Kračúnová (100 m prsia, 200 m prsia) a Darina Krihová (25 m prsia), medzi atlétmi Adela Mižigárová (skok do výšky) a Simona Horváthová (skok do diaľky), v cyklistike Michal Štubňa (500 m časovka), ďalej moderné gymnastky Gizela Billíková (získala zlaté kovy s náčiním – kužele, švihadlo a vo viacboji) a Dominika Radojevská (s loptou).

Najvzácnejší kov vybojoval v súťaži jednotlivcov tenista Jaroslav Kulina a v unifikovanom stolnom tenise získali zlato Matúš Mikle (športovec Špeciálnych olympiád Slovensko) a Markus Tonkovič.

„Svetové hry ponúkli svetu myšlienku, že šport je tá najkrajšia a najľahšia cesta inklúzie. V Špeciálnych olympiádach máme nástroj inklúzie, ktorou je unifikovaný šport, kde v tíme hrá športovec aj bez mentálneho postihnutia. A toto je cesta, spájať ľudí všetkých odlišností,“ poznamenala Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Najlepšie podujatie za 50 rokov

Svetové hry Špeciálnych olympiád zorganizovali prvýkrát v regióne Blízkeho východu – v Abú Zabí v SAE. Účastníci ich zhodnotili ako najlepšie zorganizované podujatie v 50-ročnej histórii, zapojených bolo 20-tisíc dobrovoľníkov. Súčasťou hier bol aj otvárací a záverečný ceremoniál, sprievodný kultúrny program a séria skríningových vyšetrení športovcov v rámci programu Zdraví športovci.

Na Svetových hrách Špeciálnych olympiád vybojovali  Slováci 35 medailí
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM