Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

22. marca 2019

ĽSNS chce odvolávať ministra zahraničných vecí M. Lajčáka



Milan Uhrík, archívne foto.



Zdieľať
Milan Uhrík, archívne foto. Foto: TASR - Branislav Račko
Bratislava 22. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady SR z ĽSNS chcú iniciovať odvolávanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD). So zberom podpisov začnú počas utorkového rokovania Národnej rady SR. Ako prvých oslovia poslancov SNS, Sme Rodina a nezaradených poslancov. Oznámil to poslanec ĽSNS Milan Uhrík.


Odvolávať Lajčáka chcú aj pre Dohodu o bezpečnostnej spolupráci s USA, ktorá hovorí o finančnej pomoci Spojených štátov na modernizáciu vojenských letísk na Slovensku. "Ľudová strana Naše Slovensko rezolútne odmieta akékoľvek zahraničné investície do Ozbrojených síl SR," uviedol Uhrík. Kritizuje aj SNS, ktorá sa postavila proti dohode. "Kritiku americkej 'pomoci' zo strany SNS však vnímame len ako predvolebnú pózu," dodal.

Ministerstvo obrany minulý týždeň informovalo, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Rozhodnutie Ministerstva obrany SR prekvapilo rezort diplomacie, kritizoval ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli.

MO SR potom vysvetlilo, že neodmietlo financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Najprv však podľa neho treba dokončiť rokovania o Dohode o obrannej spolupráci. Tie má podľa Gajdoša v gescii rezort diplomacie, ktorý však zatiaľ neakceptoval pripomienky Gajdošovho rezortu.

Lajčák dohodu vysvetľoval poslancom na štvrtkovom (21. 3.) parlamentnom výbore pre európske záležitosti. Zdôraznil, že rozhodnutie o uzavretí dohody je politické rozhodnutie, proces beží a nie je ešte dohoda na texte dokumentu. O tom, či 105 miliónov dolárov od USA na modernizáciu vojenských letísk Slovensko potrebuje, musí podľa Lajčáka rozhodnúť ministerstvo obrany. Podpis dohody by bol podľa neho pre Slovensko dobrý.

SNS potom vyhlásila, že očakáva od premiéra, aby pri dohode odmietol pokračovať v postupe, ktorý zvolil rezort diplomacie. Podpredseda SNS Jaroslav Paška nevidí v dokumente pomoc Slovensku, ale dobudovanie kapacít pre americkú armádu na území Slovenska. Kritizoval Lajčáka a hovoril napríklad o budovaní muničných skladov. Ministerstvo zahraničia sa voči jeho vyjadreniam ohradilo. Zdôraznilo, že nerokuje o muničných skladoch, pristávacích dráhach alebo skladoch paliva.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
R.Raši radí k úspechom antibyrokratické opatrenia a bezplatný internet
<< predchádzajúci článok
Firmy musia zintenzívniť prípravy na tvrdý brexit, myslí si šéf ECB